ΣΤΗΛΕΣ

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Τα ντέρμπι που έγραψαν ιστορία

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο (20:30) και το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει επικά ντέρμπι των δυο ομάδων με γηπεδούχους τους Πειραιώτες που έγραψαν ιστορία (VIDEOS).

Μπορεί στο νεότευκτο "Γ. Καραϊσκάκης" ο ΠΑΟΚ να είναι η ομάδα που έχει κάνει τα περισσότερα διπλά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, παρόλα αυτά η παράδοση των αναμετρήσεων των δυο ομάδων είναι συντριπτικά υπέρ των Πειραιωτών. Βέβαια, δεν "παίζει μπάλα" το παρελθόν, ούτε προεξοφλείται κάτι εξαιτίας αυτού. Θυμίζουμε πως το 2014 ο "Δικέφαλος του Βορρά" ήταν αυτός που νίκησε στο φαληρικό γήπεδο με 2-1.

Οι δυο μονομάχοι έχουν πρωταγωνιστήσει σε ορισμένα από τα κορυφαία εν Ελλάδι παιχνίδια στην εκάστοτε έδρα των "ερυθρολεύκων", τα οποία έχουν γράψει την δική τους ξεχωριστή ιστορία. Είτε γιατί μια εκ των δυο ομάδων κατάφερε να φτάσει σε έναν θρίαμβο είτε γιατί έγινε ένα ματς με εναλλαγές στο σκορ, πολλά γκολ και πολύ πλούσιο θέαμα.

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα, κάνει φλας μπακ και θυμίζει μεγάλα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, τα οποία είναι αξιομνημόνευτα. Η ιστορία έρχεται από μακριά, από τότε που οι Πειραιώτες έπαιζαν στο ποδηλατοδρόμιο. Ναι, όταν τα γήπεδα δεν είχαν χορτάρι, το ποδόσφαιρο δεν ήταν επάγγελμα αλλά χόμπι, αλλά οι παίκτες έδιναν και την ψυχή τους για την φανέλα και το έμβλημα στο μέρος της καρδιάς.

ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΑ ΜΑΤΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ξεκινώντας από πολύ παλιά, τότε που δεν υπήρχε καλά καλά φωτογραφικό ντοκουμέντο, η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση των δυο ομάδων ήταν την σεζόν 1929-30 όταν ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ στο Ποδηλατοδρόμιο και τον διέλυσε με το εμφατικό 5-0. Δυο χρόνια μετά ήταν η σειρά του "Δικεφάλου" να επικρατήσει 2-3 στη Λεωφόρο, έχοντας για σκόρερ τους Παπαϊορδανίδη (2) και Καβουρματζή, ενώ για τους γηπεδούχους σκόραραν οι Βασίλης και Πανόπουλος. Μεγάλο ματς έγινε και την αγωνιστική περίοδο 1935-36, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί του ΠΑΟΚ με 4-3 και πάλι στο γήπεδο της Λεωφόρου. Οι Ράγος (8’, 24’), Συμεωνίδης (77’), Δεπούντος (82’) τα γκολ των γηπεδούχων και οι Καλογιάννης (7’, 22’), Βαφειάδης (30’) των φιλοξενούμενων.

"ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΕΣ" ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εμφύλιος αποτελούσαν πλέον παρελθόν και το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε μπει εκ νέου σε φάση ομαλότητας. Οι μάχες του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ έβρισκαν συνήθως νικητές τους Πειραιώτες, οι οποίοι στο διάστημα μέχρι να μπούμε στην Α' Εθνική είχαν "χτίσει" μια καλή παράδοση στις εντός έδρας αναμετρήσεις με τον "Δικέφαλο", με εξαίρεση ένα διπλό στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας την σεζόν 1957-58. Δυο ματς ξεχωρίζουν όμως από εκείνη την περίοδο και βρήκαν θριαμβευτές τους "ερυθρόλευκους". Την σεζόν 1956-57, η ομάδα "Θρύλος" της εποχής είχε νικήσει στο Καραϊσκάκη τους Θεσσαλονικείς με 4-0 και σκόρερ τους Μουστακλή (3’), Πολυχρονίου (5’), Κοτρίδη (55’) και Υφαντή (65’). Ίδιο σκηνικό είχαμε και δυο χρόνια μετά στο ίδιο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός νίκησε 4-0 τον ΠΑΟΚ, με τον Υφαντή να σκοράρει εις διπλούν (26’, 34’) και από ένα τέρμα πέτυχαν οι Μπέμπης (44’ ) και Ψύχος (56’).

ΟΙ ΠΕΝΤΑΡΟΕΞΑΡΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ... ΝΤΟΡΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Φτάνοντας στην περίοδο που το ποδόσφαιρο πλέον ήταν σαφώς πιο οργανωμένο απ' ό,τι προηγουμένως, η παράδοση στις μάχες του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ συνέχιζε να είναι υπέρ των Πειραιωτών. Βέβαια, έκανε και ο "Δικέφαλος" τις νίκες του, πήρε και κάποιες ισοπαλίες, αλλά θα σταθούμε σε κάποια παιχνίδια, τα οποία ομολογουμένως έκαναν τον περισσότερο "θόρυβο" εκείνα τα χρόνια. Πρώτα απ' όλα, ήταν το ανεπανάληπτο 6-0 των "ερυθρολεύκων" το 1962, όταν ο Σιδέρης έκανε όργια στο χορτάρι και πέτυχε τέσσερα γκολ, για να σημειώσει άλλα δυο ο Ψύχος. Πρόκειται για την πιο βαριά εκτός έδρας ήττα των "ασπρόμαυρων" της Θεσσαλονίκης.

Εντυπωσιακό ήταν και το 5-2 του Ολυμπιακού την αγωνιστική περίοδο 1964-65. Δυο γκολ έβαλε ο Μποτίνος και από ένα οι Γιούτσος, Βασιλείου και Σιδέρης ενώ για τον ΠΑΟΚ ο Κούδας έβαλε το πρώτο του γκολ σε ντέρμπι και το άλλο ο Λιτόπουλος. Μια πολύ βαριά ήττα για τον "Δικέφαλο", ο οποίος έχασε με 3-0 το 1968-69 (Μίχας, Σιδέρης, Μποτίνος), για να πάρει τη μεγάλη του εκδίκηση αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα την σεζόν 1975-76, όπου και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Εκείνος ο ΠΑΟΚ ήταν μαγικός, ανεπανάληπτος και σκόρπισε με 0-4 τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Τερζανίδης άνοιξε το σκορ (24'), δυο γκολ πέτυχε ο Κούδας (56', 72') και άλλο ένα ο Γκουερίνο (78').

ΜΑΤΣΑΡΕΣ, ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΚΟΛ

Το 1979 το ποδόσφαιρο έγινε πλέον επαγγελματικό και αναμφίβολα η μετάβαση αυτή άλλαζε πολλά πράγματα. Όχι το μέγεθος των ομάδων, αλλά ο τρόπος που θα λειτουργούσαν. Αυτό βέβαια δεν άλλαζε την αντιπαλότητα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, που συνέχιζαν τις επικές τους μάχες. Η παράδοση ήταν συντριπτικά με το μέρος των Πειραιωτών όταν έπαιζαν στην έδρα τους, ενώ ίσχυε ο "νόμος" της Τούμπας στα ματς της Θεσσαλονίκης, όπου ο "Δικέφαλος" είχε για τα καλά το πάνω χέρι.

Το πρώτο μεγάλο σκορ των επαγγελματικών χρόνων ήταν το 4-0 του Ολυμπιακού την σεζόν 1989-90, με τους Αλεξίου (12'), Μητρόπουλο (35', 44') και Αναστόπουλο (74') να πετυχαίνουν τα γκολ των νικητών. Τις δυο επόμενες σεζόν, οι γηπεδούχοι επιβλήθηκαν με το ίδιο σκορ στο Στάδιο Καραϊσκάκη ( 3-2), για να φτάσουμε στο 4-1 του ΟΑΚΑ το 1999, που ήταν και το τελευταίο ματς της πρώτης θητείας του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον "ερυθρόλευκο" πάγκο ελέω... Ζάχοβιτς. Οι Γιαννακόπουλος (7'), Νινιάδης (25'), Αμανατίδης (31') και Ζιοβάνι (45'+1') τα γκολ του Ολυμπιακού, ενώ μείωσε ο Φραντζέσκος (76’).

Άξιο αναφοράς είναι και το 3-2 της σεζόν 2001-02 στο ΟΑΚΑ, με τον Ολυμπιακό να προηγείται 3-0 χάρη στα γκολ των Γιαννακόπουλου (5’), Ζιοβάνι (8’) και Αλεξανδρή (17’), με τον ΠΑΟΚ να αντιδρά και να μειώνει με τον Γεωργιάδη (46’ , 51’ πεν.), δίνοντας άλλη ομορφιά στον αγώνα, με το τρίποντο να καταλήγει τελικά στους γηπεδούχους. Μετέπειτα, ήρθε η μετακόμιση στη Ριζούπολη, όπου την πρώτη χρονιά εκεί οι δυο ομάδες έδωσαν ίσως τον καλύτερο μεταξύ τους αγώνα, ο οποίος τελικά ολοκληρώθηκε με νικητές τους Πειραιώτες ( 4-3). Οι Ζε Ελίας (6’), Τζόρτζεβιτς (25’), Χούτος (48’) και Ζιοβάνι (50’) πέτυχαν τα τέρματά τους και από την άλλη ο εκπληκτικός Παντελής Καφές έκανε χατ-τρικ Καφές (35', 60', 72').

Την δεύτερη σεζόν στη Ριζούπολη, ο ΠΑΟΚ νίκησε δίκαια τον Ολυμπιακό με ανατροπή ( 1-2), για να έχουμε το επόμενο εντυπωσιακό σκορ στο ολοκαίνουργιο "Γ. Καραϊσκάκης" την σεζόν 2004-05. Πάλι ο Μπάγεβιτς στον πάγκο των Πειραιωτών, οι Θεσσαλονικείς δεν ήταν και στα καλύτερά τους εκείνη την περίοδο, η τριπλέτα Ριβάλντο-Ζιοβάνι-Καστίγιο πρωταγωνίστησε σε ένα από τα καλύτερα γκολ που έχουμε δει σε ελληνικό ντέρμπι και ο φωτεινός πίνακας έγραψε 5-1. Ο Ζιοβάνι άνοιξε το σκορ (7’), ο Ριβάλντο πέτυχε δυο τέρματα (14’-26’), ένα ο Τζόρτζεβιτς (45’+1' πεν.), ένα ονειρεμένο τέρμα ο Καστίγιο στις καθυστερήσεις και απλά ο Σαλπιγγίδης είχε μειώσει προσωρινά για την ομάδα του.

Τα επόμενα χρόνια, ναι μεν ο Ολυμπιακός είχε τη μερίδα του λέοντος στις νίκες, όμως και ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει ορισμένα σημαντικά τρίποντα και μάλιστα την σεζόν 2009-10 επικράτησε δυο φορές με το ίδιο σκορ ( 0-1), η δεύτερη για τα πλέι οφ. Το μεγαλύτερο σκορ μέχρι σήμερα από εκείνο το 5-1 και έπειτα ήταν το 3-0 των "ερυθρολεύκων" την σεζόν 2010-11 με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο και σκόρερ τους Μιραλάς (37', 72') και Ρόμενταλ (87') και φυσικά το 4-0 του 2013 με σκόρερ τους Μήτρογλου (35'), Σαβιόλα (60'), Φουστέρ (74') και Κάμπελ (80'). Το 2015, ο ΠΑΟΚ πέρασε νικηφόρα από το φαληρικό γήπεδο, στο οποίο μετράει τέσσερις νίκες από τότε που ανακατασκευάστηκε. Τα τρία τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός νικάει στο γκολ (1-0, 2-1, 1-0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ