FORMULA 1

Formula 1: Σαν σήμερα χρησιμοποιήθηκε το πρώτο αυτοκίνητο ασφαλείας

Formula 1: Σαν σήμερα χρησιμοποιήθηκε το πρώτο αυτοκίνητο ασφαλείας

Σαν σήμερα (28/3) το 1993 στο Γκραν Πρι της Βραζιλίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφάνιση αυτοκινήτου ασφαλείας στην Formula 1.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας αποτελεί ένα χρήσιμο μέτρο για την ασφάλεια των οδηγών της Formula 1. Τις περισσότερες φορές η χρήση του γίνεται, όταν υπάρχει κάποιο ατύχημα στην πίστα. Τα αυτοκίνητα πρέπει να οριοθετήσουν την ταχύτητα τους, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο βοηθητικό προσωπικό να καθαρίσει το οδόστρωμα.

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1973 στον Καναδά, όμως μόνο επιτυχημένη δεν κρίθηκε η παρουσία του. Το αυτοκίνητο ασφάλειας μπέρδεψε τους οδηγούς, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς αν προπορεύεται της κούρσας εκείνο ή κάποιο μονοθέσιο.

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια, ώστε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA) να πάρει την απόφαση για υποχρεωτική χρήση του αυτοκινήτου ασφαλείας σε όλους τους αγώνες της Formula 1. Έτσι, στο Γκράν Πρι της Βραζιλίας το 1993, μία μέρα σαν τη σημερινή (28/3) έκανε την επίσημη και θεσμοθετημένη εμφάνιση του.

Η βροχή που ξέσπασε στην πίστα του Ιντερλάγκος, είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν στην είσοδο των πιτ ο Καταγιάμα με τον Σουζούκι. Το αυτοκίνητο ασφαλείας που έκανε την είσοδο δεν ήταν, φυσικά, η γνωστή ασημένια Mercedes AMG, αλλά ένα Fiat Tempra. Πάντως, η παρουσία του δεν διόρθωσε πολύ τα πράγματα, αφού μόλις βγήκε από την πίστα, συγκρούστηκε ο Άλεν Προστ με τον Κριστιάν Φιτιπάλντι.

Για την ιστορία, ο Άιρτον Σένα κέρδισε το Γκραν Πρι της πατρίδας του με τους Ντέιμον Χιλ και Μίκαελ Σουμάχερ να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Ντεμπούτο στη Formula 1 ο Μικ Σουμάχερ
Μικ Σουμάχερ: "Είναι τιμή να με συγκρίνουν με τον πατέρα μου"
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ