ΣΤΗΛΕΣ

Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ δεν είναι το wonderkid που έχεις συνηθίσει

Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ δεν είναι το wonderkid που έχεις συνηθίσει
JOAN MONFORT 2019

Από τα ρεκόρ και την αποθέωση, στην αμφισβήτηση και τον χλευασμό. Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ φλέρταρε με τον ποδοσφαιρικό αφανισμό, αλλά στα 20 του δείχνει αποφασισμένος να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο και τη Ρεάλ, μέσω της Σοθιεδάδ.

Μαδρίτη 22 Ιανουαρίου 2015. Η αίθουσα Τύπου του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" είναι κατάμεστη από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά δίκτυα για την παρουσίαση ενός ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν είχε κλείσει καν τα 17. Τα φλας των φωτογράφων αστράφτουν κατά την άφιξή του στην αίθουσα, με τον διευθυντή δημοσίων σχέσεων της Ρεάλ, Εμίλιο Μπουτραγκένιο να βρίσκεται στο πλευρό του. Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πιτσιρικάς θα έχει χαμηλωμένο το βλέμμα, αλλά παράλληλα ένα χαμόγελο θα εμφανίζεται για να "γλυκαίνει" την ατμόσφαιρα.

Βέβαια, δεν επρόκειτο για κάποιον τυχαίο παίκτη, αλλά για το νέο παιδί-θαύμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Έτσι αποκαλούσαν τα ΜΜΕ τον Μάρτιν Όντεγκααρντ, καθώς τα κατορθώματά του με τη φανέλα της Στρόμσγκοντσετ, αλλά και της εθνικής Νορβηγίας δεν άφηναν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης του σπάνιου ταλέντου του. Ο Όντεγκααρντ είχε καταφέρει -χάρη στα καμώματά του εντός γηπέδου- να τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του, αφού είναι γνωστό πως οι δημοσιογράφοι, αλλά και ο κόσμος "διψούν" για όμορφες ιστορίες και νέους πρωταγωνιστές.

Επιστρέφουμε στο σήμερα. Ή μάλλον στο χθες. Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019. Ο Όντεγκααρντ, ως παίκτης πλέον της Σοθιεδάδ, θα χαρίσει μία από τις ωραιότερες ενέργειες της φετινής σεζόν, αποφεύγοντας εντυπωσιακά ένα αντίπαλό του και προσφέροντας μία μαγική ασίστ στον συμπαίκτη του, Μικέλ Ογιαρθαμπάλ για το 1-0 της ομάδας του κόντρα στην Αλαβές. Τα social media πήραν "φωτιά", με τον Νορβηγό να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για τα κατορθώματά του. Τα χρόνια έχουν περάσει, πολλά άλλαξαν στην πορεία, αλλά το ταλέντο του παραμένει μοναδικό και ατόφιο.

Ωστόσο, πώς φτάσαμε έως εδώ; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ιστορία του Όντεγκααρντ είναι ούτως ή άλλως ξεχωριστή και μοναδική, αλλά γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εξαιτίας όσων έχει περάσει -μέχρι στιγμής- για να δικαιώσει τις προσδοκίες και να αποδείξει πως δεν είναι απλά ένα ακόμα wonderkid που έχασε το δρόμο του.

Με τρεμάμενη φωνή, λόγω και του άγχους, ο 16χρονος Νορβηγός σχολίαζε, ως παίκτης της Ρεάλ, πως "ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είναι απίστευτο. Είναι τεράστια τιμή να αγωνίζομαι στον κορυφαίο σύλλογο του κόσμου. Δεν αισθάνομαι πίεση, αλλά είναι σίγουρα διαφορετικό να αγωνίζεσαι στη Ρεάλ σε σχέση με την Στρόμσγκοντσετ. Θα προσπαθήσω να απολαύσω το όνειρο όσο το δυνατόν περισσότερο".

Norway international soccer player Martin Odegaard, left,  poses with Real Madrid's representative Emilio Butragueno, during his official presentation in Madrid, Spain, Thursday, Jan. 22, 2015, after signing for Real Madrid. (AP Photo/Andres Kudacki)
Norway international soccer player Martin Odegaard, left, poses with Real Madrid's representative Emilio Butragueno, during his official presentation in Madrid, Spain, Thursday, Jan. 22, 2015, after signing for Real Madrid. (AP Photo/Andres Kudacki) AP PHOTO/ANDRES KUDACKI

Ο Όντεγκααρντ με τον Εμίλιο Μπουτραγκένιο κατά την παρουσίασή του

Θα έλεγε κανείς πως τα λόγια του Όντεγκααρντ ήταν προφητικά, αφού για να "απολαύσει το όνειρο", όπως το χαρακτήρισε, χρειάστηκε να περάσει από αρκετά εμπόδια σε μία εύθραυστη -ποδοσφαιρικά και συναισθηματικά- ηλικία. Η εφηβεία δεν είναι εύκολη για κανέναν, ειδικά όταν αγωνίζεται στη Ρεάλ κι έχεις όλα τα μάτια στραμμένα πάνω σου. Ο Όντεγκααρντ το κατάλαβε άμεσα, καθώς έπρεπε να ωριμάσει απότομα για να έχει τύχη σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Την ίδια ώρα που οι συνομήλικοί του είχαν άγχος για το διάβασμα και τα μαθήματά τους, ο Νορβηγός ήταν "αναγκασμένος" να τα βάλει με τα θηρία προκειμένου να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ

Πριν συμπληρώσει καν τα 16, ο Νορβηγός έγινε viral για τους σωστούς λόγους. Στις 13 Απριλίου του 2014, σε ηλικία 15 ετών και 118 ημερών έκανε ντεμπούτο με την Στρόμσγκοντσετ και έγραψε ιστορία, ως ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του νορβηγικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, το έκανε ως ερασιτέχνης, αφού δεν είχε προλάβει να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Οι διοικούντες την Στρόμσγκοντσετ εκμεταλλεύτηκαν έναν κανονισμό που επέτρεπε στην ομάδα να χρησιμοποιήσει έναν παίκτη από τις ακαδημίες της για τρία παιχνίδια μέσα στη σεζόν χωρίς να είναι επαγγελματίας και τον εφάρμοσε στην περίπτωσή του. Βέβαια, μετά το ντεμπούτο, η υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού συμβολαίου ήταν θέμα ημερών.

Συγκεκριμένα, στις 5 Μαΐου του 2014, τρεις εβδομάδες μετά την παρθενική συμμετοχή στην Tippeligaen, ο Όντεγκααρντ έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο 1,5 έτους. Έντεκα ημέρες αργότερα, θα πετύχει το πρώτο επαγγελματικό γκολ και θα γράψει ξανά ιστορία, ως ο νεότερος σκόρερ όλων των εποχών. Τα ρεκόρ έρχονταν το ένα μετά το άλλο, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για το νέο παιδί-θαύμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Παρ' όλα αυτά, ο Όντεγκααρντ δεν ήταν ένα συνηθισμένο wonderkid. Σε μία ηλικία που ο ποδοσφαιριστής έχει ως πρωταρχικό στόχο να "τρέχει" με την μπάλα, ο Νορβηγός αναζητούσε τρόπους να περνάει κάθετες μπαλιές στους συμπαίκτες του. Ώριμος, ψύχραιμος και μοναδικός στον τρόπο παιχνιδιού του.

Norway's Martin Odegaard, center, looks on as Croatia players celebrate their second goal during the Euro 2016 Group H qualifying soccer match between Croatia and Norway at Maksimir Stadium in Zagreb, Croatia, Saturday, March 28, 2015. (AP Photo/Darko Bandic)
Norway's Martin Odegaard, center, looks on as Croatia players celebrate their second goal during the Euro 2016 Group H qualifying soccer match between Croatia and Norway at Maksimir Stadium in Zagreb, Croatia, Saturday, March 28, 2015. (AP Photo/Darko Bandic) AP PHOTO/DARKO BANDIC

Ο 16χρονος Όντεγκααρντ σε αγώνα Κροατία - Νορβηγία για τα προκριματικά του Euro 2016

Λίγους μήνες αργότερα, ο Όντεγκααρντ θα σπάσει άλλο ένα ρεκόρ, αφού θα περάσει ως αλλαγή στο 63ο λεπτό της αναμέτρησης μεταξύ της Νορβηγίας και της Βουλγαρίας για τα προκριματικά του Euro 2016 και σε ηλικία 15 ετών και 300 ημερών θα γίνει ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται σε επίσημο παιχνίδι ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Ισλανδός Σίγκιουρουρ Γιόνσον, που είχε κάνει ντεμπούτο στα προκριματικά του Euro 1984 στον αγώνα απέναντι στη Μάλτα στις 5 Ιουνίου 1983, όντας 16 ετών και 251 ημερών.

TON ΗΘΕΛΕ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΡΕΑΛ

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του δεν θα αφήσουν ασυγκίνητες τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Η Λίβερπουλ, την οποία υποστήριζε από μικρός, θα δείξει έντονο ενδιαφέρον, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις Μπάγερν και Ντόρτμουντ. Μάλιστα, ο Όντεγκααρντ έκανε ένα... τουρ σε πολλά από τα κορυφαία προπονητικά κέντρα της Ευρώπης προτού πάρει την απόφαση να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι κατέβαλαν 4.000.000 ευρώ στην Στρόμσγκοντσετ και τον έκαναν "δικό" τους τον Ιανουάριο του 2015.

Ο Όντεγκααρντ θα πραγματοποιήσει αρκετές συμμετοχές με τη Ρεάλ Καστίγια (τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ) και στις 23 Μαΐου θα κάνει ντεμπούτο και με την πρώτη ομάδα, περνώντας ως αλλαγή στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος με αντίπαλο τη Χετάφε. Μάλιστα, η αλλαγή μπορεί να χαρακτηριστεί κι ως συμβολική, αφού ο 16χρονος -τότε- μεσοεπιθετικός αντικατέστησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμμετοχή θα είναι -μέχρι και σήμερα- η μοναδική που έχει με τη φανέλα της Ρεάλ στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Η ΧΕΡΕΝΦΕΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ο Ζινεντίν Ζιντάν, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε διαδεχθεί τον Κάρλο Αντσελότι και είχε οδηγήσει τη Ρεάλ στην κατάκτηση του Champions League, θα δώσει εντολή στους διοικούντες τη το σύλλογο να παραχωρήσουν τον Όντεγκααρντ με τη μορφή δανεισμού σε κάποια ομάδα προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να επιστρέψει πιο έτοιμος και πιο δυνατός, αγωνιζόμενος σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Παρ' όλα αυτά, η επιλογή της Χέρενφεν δεν αποδείχθηκε σωστή, καθώς ο Νορβηγός κινδύνεψε να "καεί" και να χαθεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, αφού δεν του ταίριαξε σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη ομάδα. Η επιλογή του ολλανδικού πρωταθλήματος ήταν απόλυτα σωστή για έναν ποδοσφαιριστή μ' αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά η χαμηλή ποιότητα της ομάδας τον δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό. Ο απολογισμός των τριών γκολ και των πέντε ασίστ στα 43 παιχνίδια που φόρεσε τη φανέλα της Χέρενφεν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

H ΦΙΤΕΣΕ ΤΟΝ ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟ "FLOP"

Τα πρώτα καυστικά σχόλια -σε βαθμό ειρωνείας- των ΜΜΕ αλλά και των φιλάθλων για την αξία και το ταλέντο του, είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Μπορεί να θεωρείται τραβηγμένο για έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει κλείσει καλά-καλά τα 19 έτη να κρίνεται τόσο σκληρά, αλλά πολλές φορές οι υψηλές προσδοκίες δημιουργούν και υπερβολικές αντιδράσεις. Ο Όντεγκααρντ φλέρταρε έντονα με το να γίνει ο νέος Φρέντι Αντού, παρά το γεγονός πως οι ποδοσφαιρικές ικανότητες και δυνατότητές του ήταν πολύ υψηλότερες σε σχέση με του Αμερικανού επιθετικού.

"Η Ρεάλ είναι ένας σπουδαίος σύλλογος με πολύ καλούς παίκτες και είναι δύσκολο να αγωνιστώ εκεί σ' αυτή την ηλικία. Γι' αυτό το λόγο, ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και να παίξω περισσότερο", είχε δηλώσει κατά την επίσημη παρουσίασή του από τη Χέρενφεν. Η αλήθεια είναι πως αγωνίστηκε περισσότερο σε σχέση με τη Ρεάλ, αλλά η επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα ήταν σπάνια, ενώ στο κομμάτι της δημιουργίας απείχε πολύ από τα πραγματικά στάνταρ του.

Real Madrid's Martin Odegaard from Norway, plays with the ball as he warms up before a Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Almeria at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Wednesday, April 29, 2015. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Real Madrid's Martin Odegaard from Norway, plays with the ball as he warms up before a Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Almeria at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Wednesday, April 29, 2015. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) AP PHOTO/DANIEL OCHOA DE OLZA

Με τη φανέλα της Ρεάλ σε προθέρμανση πριν από αγώνα

Στην αγγλική ποδοσφαιρική αργκό, ένας ποδοσφαιριστής που θεωρείται wonderkid, αλλά τελικά δεν καταφέρνει να δικαιώσει τις προσδοκίες, χαρακτηρίζεται ως "flop". Ο Νορβηγός έβλεπε την καριέρα του να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τον Τύπο να κάνει αφιερώματα, τοποθετώντας του την ταμπέλα του αποτυχημένου. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2018, ύστερα από ενάμιση χρόνο στη Χέρενφεν, μία άλλη ολλανδική ομάδα, αποφάσισε να του τείνει χείρα βοηθείας και να τον επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών.

"Είμαι ένας ποδοσφαιριστής που του αρέσει να έχει την μπάλα στα πόδια του. Ελπίζω να πετύχω κάποια γκολ και να μοιράσω μερικές ασίστ προκειμένου να βοηθήσω την ομάδα να παίξει καλά", είχε δηλώσει λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τη Φίτεσε. Η αλήθεια είναι πως στην πορεία όχι μόνο δικαιώθηκε για την υπόσχεσή του, αλλά παρουσίασε ακόμα καλύτερο πρόσωπο από εκείνο που περίμεναν να δουν τόσο οι φίλαθλοι της ομάδας όσο κι οι άνθρωποι της Ρεάλ. Ο Όντεγκααρντ είχε ανακτήσει τη χαμένη αυτοπεποίθηση, σκόραρε το ένα γκολ μετά το άλλο, έδινε εντυπωσιακές ασίστ και ήταν καταλυτικός στην πορεία της Φίτεσε.

Η πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας, με τον Όντεργκααρντ να ολοκληρώνει τη σεζόν με 11 γκολ και 12 ασίστ σε 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Το φετινό καλοκαίρι, ο Άγιαξ, με πολλά εκατομμύρια στα ταμεία λόγω της πώλησης του Ματάις ντε Λιχτ, έκανε κίνηση για την απόκτησή του από τη Ρεάλ αντί 20.000.000 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, οι διοικούντες την ισπανική ομάδα δεν μπήκαν καν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, αφού είδαν την επένδυσή τους να αποφέρει επιτέλους καρπούς. Μάλιστα, πριν τον παραχωρήσουν εκ νέου δανεικό, αυτή τη φορά στη Ρεάλ Σοθιεδάδ, του ανανέωσαν το συμβόλαιο μέχρι το 2023.

ΑΡΤΙΣΤΑΣ ΣΤΗ ΣΟΘΙΕΔΑΔ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΣ "ΜΕΣΙ"

Οι 2,5 σεζόν στο ολλανδικό πρωτάθλημα τον γέμισαν με εμπειρίες, του αναπτέρωσαν το ηθικό και τον έκαναν να νιώσει ξανά σημαντικός. Όμως, για να καταφέρει να σταθεί στο επίπεδο της Ρεάλ, έπρεπε να αγωνιστεί πρώτα σε μία ομάδα των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων, η οποία θα είχε ως στόχο τη διάκριση και παράλληλα τη θέληση να δώσει ευκαιρίες στον Νορβηγό προκειμένου να μετατραπεί σε ηγέτη και πρωταγωνιστή. Τελικά, αυτή η ομάδα βρέθηκε στην Ισπανία και δεν ήταν άλλη από τη Σοθιεδάδ, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ένα αξιόμαχο σύνολο, με φρέσκες ιδέες και εξαιρετικό πλάνο παιχνιδιού, το οποίο βοηθάει ποδοσφαιριστές όπως ο Όντεγκααρντ.

Το ξεκίνημα στη σεζόν είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό. Ο 20χρονος -πλέον- μεσοεπιθετικός έχει σημειώσει δύο γκολ και έχει δώσει μία ασίστ σε έξι αγώνες στη La Liga, με αποκορύφωμα την απίθανη εμφάνιση που πραγματοποίησε στο 3-0 της Σοθιεδάδ επί της Αλαβές. Τα στατιστικά του Νορβηγού, έστω κι αν είμαστε νωρίς μέσα στη σεζόν, δείχνουν πως πρόκειται μία χρονιά καθιέρωσης στο κορυφαίο επίπεδο.

Real Sociedad's Martin Odegaard, center, celebrates after a goal of his team during the Spanish La Liga soccer match between Real Sociedad and Alaves at Reale Arena stadium, in San Sebastian, northern Spain, Thursday, Sept. 26, 2019. (AP Photo/Alvaro Barrientos)
Real Sociedad's Martin Odegaard, center, celebrates after a goal of his team during the Spanish La Liga soccer match between Real Sociedad and Alaves at Reale Arena stadium, in San Sebastian, northern Spain, Thursday, Sept. 26, 2019. (AP Photo/Alvaro Barrientos) AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Ο Ογιαρθαμπάλ ευχαριστεί και συγχαίρει τον Όντεγκααρντ για την ασίστ

Οι 2.8 επιτυχημένες ντρίμπλες (4ος στη La Liga), οι 3.7 τελικές πάσες (1ος στη La Liga) και τα 1.5 σουτ ανά παιχνίδι επιβεβαιώνουν πως φέτος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι 10(!) ευκαιρίες που δημιούργησε για τους συμπαίκτες του στον αγώνα με την Αλαβές δείχνουν πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά σπάνιο ποδοσφαιριστή, που έχει τα εχέγγυα να αποτελέσει τον επόμενο σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιρικές "σφαλιάρες" σε νεαρή ηλικία και το "αγροτικό" στην Ολλανδία αντί να τον απογοητεύσουν τον πείσμωσαν ακόμη περισσότερο.

Πλέον, είναι στα... πόδια του ίδιου και της Ρεάλ, να παρουσιάσουν στο ποδοσφαιρικό κοινό το νέο Λιονέλ Μέσι. Άλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει ο Νορβηγός, ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα είναι το ποδοσφαιρικό είδωλό του.

Photo Credits: AP Photo/Joan Monfort

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ