ΣΤΗΛΕΣ

Ο "έλεγχος τριμήνου" στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα

Ο "έλεγχος τριμήνου" στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα

Το Sport24.gr κάνει τον τρίμηνο έλεγχό του για τα πέντε κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Οι ομάδες-έκπληξη, οι απογοητεύσεις και οι παίκτες που έχουν εντυπωσιάσει, τα τρία σημεία που ξεχωρίζουμε.

Προτού τα σχολεία κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι μαθητές παίρνουν στα χέρια τον πρώτο τρίμηνο έλεγχο της χρονιάς, για να έχουν μια εικόνα σχετικά με το πώς τα έχουν τα πάει μέχρι εκείνη την στιγμή, σε ποια μαθήματα έχουν πάει καλά, σε ποια χρειάζεται να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο και πώς θα πρέπει να κινηθούν στο διάβασμά τους από 'κει και πέρα.

Το Sport24.gr βγάζει το δικό του "τρίμηνο έλεγχο" για τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της Ευρώπης, αυτά της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής, ποιες ομάδες έχουν απογοητεύσει και ποιες μας έχουν "θαμπώσει", αλλά και ποιοι ποδοσφαιριστές έχουν κλέψει τις εντυπώσεις.

Οι τρεις μήνες του χρόνου ήταν γεμάτοι ανατροπές για τα κορυφαία πρωταθλήματα. Ποιο θα είναι το επόμενο "τρίμηνο" που θα... οδηγήσει στην κορυφή;

Ξεχωρίζουμε τα τρία σημεία κάθε πρωταθλήματος από τα πέντε κορυφαία της Ευρώπης και σας τα παρουσιάζουμε. Αυτό το τρία που είναι σπουδαίο και σημαντικό στον χώρο του ποδοσφαίρου για πολλούς λόγους, γι' αυτό και έχουμε τρεις διαφορετικές κατηγορίες που ξεχωρίσαμε σε κάθε Λίγκα από τις top της ηπείρου μας, ώστε να αποτυπώσουμε μια πρώτη εικόνα για το τι έχει συμβεί ως τώρα.

PREMIER LEAGUE

Ο "έλεγχος τριμήνου" στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα

Στο αγγλικό πρωτάθλημα και έπειτα από 15 αγωνιστικές, η Μάντσεστερ Σίτι πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν με 14 νίκες και μια ισοπαλία, είναι πρώτη και αήττητη, στο +8 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οδηγεί την κούρσα του τίτλου. Η Τσέλσι και η Λίβερπουλ έπονται στο βαθμολογικό πίνακα, ενώ στην ουρά βρίσκουμε τις Κρίσταλ Πάλας, Γουέστ Χαμ και Σουόνσι. Βέβαια, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, στην Αγγλία όλες οι ομάδες μπορούν να νικήσουν τον οποιονδήποτε και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Βέβαια, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ένα σκαλί πιο πάνω απ' όλες τις άλλες.

1. Η έκπληξη: Η Μπέρνλι πραγματοποιεί εντυπωσιακή σεζόν μέχρι στιγμής, ισοβαθμεί στην 6η θέση μαζί με την Τότεναμ και είναι σε τροχιά Ευρώπης, αν και είναι δύσκολο να αντέξει μέχρι τέλους. Πάντως, η πορεία της είναι εκπληκτική και μετράει ήδη επτά νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

2. Η απογοήτευση: Θα μπορούσε να πει κάποιος την Έβερτον, η οποία πήρε τον Ρούνεϊ πίσω και απέκτησε τον Σίγκουρντσον, όμως θα λέγαμε την Τότεναμ. Λίγοι περίμεναν ότι θα μπορούσε να μπει... σφήνα στις δυο ομάδες του Μάντσεστερ και να διεκδικήσει πρωτάθλημα, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να βρίσκεται στην 6η θέση και να είναι ήδη στο -18 από την κορυφή, υπάρχει απόσταση. Η εκπληκτική παρουσία της προηγούμενης διετίας αποτελεί παρελθόν.

3. Ο παίκτης αποκάλυψη: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ μετράει ήδη 12 γκολ στο πρωτάθλημα, κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις και δίνει απαντήσεις τόσο στον Ζοζέ Μουρίνιο που τον έδιωξε ως αποτυχημένο από την Τσέλσι και σε όσους δεν είδαν με καλό μάτι την απόκτησή του από τους ρεντς. Ο 25χρονος Αιγύπτιος εξτρέμ έχει εξελιχθεί στο βαρόμετρο της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ και αναμφίβολα έχει κλείσει στόματα.

LA LIGA

Ο "έλεγχος τριμήνου" στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα

Στην Ισπανία έχουμε διανύσει τις πρώτες 14 "στροφές" του πρωταθλήματος και η Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε προπορεύεται στον βαθμολογικό πίνακα με 36 βαθμούς, παραμένοντας αήττητη. Η Βαλένθια ακολουθεί με πέντε βαθμούς διαφορά, δείχνοντας πολύ πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, ενώ έπονται οι δυο ομάδες της Μαδρίτης, Ατλέτικο και Ρεάλ. Η Λας Πάλμας, η Αλαβές και η Μάλαγα βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις, με την ομάδα του Μίτσελ και του Ρομπέρτο να παλεύει να αναρριχηθεί και να ξεφύγει από τον πάτο.

1. Η έκπληξη: Η Βαλένθια είναι αναμφίβολα η ομάδα που ως τώρα εντυπωσιάζει και πραγματοποιεί μια πορεία, την οποία ελάχιστοι περίμεναν. Οι "νυχτερίδες" μετρούν 31 βαθμούς, βρίσκονται στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα που οδηγεί στο Champions League, όταν πέρυσι βολόδερναν στις τελευταίες θέσεις. Το "Μεστάγια" είναι η μεγάλη της δύναμη, αλλά ξέρει να παίρνει αποτελέσματα και εκτός έδρας, μετρώντας μόλις μια ήττα φέτος.

2. Η απογοήτευση: Χωρίς να ξέρει κανείς τι θα ακολουθήσει στο μέλλον, η πορεία της Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι στιγμής μπορεί να χαρακτηριστεί ως απογοητευτική. Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν βρίσκεται στην 4η θέση με διαφορά οκτώ βαθμών από την Μπαρτσελόνα, μετράει ήδη έξι βαθμολογικές απώλειες, ο Ρονάλντο απέχει πολύ από τον περσινό καλό του εαυτό και αυτό επηρεάζει όλη την "βασίλισσα". Επίσης, τα 25 γκολ ενεργητικό σε 14 ματς είναι λίγα για τη Ρεάλ.

3. Ο παίκτης αποκάλυψη: Ο 26χρονος Ιταλός επιθετικός της Βαλένθια, Σιμόνε Τζάτζα, πέρυσι πέτυχε έξι γκολ όλη την σεζόν στην Primera και φέτος μετράει ήδη εννέα. Είναι ο παίκτης που κάνει όλη την δουλειά στην γραμμή κρούσης της ομάδας, βρίσκεται σε τρομερή φόρμα και αυτό βοηθάει και τις "νυχτερίδες" στην εκπληκτική πορεία τους.

SERIE A

Ο "έλεγχος τριμήνου" στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα

Το ιταλικό πρωτάθλημα έχει διανύσει τις πρώτες 15 αγωνιστικές του και οι πρώτες τέσσερις ομάδες έχουν διαφορά μόλις πέντε βαθμών. Η μάχη μαίνεται, όλα είναι ανοιχτά και κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά για τον φετινό πρωταθλητή, όσο και αν η Γιουβέντους έχει το "know how" και οι περισσότεροι θεωρούν ότι στο τέλος θα κόψει πρώτη το νήμα. Αυτήν την αγωνιστική αναμετράται με την πρωτοπόρο Ίντερ, από την οποία απέχει δυο βαθμούς, ενώ προέρχεται από το διπλό κόντρα στην 2η του πίνακα, Νάπολι. Από κοντά και η Ρόμα του Κώστα Μανωλά, ενώ Σπάλ, Βερόνα και Μπενεβέντο βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις.

1. Η έκπληξη: Πέρυσι η Ίντερ έμεινε εκτός Ευρώπης, απογοήτευσε, άλλαζε τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, αδυνατούσε να βρει την περπατησιά της, μέχρι να αφεθεί στα μαγικά χέρια του Λουτσιάνο Σπαλέτι. Με προσεγμένες κινήσεις στο μετεγγραφικό παζάρι και κρατώντας τον κορμό της, είναι στην κορυφή με 39 βαθμούς, δεν ξέρει τι σημαίνει ήττα και βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα. Με τον Μάουρο Ικάρντι για ηγέτη δείχνει έτοιμη να κάνει πορεία πρωταθλητισμού.

2. Η απογοήτευση: Αν και η Ίντερ κάνει πορεία εξαιρετική, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για τη συμπολίτισσα Μίλαν, η οποία άλλαξε τον Βιντσέντζο Μοντέλα, έφερε τον Τζενάρο Γκατούζο, αλλά πρόλαβε να χάσει βαθμούς μέχρι και από την παραπαίουσα Μπενεβέντο. Είναι 8η με μόλις 21 βαθμούς, δεν παίζει καλά και η πορεία της είναι κάκιστη. Μετράει ήδη έξι ήττες, όσες και οι νίκες της και κανείς δεν περίμενε τόσο κακές εμφανίσεις. Άπαντες περιμένουν την ανάκαμψή της.

3. Ο παίκτης αποκάλυψη: Ο Ινσίνιε κάνει παπάδες φέτος με τη Νάπολι, η οποία διαγράφει πορεία πρωταθλητισμού. Ο Ιταλός είναι παίκτης-κλειδί για την ομάδα του Σάρι και από τα πόδια του περνάει το παιχνίδι των Ναπολιτάνων. Αν είναι σε καλή βραδιά, τότε οι παρτενοπέι ανεβαίνουν αυτόματα επίπεδο. Και συνήθως είναι σε τέτοιες βραδιές, γι' αυτό και τυγχάνει της αναγνώρισης όλων, όταν πέρυσι άκουγε τα εξ αμάξης. Ναι, υπήρχαν σκηνικά με γιουχαΐσματα για τον Ινσίνιε, ο οποίος πολλάκις δεν απέδιδε βάσει ταλέντου, κάτι που δεν ισχύει φέτος.

BUNDESLIGA

Ο "έλεγχος τριμήνου" στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα

Η Μπάγερν Μονάχου "φιγουράρει" στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα ύστερα από 14 αγωνιστικές με 32 βαθμούς, ενώ ακολουθεί όπως και πέρυσι η Λειψία στους 26, η οποία επιδεικνύει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα. Η Σάλκε δείχνει ανεβασμένη και είναι 3η με ένα πόντο διαφορά, ενώ έπονται Γκλάντμπαχ και Χόφενχαϊμ. Όσο για τον βυθό, η Φράιμπουργκ, η Βέρντερ Βρέμης και η Κολωνία είναι στις τρεις τελευταίες θέσεις.

1. Η έκπληξη: Η Σάλκε φέτος κάνει πολύ καλύτερη πορεία σε σχέση με πέρυσι που τερμάτισε στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα, απογοητεύοντας τους πάντες. Είναι στην 3η θέση, η κορυφή απέχει επτά βαθμούς και δείχνει πως μπορεί να μείνει στην κούρσα για τις θέσεις που οδηγούν στο Champions League. Ακόμα έχει δρόμο η σεζόν, όμως μέχρι τώρα πάει καλά.

2. Η απογοήτευση: Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έδιωξε τον Τόμας Τούχελ για να πάει καλύτερα και με τον Πέτερ Μπος στην τεχνική της ηγεσία ομολογουμένως πάει χειρότερα. Είναι στην 6η θέση με διαφορά 10 δέκα βαθμών από την κορυφή, πετάει εύκολα βαθμούς, δεν έχει συνέπεια ως ομάδα και αν κάποιος θα έλεγε ότι τουλάχιστον θα πήγαινε καλά στην Ευρώπη, αποκλείστηκε από το Champions League, παραμένοντας χωρίς νίκη σε πέντε ματς και έχοντας μόλις δυο ισοπαλίες με το ΑΠΟΕΛ.

3. Ο παίκτης αποκάλυψη: Θα βάζαμε τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον, ο οποίος από τον Ολυμπιακό έφυγε ως αποτυχημένος, πήγε στην Άουγκσμπουργκ και φέτος μετράει ήδη οκτώ τέρματα. Είναι τέταρτος σκόρερ του πρωταθλήματος, πάει εξαιρετικά ο Ισλανδός και αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην επίθεση της ομάδας του.

LIGUE 1

Ο "έλεγχος τριμήνου" στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα

Στο γαλλικό πρωτάθλημα, η Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκεται στην πρώτη θέση με 41 βαθμούς έπειτα από 16 αγωνιστικές και δείχνει ένα σκαλοπάτι πάνω απ' όλες τις ομάδες αυτή την στιγμή. Με κινήσεις όπως του Νεϊμάρ και του Εμπαπέ δεν γινόταν να μην είναι μια ομάδα που τουλάχιστον από τη μέση και μπροστά να μοιάζει πυραυλοκίνητη και να μην μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί. Από την Στρασμπούρ έχασε βέβαια με 2-1 την τελευταία αγωνιστική, όμως παραμένει το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Τελευταία η Μετς με τέσσερις βαθμούς, η οποία δεν δείχνει ότι μπορεί να αποφύγει τον υποβιβασμό.

1. Η έκπληξη: Ο Κλάουντιο Ρανιέρι βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Ναντ και την κρατάει σε πολύ καλά επίπεδα. Η ομάδα βρίσκεται στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, μετρώντας 27 βαθμούς, παρά το όχι καλό ξεκίνημα στο φετινό πρωτάθλημα. Η 5η θέση των "καναρινιών" αποδεικνύει την καλή δουλειά που γίνεται και μένει να δούμε αν θα υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια.

2. Η απογοήτευση: Πέρυσι η Νις τερμάτισε στην 3η θέση και φέτος βρίσκεται ήδη δέκα θέσεις πιο κάτω στο βαθμολογικό πίνακα. Μετράει έξι νίκες και οκτώ ήττες, δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που θαυμάζαμε πέρυσι και είναι περισσότερο κοντά στις θέσεις του υποβιβασμού παρά σε αυτές που οδηγούν στην Ευρώπη. Έχει δρόμο ακόμη το Σαμπιονά, όμως η μέχρι τώρα πορεία είναι κακή.

3. Ο παίκτης αποκάλυψη: Ο Μαριάνο Ντίας της Λιόν είναι τρομερός φέτος. Προερχόμενος από τη Ρεάλ Μαδρίτης ο 24χρονος, λίγοι θα περίμεναν τα 12 γκολ του ήδη στο πρωτάθλημα και βρίσκεται πίσω μόνο από Καβάνι και Φαλκάο. Η ομάδα του είναι 2η στη βαθμολογία, κάνει πολύ καλή σεζόν και τα δικά του γκολ είναι υπερπολύτιμα. Ένας παίκτης πραγματική αποκάλυψη και μένει να δούμε αν θα συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ