ΣΤΗΛΕΣ

Τα... Ρίβερ - Μπόκα του ελληνικού αθλητισμού

Τα... Ρίβερ - Μπόκα του ελληνικού αθλητισμού

Επεισόδια τύπου Ρίβερ Πλέιτ - Μπόκα Τζούνιορς δεν συμβαίνουν μόνο στην Αργεντινή. Η Ελλάδα έχει... πλούσιο ανάλογο παρελθόν και το Sport24.gr θυμάται τα κυριότερα παραδείγματα (VIDEOS).

Ενέδρες και λιθοβολισμοί, επιθέσεις με καδρόνια, κροτίδες, ακόμα και μολότοφ... Όχι, δεν αναφερόμαστε στην επίθεση που έγινε χθες (24/11) πριν από τον δεύτερο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες μεταξύ της Ρίβερ Πλέιτ και της Μπόκα Τζούνιορς -ο οποίος εν τέλει δεν άρχισε ποτέ. Ο λόγος γίνεται για γεγονότα που έχουν συμβεί στα δικά μας χωράφια, στην Ελλάδα.

Με αφορμή τις θλιβερές σκηνές που διαδραματίστηκαν το Σάββατο (24/11) στο Μπουένος Άιρες και είχαν ως αποτέλεσμα την μετάθεση του αγώνα 24 ώρες αργότερα, το Sport24.gr γύρισε πίσω στον χρόνο και θυμήθηκε ανάλογα παραδείγματα με επιθέσεις σε πούλμαν ομάδων. Επιθέσεις που είτε είχαν ως συνέπεια την αναβολή αγώνων (όπως συνέβη το 2002 και το 2012), είτε όχι...

13/5/2002: Η επίθεση στην Συγγρού

Το πρώτο από τα πλέον γνωστά περιστατικά με επιθέσεις σε πούλμαν ομάδων έλαβε χώρα πριν από 16,5 χρόνια στην λεωφόρο Συγγρού. Θύμα ήταν η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, η οποία βρισκόταν καθ' οδόν για το ΣΕΦ, όπου θα διεξαγόταν ο δεύτερος ημιτελικός της Basket League. Μόνο που κατά τη διάρκεια της διαδρομής δύο άτομα πετάχθηκαν στο ύψος του Άγιου Σώστη και άρχισαν να πετούν πέτρες στο πούλμαν. Το αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν δύο τζάμια και να τραυματιστούν ελαφρά από τα θραύσματα οι Αλβέρτης, Μπαλογιάννης, Μουλαομέροβιτς, Καλαϊτζής και σοβαρότερα όλων ο Κόρεϊ Αλμπάνο, που δέχτηκε μία από τις πέτρες στο κεφάλι. Ήταν η πρώτη φορά που ένας αγώνας μπάσκετ αναβλήθηκε για επεισόδιο δίχως καν να έχουν φτάσει οι δύο ομάδες στο γήπεδο!

11/5/2003: Η μαύρη σελίδα της Ριζούπολης

Εκείνη η μέρα θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις πιο μελανές στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος είναι η κατάσταση... ζούγκλας που επικράτησε στο γήπεδο της Ριζούπολης για το ντέρμπι "αιωνίων" που επρόκειτο να κρίνει τον πρωταθλητή της σεζόν 2002/03. Κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν συνέβη το παραμικρό, ωστόσο μέχρι τότε έγιναν τα μύρια όσα... Το πούλμαν του Παναθηναϊκού δέχτηκε βροχή από πέτρες, κέρματα, φωτοβολίδες και κάθε λογής αντικείμενα την ώρα που έφτανε στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Οι παίκτες των "πράσινων" φοβούνταν ακόμα και να βγουν για προθέρμανση στον αγωνιστικό χώρο, βλέποντας τις πέτρες και τις κροτίδες να πέφτουν ακόμα και μέσα στο γήπεδο. " Εκείνη την ημέρα, δεν έπρεπε καν να κατέβουμε από το πούλμαν. Έπρεπε να γυρίσουμε και να φύγουμε", είχε δηλώσει τότε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης.

25/1/2009: Η επίθεση στο "Κλεάνθης Βικελίδης"

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ για την σεζόν 2008/09 είχε έντονη... πολεμική ατμόσφαιρα τον Ιανουάριο του 2009. Μόλις η αποστολή του ΠΑΟΚ έφτασε στο "Κλεάνθης Βικελίδης", δέχτηκε επίθεση από οπαδούς του Άρη οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια, με συνέπεια να υπάρξει και ένας τραυματισμός. Ο λόγος για τον φροντιστή της ομάδας του, Γιασέρ Ζεϊνό.

21/3/2010: Η... επιτροπή υποδοχής στο ΟΑΚΑ

Τον Μάρτιο του 2010 ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να πέσει θύμα επίθεσης στο πούλμαν. Μόλις η αποστολή των "ερυθρόλευκων" έφτασε στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, την περίμενε... επιτροπή υποδοχής στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου. Ακολούθησε ρίψη αμέτρητων αντικειμένων προς τους "ερυθρόλευκους", με αποτέλεσμα να πιάσει ακόμα και φωτιά στο μπροστινό μέρος του πούλμαν.

17/5/2012: Επίθεση στο δρόμο προς το ΣΕΦ, μέρος 2ο

Δέκα χρόνια μετά την επίθεση που δέχτηκε η αποστολή του Παναθηναϊκού στο δρόμο προς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η ιστορία επαναλήφθηκε τον Μάιο του 2012, όταν άγνωστοι άρχισαν να πετούν πέτρες προς το πούλμαν του "τριφυλλιού". Πάλι με θύμα την αποστολή του Παναθηναϊκού και ξανά με τραυματίες δύο παίκτες των "πράσινων" , τον Στράτο Περπέρογλου και τον Στίβεν Σμιθ, οι οποίοι χτυπήθηκαν από τα θραύσματα και μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο της Νίκαιας, με συνέπεια να αναβληθεί ο πρώτος τελικός της Basket League εκείνης της σεζόν.

Τα... Ρίβερ - Μπόκα του ελληνικού αθλητισμού

19/5/2012: Ο εμπρησμός στο Αργοστόλι

Δύο ημέρες μετά την επίθεση στο πούλμαν του Παναθηναϊκού υπήρξε και δεύτερη επίθεση. Αυτή τη φορά όμως με "θύμα" την αποστολή της ανδρικής ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, και μάλιστα στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς, όπου βρισκόταν για το Final Four του Κυπέλλου! Εκείνη όμως ήταν κάπως διαφορετική επίθεση από τις άλλες. Επί της ουσίας επρόκειτο για εμπρησμό, καθώς άγνωστοι έκαψαν το "ερυθρόλευκο" πούλμαν τα ξημερώματα της επομένης ημέρας του ημιτελικού, κι ενώ οι παίκτες του Ολυμπιακού κοιμούνταν.

5/3/2017: "Ο πολιτισμός της Τούμπας"

Ο ΠΑΟΚ περίμενε τον Ολυμπιακό στο μεγάλο ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της Super League, τα παρατράγουδα όμως άρχισαν πολύ πριν από προγραμματισμένη ώρα έναρξης. Την ώρα που το πούλμαν του Ολυμπιακού μετέφερε την αποστολή των "ερυθρόλευκων" στην Τούμπα, δέχτηκε επίθεση με πέτρες , με μία από αυτές να σπάει το τζάμι στην οροφή που υπήρχε στο πίσω μέρος. Οι "ερυθρόλευκοι" δημοσιοποίησαν το συμβάν μέσω των social media, κάνοντας το εξής σχόλιο: " Ο πολιτισμός της Τούμπας".

Τα... Ρίβερ - Μπόκα του ελληνικού αθλητισμού

4/2/2018: Πέτρες στο πούλμαν της ΑΕΚ

Το πιο πρόσφατο περιστατικό στα ελληνικά γήπεδα είναι η επίθεση που δέχτηκε το πούλμαν της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ , ενώ πήγαινε προς το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για αγώνα με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Super League. Στο ύψος του Metropolitan άγνωστοι έριξαν πέτρες προς το πούλμαν, με συνέπεια να δημιουργήσουν σοβαρές φθορές. Ουδείς πάντως τραυματίστηκε, αφού οι πέτρες δεν διαπέρασαν το τζάμι του πούλμαν.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ