ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Γαλλίας για την προάσπιση του Ολυμπιακού Πνεύματος

Κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Γαλλίας για την προάσπιση του Ολυμπιακού Πνεύματος

Την κοινή τους θέση για την εγγραφή του Ολυμπιακού Πνεύματος στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εξέφρασαν Ελλάδα και Γαλλία στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των δύο χωρών.

Την κοινή τους θέση για την εγγραφή του Ολυμπιακού Πνεύματος στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εξέφρασαν Ελλάδα και Γαλλία στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των δύο χωρών, στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία και διοργάνωσε τη συνάντηση.

Η Γαλλία έχει ξεκινήσει τη σχετική προσπάθεια και ζήτησε την αρωγή της ελληνικής πλευράς, όπως τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής αποστολής, Guy Drut, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρεσβευτής της, στην UNESCO.

Όπως επισήμανε ο Ολυμπιονίκης του στίβου το 1976: «Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να εγγράψουμε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την έννοια του Ολυμπιακού Πνεύματος και, προφανώς, θέλουμε τη βοήθεια της Ελλάδας. Δεν γίνεται η Ελλάδα να μην συσχετιστεί με αυτή τη διαδικασία, όλοι το αντιλαμβανόμαστε αυτό.

Είναι μία δύσκολη προσπάθεια, που γίνεται και στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι και είχαμε μία ξεχωριστή υποδοχή από την UNESCO, όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Για να συμβεί αυτό, όμως, σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να εγγραφεί το Ολυμπιακό Πνεύμα και στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της κάθε χώρας, είτε είναι η Ελλάδα, είτε είναι το Λουξεμβούργο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Μαζί με τον Guy Drut, ήταν ο Phillipe Vinogradoff, πρέσβης Αθλητισμού της Γαλλίας και ο Johann Pellicot, από την Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

Την ελληνική πλευρά αποτελούσαν ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού Γιάννης Δρίνης και Ελενα Μπαζίνη.

Ο κ. Καπράλος είπε για την προσπάθεια: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Γαλλία ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και θα προσπαθήσουμε και εμείς να την υποστηρίξουμε, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Ελλάδα και κάθε έννοια που είναι συνδεδεμένη μαζί τους, είναι αλληλένδετη και με τη χώρα μας. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα είναι άριστη και ευελπιστώ σε ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση του Ολυμπιακού Πνεύματος».

Η προσπάθεια για την εγγραφή του Ολυμπιακού Πνεύματος στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 και στόχος είναι στις αρχές του 2020 να έχει εγγραφεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς πολλών χωρών, ώστε το 2021 να έχει υποβληθεί η αίτηση στην UNESCO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ