ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

AEGEAN 600: Ένας απαιτητικός διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας "γεννήθηκε"

Aegean 600/HORC©Nikos Alevromytis
Aegean 600/HORC©Nikos Alevromytis ALEN PHOTOGRAPHY/NIKOS ALEVROMYTIS

Από τις 14 έως τις 20 Ιουλίου το "AEGEAN 600" θα βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών αγώνων ιστιοπλοΐας 600 ναυτικών μιλίων.

Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, αθλητικής και δημοσιογραφικής ζωής της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης η ανακοίνωση της προκήρυξης του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα "AEGEAN 600".

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος, από τις 14 έως τις 20 Ιουνίου, και έχει ως στόχους να προβάλει σε διεθνές επίπεδο τη χώρα και τα νησιά της αλλά και να βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών αγώνων ιστιοπλοΐας 600 ναυτικών μιλίων, στους οποίους παίρνουν μέρος κάποια από τα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη του κόσμου.

«Στην επιθυμία μας να προβληθεί το δυνατόν περισσότερο η Ελλάδα αφ’ ενός ως χώρα ναυταθλητισμού και θαλάσσιου τουρισμού, κατατάσσοντάς την στις χώρες των μεγάλων διεθνών ιστιοπλοϊκών συναντήσεων, αφ’ ετέρου να προβληθεί η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου που αποτελεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, προκηρύσσουμε δια το 2020 τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα AEGEAN 600 Yacht Race στο Αιγαίο», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Μέχρι τώρα διεξάγονται πέντε μεγάλοι διεθνείς αγώνες 600 ναυτικών μιλίων (Newport - Βερμούδες, Rolex Fastnet Race, Rolex Sydney Hobart, Rolex Middle Sea Race, RORC Caribbean 600 by Rolex) και το «AEGEAN 600» θα γίνει ο έκτος. «Από την πρώτη στιγμή που μου παρουσίασαν τον αγώνα ενθουσιάστηκα διότι η χώρα μας θα μπει μέσα στους μεγάλους παγκόσμιους αγώνες και θα προβληθούν οι ομορφιές της. Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα στον χώρο του ναυταθλητισμού, του yachting κλπ. Ως υπουργείο είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλα αυτά που μπορούν να συνθέσουν τη δύναμη της χώρας μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Μέχρι τώρα έχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή 47 σκάφη. Η εκκίνηση της διοργάνωσης θα δοθεί μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, στις 14 Ιουνίου. «Η συμβολή του αγώνα για την προβολή της Αττικής ως αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός θα είναι τεράστια. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του event η Περιφέρεια θα είναι αρωγός της προσπάθειας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης. Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου: «Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα στηρίξουν τη διοργάνωση. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος θα βοηθήσουν για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Το «AEGEAN 600» δίνει την ευκαιρία για την προβολή του Αιγαίου μας», υπογράμμισε.

Από την πρώτη στιγμή δίπλα στη διοργάνωση βρέθηκε και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. «Η χώρα μας, και με αυτόν τον αγώνα, θα αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα. Ως ΕΟΤ, με επιθυμία του κ. Θεοχάρη, θα στηρίξουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις και θα τον προβάλλουμε στο εξωτερικό», δήλωσε η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου.

Ένας αγώνας γεμάτος ιστιοπλοϊκές προκλήσεις

Στο «AEGEAN 600» θα πάρουν μέρος κορυφαίοι ιστιοπλόοι της ανοικτής θάλασσας από όλο τον κόσμο. «Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα συνυφασμένο με την Ελλάδα. Η διοργάνωση θα αναδείξει τη μοναδικότητα του Αιγαίου Πελάγους και ως ιστιοπλοϊκού στίβου. Από την πλευρά του Υφυπουργείου Αθλητισμού θα βοηθήσουμε το όραμα να γίνει πράξη. Είναι ένας αγώνας που εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, εθνικούς και γεωπολιτικούς», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γεώργιος Μαυρωτάς.

Είναι ένας αγώνας σχεδιασμένος από ιστιοπλόους για ιστιοπλόους, σε μία πλεύση 605 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό. Ο στόλος του αγώνα, μετά την εκκίνηση από το Σούνιο, θα ακολουθήσει πορεία προς τη Μήλο. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης, θα συνεχίσει νοτιότερα προς την Κάσο, και αφού αφήσει αριστερά την Κάρπαθο, θα ακολουθήσει πορεία προς τη Ρόδο, την Κω και την Κάλυμνο. Τα σκάφη θα πλεύσουν δίπλα από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, την Πάτμο, και θα διασχίσουν το Ικάριο, ένα Πέλαγος που υπόσχεται πάντα δυνατές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Οι αγωνιζόμενοι θα έρθουν, κατόπιν, αντιμέτωποι με την πρόκληση της πλεύσης ανάμεσα στη Μύκονο και τη Δήλο. Τα τελευταία νησιά της διαδρομής θα είναι η Γυάρος και η Κέα. Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στο Σούνιο. Βάση ελλιμενισμού για τα σκάφη θα αποτελέσει η «Olympic Marine», στο Λαύριο.

Τα σκάφη του «AEGEAN 600» θα μεταφέρουν και αυτά το περιβαλλοντικό μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσές μας». Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες δεν επιφέρουν κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η Helmepa.

Τη συνέντευξη Τύπου τίμησαν με την παρουσία τους και ο Γερουσιαστής της Πολιτείας του Ροντ Άιλαντ των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου του Καναδά Τζέρι Σκλαβούνος, ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Γεώργιος Ανδρεάδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής Νικόλαος Πέππας, ο Γενικός Διευθυντής της Helmepa Δημήτριος Μητσάτσος καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της αθλητικής σκηνής της χώρας.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ