ΣΤΗΛΕΣ

Θωμάς Νίκου: Ψυχή Βαθιά

Θωμάς Νίκου: Ψυχή Βαθιά
CONTRA.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ - WATKINSON

Σε ηλικία 39 ετών, ο Θωμάς Νίκου μεταπήδησε με ανταλλαγή από το Παγκράτι στον Ολυμπιακό Β', σε μία ιστορική στιγμή για την καριέρα του. Η ιστορία της ζωής του παραμένει ανατριχιαστική, αφού μία σφαίρα στο πρόσωπο θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο θάνατο.

Πολλές φορές η ζωή είναι απρόβλεπτη. Μία λάθος απόφαση, μία κακή στιγμή είναι ικανές να μας οδηγήσουν σε δύσβατους δρόμους και να θέσουν τη ζωή μας σε κίνδυνο. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν να "φλερτάρουν" με το θάνατο, αλλά χάρη στην ψυχική δύναμή τους κατάφεραν να σταθούν όρθιοι και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Θωμάς Νίκου. Ο 39χρονος πλέι μέικερ, ο οποίος πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό Β' προκειμένου να τον ενισχύσει με την εμπειρία του στην Α2, έπεσε θύμα της "κακιάς στιγμής", όπως συνηθίζουμε πολλές φορές να χαρακτηρίζουμε καταστάσεις που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα, στις 9 Ιουνίου του 2006, ο 26χρονος -τότε- μπασκετμπολίστας του Αλίμου, δέχθηκε μία σφαίρα στο στόμα κατά τη διάρκεια ληστείας στην Πατησίων, η οποία τον διαπέρασε και έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του.

ΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "NEVER GIVE UP"

Ο Νίκου γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1980 στην Άρτα, έχει ύψος 1.85μ. και αγωνίζεται στη θέση του πόιντ γκαρντ. Άρχισε την καριέρα του από τη Δόξα Άρτας ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Σχολή Αστυφυλάκων και το 2000 κατέβηκε με μετάθεση στην Αθήνα και εντάχθηκε στον Άτταλο Νέας Φιλαδέλφειας, που αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία της ΕΣΚΑ. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην Α2, όπου κατάφερε, μάλιστα, να αναδειχθεί κορυφαίος πασέρ της κατηγορίας τις σεζόν 2017-18 και 2016-17 (9,7 και 7,5 μέσο όρο αντίστοιχα).

Παράλληλα με το μπάσκετ, ο Νίκου εργαζόταν κι ως αστυνομικός στην Άμεση Δράση, αφού, όπως είναι λογικό, τα χρήματα που λάμβανε από το μαγικό κόσμο του ελληνικού αθλητισμού, δεν ήταν ικανά να καλύψουν τις ανάγκες τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμβάν θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Ο τραυματισμός στο στόμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε αλλεπάλληλες εγχειρίσεις.

Οι ιατροί, μάλιστα, τον προειδοποίησαν πως πρέπει να σταματήσει το μπάσκετ, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει ξανά κατά τη διάρκεια κάποιου αγώνα και να επιβαρυνθεί σημαντικά η επούλωση του τραύματος. Εκείνος, όμως, όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά κατάφερε να αγωνιστεί μέχρι και στην Α1, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του Πανελευσινιακού, τη σεζόν 2012-13.

Θωμάς Νίκου: Ψυχή Βαθιά
CONTRA.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ - WATKINSON

Ο Θωμάς Νίκου με τον συντάκτη του Sport24.gr, Ηλία Καλλονά

Από την πλευρά του, ο Νίκου σε παλαιότερη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Contra.gr, υποστήριξε δεν είδε ως επίτευγμα το γεγονός πως κατάφερε να αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ: "Δεν το βλέπω έτσι εγώ, για μένα το μπάσκετ είναι διασκέδαση. Δεν το είδα ποτέ διαφορετικά, ούτε όταν αγωνίστηκα στην Α1. Δεν ήταν αυτοσκοπός να παίξω στην Α1.

Σ' όποια κατηγορία κι αν παίζω προσπαθώ να διασκεδάζω, είτε είναι το Α' Τοπικό όπου έκανα τα πρώτα βήματα, είτε είναι η πρώτη κατηγορία. Το μπάσκετ είναι διασκέδαση. Παρ' όλα αυτά, το ότι κατάφερα να παίξω στην Α1 είναι πολύ σημαντικό για μένα. Σίγουρα, μετά το 2006, κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια και νιώθω δικαιωμένος για το γεγονός ότι συνέχισα, παρά τις όποιες ενστάσεις των γιατρών".

"Παίζει με μυαλό και με καρδιά και μετά από τέσσερα χρόνια που συνεργαζόμαστε στον Πανελευσινιακό νιώθω ήσυχος όταν βρίσκεται στο γήπεδο, διότι μπορεί να κατευθύνει την ομάδα και να κάνει αυτό που πρέπει", είχε τονίσει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε ραδιοφωνικό σταθμό ο προπονητής του Πανελευσιανιακού, Γιώργος Σκαραφίγκας.

Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Ωστόσο, τι συνέβη εκείνο το μεσημέρι του 2006 και το οποίο θα μπορούσε αποβεί μοιραίο; Στις 9 Ιουνίου, στην οδό Πατησίων, λίγο πριν κλείσουν οι τράπεζες, τρεις ληστές εισβάλουν σε ένα κατάστημα και βγάζουν όπλα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη ληστεία. Όμως, μέσα στην τράπεζα βρίσκονται αστυνομικοί, οι οποίοι αντιδρούν αμέσως.

Παρ' όλα αυτά, οι δράστες καταφέρνουν να διαφύγουν κρατώντας ένα όμηρο και διασχίζουν την Πατησίων. Το κυνηγητό συνεχίζεται στα γύρω στενά, αλλά τελικά οι αστυνομικοί ελευθερώνουν τον όμηρο και συλλαμβάνουν δύο εκ των τριών ληστών. Όμως, ένας από τους αστυνομικούς τραυματίζεται σοβαρά από σφαίρα στο πρόσωπο. Πρόκειται για τον Θωμά Νίκου.

"Όντως, ήμουν ένα βήμα από το θάνατο. Αλλά εκείνη την στιγμή δεν το σκέφτεσαι, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα περιστατικό πολύ σημαντικό στους κόλπους της αστυνομίας. Σίγουρα γνωρίζεις πως κινδυνεύει η ζωή σου σε μία καταδίωξη, όμως στόχος είναι να καταφέρεις να τη σώσεις. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτηκα το θάνατο, αλλά μόνο τη ζωή. Γι' αυτό έκανα οτιδήποτε περνούσε από το χέρι μου, ώστε να καταφέρω να ζήσω για να βοηθήσω τους συναδέλφους μου να φέρουμε εις πέρας αυτό το δύσκολο περιστατικό. Για την ασφάλεια των πολιτών πάνω απ' όλα".

Θωμάς Νίκου: Ψυχή Βαθιά
EUROKINISSI

Ο Νίκου με τη φανέλα του Πανελευσινιακού σε αγώνα της Α1 με τον Κολοσσό

Παρά τη σοβαρότητα του τραύματος και τα αλλεπάλληλα χειρουργεία, ο Νίκου έμεινε εκτός μπάσκετ μόλις για δύο μήνες. Το πρώτο διάστημα μετά τον τραυματισμό ο 35χρονος -τότε- γκαρντ, αγωνίστηκε με προστατευτική μάσκα, αλλά, όπως αναφέρει, την... πέταξε πολύ γρήγορα γιατί τον δυσκόλευε στην αναπνοή. Ένιωθε καλά ψυχολογικά και θεώρησε πως η μάσκα τον κρατούσε πίσω. Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, δεν πέρασε ως σκέψη από το μυαλό του να τα παρατήσει. Τα δύο εκκωφαντικά "όχι" που απάντησε επιβεβαιώνουν τις λέξεις "μαχητής" και "ασυμβίβαστος" με τις οποίες θα τον περιέγραφε κανείς.

"Δεν το σκέφτηκα γιατί αγαπάω πραγματικά το μπάσκετ. Θα έπαιζα ακόμα και σε μικρότερη κατηγορία, αρκεί να συνέχιζα να αγωνίζομαι. Δε νομίζω πως θα μπορούσα να ζήσω χωρίς μπάσκετ, γιατί θα μου έλειπε απίστευτα. Σίγουρα το συμβάν άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τη ζωή. Ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό το μυαλό μου είχε αλλάξει πάρα πολύ, γιατί άρχισα να σκέφτομαι τι μπορούσε να είχε συμβεί και πως οι άνθρωποι δίνουμε σημασία σε ασήμαντα πράγματα πολλές φορές, ενώ τα σημαντικά τα αφήνουμε να μας ξεφύγουν μέσα από τα χέρια. Θεωρώ πως έχω αλλάξει τρόπο σκέψης, αλλά αυτό μπορούν να το κρίνουν οι άνθρωποι γύρω μου".

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σε τέτοιες ιδιαίτερες στιγμές είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως υπάρχουν άνθρωποι δίπλα σου, οι οποίοι θα βιώσουν τον πόνο, την στεναχώρια, τη χαρά, την ευτυχία μαζί σου. Λες και είναι κάτι δικό τους. Λες και περνάνε οι ίδιοι το... λούκι.

"Σίγουρα, όλοι οι δικοί μου πέρασαν πάρα πολύ περίεργα και άσχημα εκείνη την χρονική περίοδο. Ευτυχώς είχα κοντά μου, τόσο τους γονείς και την αδελφή μου όσο και τη γυναίκα μου. Με βοήθησαν πάρα πολύ σε όλους τους τομείς και κατάφερα να βγω πιο δυνατός από αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής μου".

Θωμάς Νίκου: Ψυχή Βαθιά
CONTRA.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ - WATKINSON

Ο Νίκου στη συνέντευξη για το Contra.gr, όταν αγωνιζόταν στο Ψυχικό

Το σημαντικότερο, όμως, είναι το μήνυμα που είχε στείλει σ' εκείνη τη συνέντευξη στο Contra.gr. Όταν ερωτήθηκε για το ποια συμβουλή θα έδινε σε έναν άνθρωπο που πέρασε ίδιες ή παρόμοιες δυσκολίες με τον ίδιο, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική.

"Θα τον συμβούλευα να ψάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του να δει πόσο αγαπάει το συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε είναι το μπάσκετ, είτε οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Να σκεφτεί καλά τις τυχόν συνέπειες που θα έχει αν παρακούσει τις εντολές των γιατρών, κι αν πραγματικά το θέλει πολύ, να ακολουθήσει την ψυχή και το μυαλό του".

Photo Credits: 24ΜΕDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ