MOTORSPORTS

O Κούμπιτσα επιστρέφει με τη Williams το 2019!

O Κούμπιτσα επιστρέφει με τη Williams το 2019!

Ο Πολωνός, Ρόμπερτ Κούμπιτσα, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της δεκαετίας, γυρίζει στη F1 μετά το 2010 - Επέλεξε τους αγώνες με τη Williams αντί για τη θέση δοκιμαστή στη Ferrari.

Μία από τις σπουδαιότερες επιστροφές οδηγού στην Ιστορία της Formula 1 επιβεβαιώθηκε: ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα, οκτώ χρόνια μετά το τελευταίο του Γκραν Πρι και από το ατύχημα που τον άφησε με ανεπανόρθωτο τραυματισμό στο δεξί του χέρι, θα επιστρέψει στους αγώνες της F1 το 2019, στο κόκπιτ της Williams.

Η αγγλική ομάδα επιβεβαίωσε και επισήμως ότι ο Πολωνός θα οδηγεί δίπλα στον πρωτοεμφανιζόμενο Τζορτζ Ράσελ το 2019, οκτώ πλήρη χρόνια μετά από το σφοδρό ατύχημα στο Ράλι Ρόντε ντι Αντόρα νωρίς το 2011.

Στο ατύχημα αυτό η μπαριέρα είχε διαπεράσει στο δάπεδο του Skoda Fabia του Κούμπιτσα και, αφότου διασφαλίστηκε ότι είχε διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του, χρειάστηκε ένα ιατρικό θαύμα ώστε ο Πολωνός να γλιτώσει τον ακρωτηριασμό.

Ο Κούμπιτσα τότε είχε συμβόλαιο να αγωνιστεί με τη Renault F1 στη σεζόν της F1 το 2011, και πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι είχε τότε υπογράψει προσύμφωνο με τη Ferrari για να μετακομίσει στο Μαρανέλο τα επόμενα χρόνια.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Πολωνός ολοκλήρωσε στο βαθμό του εφικτού την αποθεραπεία του χεριού του, στη συνέχεια συμμετείχε σε αγώνες ράλι, ενώ στην πίστα γύρισε το 2016 συμμετέχοντας στον αγώνα Τουρισμού των 12 Ωρών του Μουτζέλο.

Στο κόκπιτ του μονοθεσίου της F1 γύρισε μόλις πέρσι, για ένα σετ -επιτυχημένων- δοκιμών με τη Renault F1 με μονοθέσιο του 2012, και αργότερα συμμετείχε με σύγχρονα μονοθέσια στις δοκιμές της Ουγγαρίας και του Άμπου Ντάμπι.

Williams reserve driver Robert Kubica of Poland leaves the team box during a Formula One pre-season testing session at the Catalunya racetrack in Montmelo, outside Barcelona, Spain, Tuesday, Feb. 27, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Williams reserve driver Robert Kubica of Poland leaves the team box during a Formula One pre-season testing session at the Catalunya racetrack in Montmelo, outside Barcelona, Spain, Tuesday, Feb. 27, 2018. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Ενόψει του 2018 διεκδικούσε τη θέση στη Williams, που έμελλε να κερδίσει για το 2019, ενώ παράλληλα απέρριψε την πρόταση της Ferrari να γίνει οδηγός δοκιμών στον προσομοιωτή (και ίσως όχι μόνο) της Scuderia. Όπως λέει ο ίδιος, σήμερα οδηγεί σε ποσοστό 70 τοις εκατό με το αριστερό του χέρι.

Μετά από 76 Γκραν Πρι και οκτώ χρόνια, ενόψει της δεύτερης ευκαιρίας του στη Formula 1, ο 33χρονος, νικητής του GP Καναδά το 2008 με τη BMW Sauber, είπε: «Η επιστροφή μου στη Formula 1 θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ζωής μου. Πρέπει πρώτα να ευχαριστήσω όλους όσους με βοήθησαν σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Το ταξίδι πίσω στη F1 ήταν μια μεγάλη πρόκληση, αλλά αυτό που κάποτε έμοιαζε αδύνατο τώρα αρχίζω να το νιώθω εφικτό, κaι είμαι ενθουσιασμένος που μπορώ να λέω ότι το ‘19 θα βρίσκομαι στις εκκινήσεις της F1».

Ο Πολωνός συμπλήρωσε: «Όπως τελείωσε αυτή η πρόκληση του ταξιδιού προς τη F1, τώρα αρχίζει η επόμενη - η δουλειά με τη Williams στην πίστα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά με σκληρή δουλειά και αφοσίωση ο Τζορτζ [Ράσελ] κι εγώ θα βοηθήσουμε την ομάδα να ανελιχθεί στην κατάταξη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Σερ Φρανκ [Ουίλιαμς] και την Κλαίρ [Ουίλιαμς] για αυτή την ευκαιρία».

Μετά από αρκετές δοκιμές του Κούμπιτσα με την ομάδα του Γκροβ, η διεθύντριά της Κλαίρ Ουίλιαμς είπε ότι «όλοι μας στη Williams εντυπωσιαστήκαμε από όσα πέτυχε, κι αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης δύναμης του χαρακτήρα του και της επιθυμίας να γυρίσει στη Formula 1. Έχει ένα επίπεδο αποφασιστικότητας που είναι εκπληκτικό να το βλέπεις, και ενσωματώνει το μαχητικό πνεύμα της Williams».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ