FORMULA 1

Charlie Whiting: Απεβίωσε ο φύλακας άγγελος των οδηγών της Formula 1

Charlie Whiting, International Automobile Federation, FIA, Race Director, speaks during a press conference at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, Thursday, Oct. 26, 2017. (AP Photo/Marco Ugarte)
Charlie Whiting, International Automobile Federation, FIA, Race Director, speaks during a press conference at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, Thursday, Oct. 26, 2017. (AP Photo/Marco Ugarte) AP PHOTO/MARCO UGARTE

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (14/) ο Charlie Whiting άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία ετών λίγες μόνο μέρες πριν από την εκκίνηση της σεζόν στη Formula 1.

Φτωχότερος είναι ο κόσμος των μηχανοκίνητων σπορ από τα ξημερώματα της Πέμπτης (14/1), αφού σε ηλικία 66 ετών ο Charlie Whiting άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία ενώ βρισκόταν στην Αυστραλία για την εκκίνηση της σεζόν στη Formula 1 την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο θάνατος του οφείλεται σε πνευμονική εμβολή.

Η ενασχόληση του Charlie Whiting με τα μηχανοκίνητα σπορ άρχισε πριν από πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 1976 εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων. Ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε για πρώτη φορά στην Formula 1 με την ομάδα της Hesketh πριν μεταπηδήσει στην Brabham, ομάδα του Bernie Ecclestone.

Σύντομα, θα αναλάβει το ρόλο του αρχιμηχανικού του Nelson Piquet και μαζί θα κατακτήσουν τους παγκόσμιους τίτλους του 1981 και 1983. Από το 1988 και μετά άρχισε η ενασχόληση του με την παγκόσμια ομοσπονδία της Formula 1 και από το 1997 μέχρι και σήμερα κατείχε το ρόλο του διευθυντή αγώνων.

ΗΤΑΝ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

Ο Charlie Whiting σε αυτά τα περίπου 22 χρόνια που βρέθηκε σε αυτό το ρόλο θεωρείται κατά πολλούς ως ο φύλακας άγγελος των οδηγών αφού μία από τις βασικές του προτεραιότητες ήταν να κάνει τη Formula 1 όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Ήταν αυτός που έπαιρνε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις σε ό,τι αφορούσε την εξέλιξη ενός αγώνα. Αποφάσιζε, δηλαδή, την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας, τη διακοπή του αγώνα, την επιλογή καθεστώτος εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας.

Παράλληλα, ήταν και ένας από τους υπέρμαχους του halo το οποίο όπως έχει αποδειχτεί έσωσε αρκετούς οδηγούς από σοβαρά ατυχήματα. Για αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως όλοι οι οδηγοί εξέφρασαν την οδύνη τους για το χαμό του Charlie Whiting.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του προέδρου της FIA, Jean Todt ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: "Ο Charlie Whiting ήταν ένας σπουδαίος Διευθυντής Αγώνων, μία σημαντική φιγούρα στη Formula 1 που αντιπροσώπευε την ηθική και το πνεύμα αυτού του φανταστικού σπορ. Η Formula 1 έχασε έναν πιστό φίλο αλλά και έναν χαρισματικό πρεσβευτή".

Photo credits: AP Photo/Marco Ugarte

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ