MOTORSPORTS

Ράλι Καταλονίας (Ημέρα 2): Ο παλιός Λάτβαλα!

Ράλι Καταλονίας (Ημέρα 2): Ο παλιός Λάτβαλα!
ANDRE LAVADINHO

Ο Γιάρι Μάτι Λάτβαλα ηγείται μιας επικής μάχης έξι οδηγών στο τέλος της δεύτερης μέρας. Ο Τάνακ έχασε τη νίκη και τα όνειρα τίτλου έπειτα από κλατάρισμα.

Σε ένα από τα συναρπαστικότερα Ράλι των τελευταίων ετών, ο Γιάρι Μάτι Λάτβαλα απέκτησε το προβάδισμα στην Καταλονία τη δεύτερη μέρα του αγώνα, οι Σεμπαστιάν Οζιέ, Σεμπαστιάν Λεμπ και Τιερί Νεβίλ έστησαν ένα σκηνικό επικής μάχης για την τελευταία μέρα, και νωρίτερα ο Οττ Τάνακ είδε ένα κλατάρισμα να του στερεί μεμιάς τη νίκη στην Ισπανία - και, φυσικά, κάθε ελπίδα πια για τον φετινό τίτλο!

«Ναι, έτσι νομίζω», απάντησε ο Εσθονός σε ερώτηση αν έχει πια αποχαιρετίσει οριστικά το πρωτάθλημα, στο τέλος της 11ης Ειδικής. Στο μέσον της, ο Τάνακ σταμάτησε για να αλλάξει τον εμπρός δεξί τροχό, και έχασε 1 λεπτό και 43 δευτ. «Ήταν μόνο ένα κλατάρισμα, τίποτα ιδιαίτερο. Έγινε ένα χτύπημα, δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη...», είπε τερματίζοντας, όμως ποιος δεν μπορεί να φανταστεί την ψυχολογία του στις φουρκέτες της κατηφόρας Les Ventoses πριν το στοπ της Ειδικής...

Το δεύτερο σκέλος του Ράλι Καταλονίας, 12ου του φετινού WRC, ήταν όλο μια λοταρία επιλογής ελαστικών σε απρόβλεπτο καιρό. Η Toyota ρίσκαρε με τα πλήρως βρόχινα ελαστικά στο πρωινό loop, κι οι Τάνακ και Λάτβαλα, βλέποντας τους ουρανούς να ανοίγουν, είχαν ιδιαίτερο πλεονέκτημα. Ο Τάνακ είχε αυξήσει το προβάδισμά του από τον Σόρδο στα 32 δευτ., πριν το κλατάρισμά του, ενώ ο Λάτβαλα έφτασε στα 0,3 δευτ. από τον Ισπανό της Hyundai, πριν το μεσημβρινό Σέρβις.

Το απόγευμα τα πράγματα έμελλε να αντιστραφούν. Ο Λάτβαλα επέμεινε στα βρόχινα ελαστικά, αλλά η βροχή έπεφτε μόνο σε ελάχιστα σημεία της διαδρομής, και πρόσκαιρα. Παρόλα αυτά, στην πρώτη κιόλας απογευματινή ΕΔ ο Φινλανδός πέρασε τον Σόρδο, και ανέβηκε στην κορυφή της γενικής, με 3,9 δευτ. από τον Σόρδο.

FIA World Rally Championship 2018 / Round 12 / Rally Catalunya-Costa Daurada Rally de Espagna 2018 / October 25-28, 2018 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC
FIA World Rally Championship 2018 / Round 12 / Rally Catalunya-Costa Daurada Rally de Espagna 2018 / October 25-28, 2018 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC TOYOTA GAZOO RACING WRC

Συνολικά, όμως, το πάνω χέρι του απογεύματος είχαν οι Νεβίλ και Σεμπαστιάν Λεμπ που επέλεξαν μαλακή γόμα για στεγνό το απόγευμα - και δικαιώθηκαν. Έπρεπε, μόνο να αποφύγουν τις «μπούκες» και τη λάσπη που είχαν ξεσηκώσει γύρω από αυτές τα αυτοκίνητα που προηγήθηκαν.

Ο Βέλγος και ο Γάλλος πολυπρωταθλητής εκμεταλλεύτηκαν τα ελαστικά τους, κερδίζοντας δύο και μία Ειδικές αντίστοιχα του απογευματινού loop, με αποτέλεσμα να μπουν για τα καλά στη μάχη της νίκη - πλησιάζοντας στα 8.0 και στα 12.7 δευτ. αντίστοιχα τον Λάτβαλα. Ο Νεβίλ, μάλιστα, πίστευε ότι ήταν αρκετά ταχύτερος από όσο έδειχναν οι χρόνοι του.

Ο Λάτβαλα, που είχε βρεθεί την Παρασκευή στην ένατη θέση με ένα δικό του κλατάρισμα, έζησε την πλήρη αντιστροφή των πραγμάτων. Ενώ το πρωί έλεγε πως «τα βρόχινα ελαστικά δουλεύουν πολύ καλά και η έλλειψη πρόσφυσης στο τέλος νομίζω ότι οφειλόταν στο δρόμο», το απόγευμα ο Φινλανδός δήλωνε: «Δεν εμπιστευόμουν απόλυτα το αυτοκίνητο. Ήταν μια κακή Ειδική, δεν οδήγησα καλά Ήταν πολύ λασπωμένος ο δρόμος και πρόσεχα πολύ επειδή ο Οττ είχε το κλατάρισμά του εδώ».

Σ’ αυτή τη λοταρία των ελαστικών, ο άτυχος της ημέρας ήταν ο Σεμπαστιάν Οζιέ - διότι διάλεξε ακριβώς τα ανάποδα και το πρωί και το απόγευμα. Ο Γάλλος, που απώλεσε τη διαφορά που είχε χθες από τον Νεβίλ, σήμερα το πρωί έβαλε τα soft και είπε: «Ποτέ δεν είχα την ευκαιρία στη ζωή μου να δοκιμάσω αυτά τα ελαστικά, οπότε θα ήταν λίγο λοταρία για μένα να τα επιλέξω. Όμως, αυτή ήταν η σωστή επιλογή και κάναμε λάθος, τα Toyota ήταν πολύ ταχύτερα στο βρεγμένο».

Sebastien Ogier (FRA) performs during FIA World Rally Championship 2018 in Salou, Spain on October 26, 2018
Sebastien Ogier (FRA) performs during FIA World Rally Championship 2018 in Salou, Spain on October 26, 2018 SEBASTIEN OGIER (FRA) PERFORMS DURING FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2018 IN SALOU, SPAIN ON OCTOBER 26, 2018

Το απόγευμα ο ίδιος, έλεγε: «Νομίζω ότι πρέπει να συνηθίσω λίγο αυτά τα λάστιχα. Δεν είμαι ακόμα επιθετικός, και σίγουρα λίγη παραπάνω βροχή θα βοηθούσε». Και έπειτα: «Ήταν δύσκολο απόγευμα δυστυχώς. Είναι ομαδικό σπορ, εμπιστευθήκαμε τους ανθρώπους μας που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού, αλλά δεν έβρεξε καθόλου το απόγευμα».

Πάντως, ο Λεμπ στο δικό του χρονισμό στην τελευταία μεγάλη Ειδική της ημέρας βρήκε βροχή με τα softs, και φυσικά έχασε χρόνο. «Έβρεξε πολύ και τα ελαστικά δεν δουλεύουν σωστά πια. Νόμιζα ότι οδήγησα καλά, αλλά ήταν αδύνατον να τα πάω καλύτερα», είπε ο Γάλλος.

Το σκηνικό, λοιπόν, έχει στηθεί για ένα επικό φινάλε αύριο Κυριακή στην Καταλονία, με δύο loops δύο Ειδικών και φυσικά με την τελευταία βαθμολογούμενη Power Stage, για να οριστεί η διαφορά με την οποία οι Νεβίλ και Οζιέ θα μονομαχήσουν στο Ράλλυ Αυστραλίας για τον τίτλο του φετινού παγκόσμιου πρωταθλητή.

ΡΑΛΙ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ 2018

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (Μετά τη 2η ημέρα)

Ράλι Καταλονίας (Ημέρα 2): Ο παλιός Λάτβαλα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ