WRC

WRC: Ο καλός… καιρός ακυρώνει ειδικές στη Σουηδία, επικεφαλής ο Εβανς

2020 FIA World Rally Championship / Round 02 / Swedish Rally / February 13-16, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT
2020 FIA World Rally Championship / Round 02 / Swedish Rally / February 13-16, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT TOYOTA GAZOO RACING WRT

Στο Ράλι Σουηδίας ακυρώθηκαν ειδικές διαδρομές εξαιτίας του... καλού καιρού. Στα περίπου 22 αγωνιστικά χιλιόμετρα που απομένουν, ο Ελφιν Εβανς, ο 31 ετών οδηγός της Toyota, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δεύτερη νίκη καριέρας στο WRC.

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στη Σουηδία. Το να ακυρώνονται ειδικές διαδρομές λόγω κακοκαιρίας, έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, σε κάποιους αγώνες. Το να ακυρώνονται όμως ειδικές, εξαιτίας του καλού καιρού, δεν έχει ξαναγίνει.

Παραδοσιακά, το ράλι Σουηδίας είναι το μοναδικό στο καλεντάρι του πρωταθλήματος, που διεξάγεται σε λευκό τοπίο, στο χιόνι, με τα αυτοκίνητα να φορούν ελαστικά με καρφιά.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε διάφορα μέρη του πλανήτη, επηρεάζουν και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Φέτος, στη Σκανδιναβία δεν κάνει χειμώνα. Εχει να χιονίσει πολύ καιρό, ενώ το χιόνι που έπεσε πιο νωρίς, αρχίζει να λιώνει επειδή οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Το δεδομένο αυτό, μετατρέπει τους χιονισμένους δρόμους σε χωματόδρομους, με την πρόσφυση των αυτοκινήτων να καθίσταται δύσκολη υπόθεση σε τέτοιες καταστάσεις. Δηλαδή, ένα αυτοκίνητο με ελαστικά που έχουν καρφιά, ενώ πατά εξαιρετικά στο χιόνι, γλιστρά στο χώμα κι όταν η διαδρομή έχει τέτοιο μικτό οδόστρωμα, τότε είναι επικίνδυνο.

Οι διοργανωτές του ράλι Σουηδίας, είχαν υπολογίσει 19 ειδικές διαδρομές, ωστόσο νωρίτερα, πριν τον αγώνα, ακύρωσαν τις 8 και κατά τη διάρκεια του αγώνα, ακόμα 2, με αποτέλεσμα να γίνουν συνολικά 9 ειδικές διαδρομές, εκ των οποίων μόνο μία αύριο, τελευταία ημέρα του αγώνα.

Στα περίπου 22 αγωνιστικά χιλιόμετρα που απομένουν, ο Ελφιν Εβανς, ο 31 ετών οδηγός της Toyota, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δεύτερη νίκη καριέρας στο WRC. Οδηγώντας εξαιρετικά από την πρώτη ημέρα του αγώνα, το Yaris, έχει κερδίσει τις 5 από τις 8 ειδικές διαδρομές που έχουν γίνει, έχοντας πίσω του 17,2 δευτ. τον περσινό πρωταθλητή Οτ Τάνακ, τρέχει φέτος με Hyundai. Λογικά, αυτή η χρονική διαφορά δεν καλύπτεται σε αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, όμως στον μηχανοκίνητο αθλητισμό όλα μπορούν να συμβούν.

Τρίτος στην κατάταξη είναι ο 6 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπαστιάν Οζιέ, δεύτερος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, ενώ ο επικεφαλής της βαθμολογίας και νικητής στο πρώτο ράλι της χρονιάς στο Μόντε Κάρλο, Τιερί Νεβίλ, είναι στην 6η θέση.

Γενική κατάταξη - 2η ημέρα

1 Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) 1.00m38.9s

2 Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe WRC) +17.2s

3 Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) +28.8s

4 Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) +29.3s

5 Esapekka Lappi (Ford Fiesta WRC) +34.7s

6 Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) +39.2s

7 Craig Breen i20 Coupe WRC) +49.7s

8 Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) +1m.14.8s

9 Takamoto Katsuta (Toyota Yaris WRC) +1m.37.4s

10 J. Hutunen (Škoda Fabia R5 Evo) +3m39.1s

TAGS WRC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ