ΣΤΗΛΕΣ

SKODA Ξάνθη - ΗΛΤΕΞ Λύκοι: Οι ποδοσφαιρικές ομάδες με χορηγό στο όνομα

SKODA Ξάνθη - ΗΛΤΕΞ Λύκοι: Οι ποδοσφαιρικές ομάδες με χορηγό στο όνομα

Ήταν 10/10/1991, όταν η Ξάνθη συνεργάστηκε με την SKODA και πορεύτηκαν μαζί για πάνω από δυο δεκαετίες. Το Sport24.gr θυμίζει το ιστορικό deal, αλλά και τι απέγιναν οι ιστορικοί "ΗΛΤΕΞ Λύκοι".

Στις 10 Οκτωβρίου 1991 η ΒΙΑΜΑΡ προβαίνοντας σε μία πρωτοποριακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση, αγόρασε την ομάδα της Ξάνθης, δίνοντας παράλληλα και το όνομά της: SKODA Ξάνθη. Ο τότε Πρόεδρος του Α.Ο.Ξ., Θόδωρος Κοκκάλας, έδωσε τα χέρια με τον ιδιοκτήτη της ΒΙΑΜΑΡ, Χρήστο Πανόπουλου και η SKODA Ξάνθη με αργά και σταθερά βήματα έγραψε την δική της ιστορία στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο σύλλογος πέρασε στα χέρια του Χρήστου Πανόπουλου, καθώς υπέγραψε συμφωνία με την Skoda. Συγκεκριμένα με την αυτοκινητοβιομηχανία ΒΙΑΜΑΡ που αντιπροσωπεύει τη γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα μας και ανήκει στον γνωστό επιχειρηματία.

Η ομάδα μετονομάστηκε σε Skoda Ξάνθη και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που σύλλογος υιοθέτησε αυτήν την πρακτική, παρά το γεγονός ότι στο μπάσκετ κάτι τέτοιο ήταν μόδα. Η ακριτική ομάδα απέκτησε διφυές λογότυπο, καθώς από τη μία είχε το ιστορικό της έμβλημα τον Δημόκριτο και από την άλλη το σήμα της Skoda. Η Ξάνθη περνούσε σε μια άλλη εποχή με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς και άλλο όνομα.

SKODA Ξάνθη - ΗΛΤΕΞ Λύκοι: Οι ποδοσφαιρικές ομάδες με χορηγό στο όνομα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Άγγελος Βιλανάκης και Μάκης Τζάτζος με την φανέλα της Skoda Ξάνθης

Ο μεσολαβητής για να γίνει το deal ανάμεσα στην ακριτική ομάδα και τον γνωστό επιχειρηματία ήταν ο Λάκης Σαρχόσης, αντιπρόσωπος της εταιρείας του Πανόπουλου στην Ξάνθη. Ο τότε πρόεδρος των Θρακιωτών, ο έμπορος Θεόδωρος Κοκκάλας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και αποφάσισε να προχωρήσει στην μεταβίβαση. Ωστόσο, κράτησε ένα μικρό μέρος μετοχών, που ύστερα από πολλά χρόνια τις δώρισε σε οργανωμένους οπαδούς, τους "Xanthifans".

Ωστόσο ο Κοκκάλας παρέμεινε στην προεδρία της ομάδας ώσπου ανέλαβε ο Αρης Πιαλόγλου. Μετά από ένα διάλειμμα με τον Γιώργο Γκιρτζίκη, ο Πιαλόγου επέστρεψε στον προεδρικό θώκο. Ο Πανόπουλος, αν και είναι το απόλυτο αφεντικό δεν έγινε ποτέ πρόεδρος της ομάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως όλοι όσοι βρέθηκαν σε αυτό το αξίωμα, ήταν ντόπιοι. Ο Πανόπουλος πέρασε την ομάδα σε άλλο επίπεδο. Έχτισε το αθλητικό κέντρο στα Πηγάδια, το οποίο εκτός από το κεντρικό γήπεδο χωρητικότητας 7.361 θεατών, περιλαμβάνει ξενοδοχείο, γήπεδα για προπονήσεις και άλλες εγκαταστάσεις.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ "SKODA ΞΑΝΘΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΕ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ "SKODA ΞΑΝΘΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΕ MOTIONTEAM

Όταν ο μεγάλος Πελέ επισκέφτηκε την Ξάνθη

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ "ΗΛΤΕΞ ΛΥΚΟΙ" ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ

Μία άλλη ποδοσφαιρική ομάδα που ακολούθησε τον δρόμο της Ξάνθης ήταν και ο Αθλητικός Σύλλογος "Λύκοι" Καλοχωρίου. Το 1993 μετονομάστηκαν σε ΗΛΤΕΞ Λύκοι και τρία χρόνια αργότερα αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στις επαγγελματικές κατηγορίες. Έφτασαν μέχρι και τη Β' Εθνική (έμειναν 2 σεζόν) και τα προημιτελικά του Κυπέλλου το 1999.

Τα οικονομικά προβλήματα όμως που αντιμετώπισε η κλωστοϋφαντουργίας "ΗΛΤΕΞ", οδήγησε στην αποχώρηση του χορηγού και στον υποβιβασμό της ομάδας στη Δ' Εθνική το 2005. Στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Αναγέννηση Επανωμής και έπαψε να υφίσταται.

Ο Κώστας Ηλιάδης είχε πρωτοπόρες ιδέες. Μεταξύ άλλων είχε προσλάβει ειδικούς διατροφολογούς για τη δίαιτα των παικτών, που αργότερα δημοσίευσαν την εμπειρία τους στο σύλλογο. Αλλά η μεγαλύτερη προσφορά του Ηλιάδη ήταν η κατασκευή στο Καλοχώρι ενός πρότυπου ποδοσφαιρικού γηπέδου, πρωτόγνωρου για ομάδα Γ' Εθνικής. Το γήπεδο "Στέλιος Ηλιάδης" εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1996, είχε σκεπαστές κερκίδες, χλοοτάπητα, προβολείς και σύγχρονες προπονητικές εγκαταστάσεις, που δεν υπήρχαν ούτε σε ομάδες Α' Εθνικής.

SKODA Ξάνθη - ΗΛΤΕΞ Λύκοι: Οι ποδοσφαιρικές ομάδες με χορηγό στο όνομα

Η ενδεκάδα πριν τον αγώνα Κυπέλλου με τον Ακράτητο στις 9/8/2000

Το ΗΛΤΕΞ, όπως προείπαμε, προερχόταν από την επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίαςτου ιδρυτή, Κώστα Ηλιάδη και το Λύκοι από μία ανεξάρτητη ομάδα που είχαν δημιουργήσει κάτοικοι της περιοχής του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης λόγω της συμπάθειας στην αγγλική Γουλβς! Η ομάδα αγωνιζόταν στο γήπεδο "Στέλιος Ηλιάδης" του Καλοχωρίου, χωρητικότητας 8.369 θέσεων, ενώ είχε χρώματα γαλάζιο και μαύρο.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1982 και έντεκα χρόνια αργότερα κατάφερε για πρώτη φορά να φτάσει στη Δ’ Εθνική. Τη σεζόν 1996/97 ανέβηκε στην τρίτη κατηγορία, ενώ την επόμενη ο σύλλογος αγωνίστηκε στη Β' Εθνική, κάνοντας γνωστό το όνομά του γνωστό σε όλους. Ιστορική στιγμή ήταν η αναμέτρηση εναντίον της ΑΕΚ τη σεζόν 1996/97 για τη φάση των "16" του Κυπέλλου Ελλάδος. Η Ένωση είχε δυσκολευτεί στο πρώτο παιχνίδι που ήταν εκτός έδρας, νικώντας εντέλει με 1-3, ενώ στη Νέα Φιλαδέλφεια επιβλήθηκε εύκολα με 3-0. Η ομάδα έπαιξε και απέναντι στον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο και τον Άρη στη Β' Εθνική.

SKODA Ξάνθη - ΗΛΤΕΞ Λύκοι: Οι ποδοσφαιρικές ομάδες με χορηγό στο όνομα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από ματς Κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό στο γήπεδο "Στέλιος Ηλιάδης"

Την επόμενη χρονιά, οι "ΗΛΤΕΞ Λύκοι" έκαναν απέκτησαν τον Βασίλη Δημητριάδη που έκλεισε εκεί την καριέρα του. Έφτασαν ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου, όπου αποκλείστηκαν από τον Ηρακλη. Η πτώση ήρθε από το 2004 και μετά, καθώς η ΗΛΤΕΞ αντιμετώπισε τεράστια οικονομικά προβλήματα, με τον Ηλιάδη να αδυνατεί να διατηρήσει την ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Το 2005 έπεσαν οι "τίτλοι τέλους", με τη συγχώνευση με την Αναγέννηση Επανωμής. Στο γήπεδο αυτό αγωνιζόταν μετέπειτα και ο Μέγας Αλέξανδρος Καλοχωρίου.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ