ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Παναγιώτης Μάντης - Παύλος Καγιαλής: "Στόχος το χρυσό στο Τόκιο. Οι Έλληνες ενώνονται στα δύσκολα"

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 2016 / ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΣΤΑ 470 ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΑΛΗΣ (EUROKINISSI-FOTOARENA)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 2016 / ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΣΤΑ 470 ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΑΛΗΣ (EUROKINISSI-FOTOARENA) EUROKINISSI

Οι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής μίλησαν στο Sport24.gr για τη ζωή στην καραντίνα, την επιστροφή στην κανονικότητα, τον στόχο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και για τους Έλληνες που στα δύσκολα είναι μια ομάδα.

Η κοινή τους πορεία ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και έκτοτε πορεύονται μαζί προς την κορυφή. Ο λόγος για τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, τους χάλκινους Ολυμπιονίκες του Ρίο, οι οποίοι ήταν καλεσμένοι στο νέο quarantine Instagram live του Sport24.gr με τον Ηλία Καλλονά και μίλησαν για τη ζωή στην καραντίνα, τον στόχο στο Τόκιο και αυτό που τους έχει λείψει περισσότερο από τη ζωή πριν τον κορονοϊό.

Οι Έλληνες ιστιοπλόοι, όπως αποκάλυψαν, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις προπονήσεις μετά από το μεγαλύτερο διάστημα αποχής στην καριέρα τους και ετοιμάζουν τη "φαρέτρα" τους με τα απαραίτητα εφόδια για την επιστροφή στη ρουτίνα. Ένα από αυτά είναι η σειρά αντηλιακών Anthelios της La Roche Posay που είναι ο 'σύμμαχός' τους σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα και αποτελεί την 'ασπίδα' τους για τον ήλιο.

Ας δούμε όλα όσα δήλωσαν στον Ηλία Καλλονά.

Για τη ζωή και την προπόνησή τους στην καραντίνα:

Π.Μ: "Το βασικό είναι να κρατήσεις έναν αθλητικό τρόπο ζωής, μια καλή διατροφή, να προσέχεις τον εαυτό σου, να γυμνάζεσαι.

Είχα πει ότι θα ήθελα να ξεκουραστώ, να σταματήσω να ταξιδεύω και να κάτσω λίγο σπίτι μου. Δεν εννοούσα αυτό. Φορτίσαμε τις μπαταρίες μας, αλλά ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε πίσω".

Π.Κ: "Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, ειδικά για εμάς που το άθλημα μάς αφορά καθαρά τη θάλασσα. Είμαστε τελείως εκτός από τον φυσικό μας χώρο".

Για το τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά μας:

Π.Κ: "Η ζωή μας έχει αλλάξει, θα είναι τελείως διαφορετική την επόμενη μέρα. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Θα πρέπει πάντα να τηρούμε κανόνες, γιατί είναι για το καλό όλων μας. Θα είναι μια καινούρια πραγματικότητα, ένα καινούριο αύριο. Όλο είμαστε νέοι σε αυτό.

Υπάρχει κάτι πολύ ευχάριστο που έχουμε δει αυτές τις μέρες. Η αναγκαστική έξοδος/διέξοδος του κόσμου είναι η άθληση. Αυτό είναι πραγματικά ωραίο. Βλέπεις τον κόσμο να αθλείται! Ο Έλληνας δεν ήταν συνηθισμένος. Έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι πολύ καλό και για τους μεγάλους και για τα παιδιά".

Π.Μ: "Θα βγει κάτι καλό. Περισσότερος κόσμος στον αθλητισμό, περισσότερος κόσμο στην καλή και υγιεινή ζωή".

Οι Έλληνες στα δύσκολα είναι ομάδα

Για το πόσο σημαντική είναι η συμβολή των αθλητών προκειμένου να πειστεί ο κόσμος να μείνει στο σπίτι;

Π.Κ: "Έχουμε δει πολλές δράσεις από προπονητές, αθλητές κλπ. Έχουν βοηθήσει να μπει ο αθλητισμός στη ζωή μας. Αυτό που παρατηρήσαμε αυτό τον καιρό είναι ότι Ελλάδα και οι Έλληνες στα δύσκολα είναι ομάδα. Στα εύκολα λίγο το χάνουμε. Και η ιστορία το έχει δείξει ότι η Ελλάδα στα δύσκολα είναι πάντα μια ομάδα, όπως και τώρα".

Γι' αυτό που τους έχει λείψει περισσότερο:

Π.Μ: "Το αυτονόητο: να πάρουμε το σκάφος και να ξανοιχτούμε στη θάλασσα, να κάνουμε την πρώτη μας προπόνηση".

Π.Κ: "Δεν έχουμε μείνει ποτέ τόσο καιρό εκτός θάλασσας από τότε που ξεκινήσαμε ιστιοπλοία πριν τριάντα χρόνια. Το να πάρουμε το σκάφος μας και να κάνουμε τη χαλαρή προπόνηση – γιατί έτσι θα ξεκινήσει - είναι κάτι το οποίο μας έχει λείψει. Το γήπεδό μας είναι όλη η θάλασσα.

Μας έχει λείψει η ρουτίνα μας. Να κατέβουμε στον σύλλογο που προπονούμαστε στον Πειραιά, να ετοιμάσουμε το σκάφος μας, να μπούμε στη θάλασσα, να κάνουμε την προπόνησή μας. Έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα για να μπούμε στη θάλασσα. Ετοιμάζουμε το σκάφος μας, τσεκάρουμε τα πανιά μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας πριν μπούμε στη θάλασσα, γιατί όλα είναι θέμα ασφάλειας και προστασίας".

Για τη ρουτίνα τους και τους 'συμμάχους' τους στις προπονήσεις και τους αγώνες:

Π.Μ: Είμαστε από τους τυχερούς. Μας συνοδεύουν κάποιες εταιρίες ρούχων, εταιρείες προστασίας, σωσίβιο για την ασφάλειά μας, το καπέλο μας πάντα. Έχουμε στο πλευρό μας την εταιρεία αντηλιακών La Roche Posay εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία μας στηρίζει και μας προστατεύει από τον ήλιο. Η προστασία αυτή πρέπει να ισχύει για όλους. Ειδικά για όσους οι επιδερμίδες τους δεν είναι συνηθισμένες στον ήλιο".

Π.Κ: "Από Δευτέρα Τρίτη θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε προπονήσεις. Έχουμε μείνει πολύ καιρό εκτός και σχεδιάζουμε τη ρουτίνα μας. Έχουμε μεγάλη διαδικασία προστασίας πριν τις προπονήσεις και τους αγώνες. Καπέλα, αντηλιακό, κλπ. Έχουμε μάθει να προστατευόμαστε από τον ήλιο".

Παναγιώτης Μάντης - Παύλος Καγιαλής: "Στόχος το χρυσό στο Τόκιο. Οι Έλληνες ενώνονται στα δύσκολα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τη δική τους συνεισφορά στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού:

Π.Κ: "Κάναμε πολύ πρόσφατα μια ενέργεια με το "θάλασσα μπορούμε" σε έναν e-στιοπλοϊκό αγώνα με virtual ρεγκάτα. Τρέχαμε αγώνες στο ίντερνετ. Διαδικτυακές μονομαχίες. Συμμετείχαν αθλητές, φίλοι της ιστιοπλοίας, προπονητές από όλη την Ελλάδα και φτιάξαμε ένα πρωτάθλημα. Οι συμμετοχές ήταν 110 καταφέραμε και μαζέψαμε 8.000 ευρώ και έτσι λίγο πολύ προσπαθούμε όλοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το κράτος και το σύστημα υγείας. Γιατί τώρα μπορεί να είναι καλά τα πράγματα αλλά δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον".

Για το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο λόγω του ότι εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο:

Π.Κ: "Είμαστε ναυτικός λαός. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη χώρα και μπορούμε και κάνουμε ιστιοπλοία. Μας ζηλεύουν από πολλές χώρες. Στην ιστιοπλοΐα έχουμε σίγουρα το πιο ωραίο γήπεδο με διαφορά. Όλοι οι αθλητές προσέχουν τους τραυματισμούς. Εμείς πρέπει να προσέξουμε την επιδερμίδα μας και τον ήλιο. Επειδή ζούμε μόνιμα καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολο και θέλει πολλή προσοχή. Όσο περνούν τα χρόνια, καταλαβαίνεις ότι ο ήλιος δεν είναι παιχνίδι, θέλει προσοχή, προστατευόμαστε".

Π.Μ: "Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να πάθει το δέρμα αν εκτεθείς στον ήλιο χωρίς προστασία. Πόσω μάλλον όταν αυτό συμβαίνει για ώρες. Η προστασία είναι το άλφα και το ωμέγα στην προστασία μας, με ένα αντηλιακό για να μην πάθουμε κάποια ζημιά. Έχουμε δει αθλητές να έχουν πάθει ζημιά. Αν δεν είσαι υγιής δεν μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς".

Δεν υπάρχει πρωταθλητισμός χωρίς χορηγούς

Για τη σημασία των χορηγών και των χορηγιών:

Π.Κ: "Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τη La Roche Posay ως χορηγό και υποστηρικτή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μας παρέχει την προστασία μας για τον ήλιο. Μας ενημερώνει, ξεχωρίζει γι' αυτό και την ευχαριστούμε. Δεν φτάνει μόνο να προστατεύεσαι από τον ήλιο, αλλά πρέπει και να ενημερώνεσαι σωστά.

Το χορηγικό κομμάτι δεν μπορεί να λείψει από τον πρωταθλητισμό. Ο πρωταθλητισμός βασίζεται στις χορηγίες. Στην Ελλάδα άργησε να ξεκινήσει αυτό. Χάρη στον Σπύρο Καπράλο ξεκίνησε το πρόγραμμα το “Υιοθετήστε έναν αθλητή”, το οποίο έδωσε φοβερό κίνητρο σε αθλητές, προπονητές και στις εταιρείες να στηρίξουν τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Ο αθλητισμός στηρίζεται από το κράτος, το κράτος κάνει φοβερές προσπάθειες, αλλά ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολο να στηριχθεί, χρειάζεται χορηγίες. Τα μεγάλα ονόματα του αθλητισμού στην Ελλάδα έχουν χορηγίες, γι’ αυτό και έρχονται και αποτελέσματα. Το βλέπουμε σε όλα τα αθλήματα, έτσι γίνεται ο πρωταθλητισμός".

Για τον στόχο στο Τόκιο:

Π.Μ: "Ο στόχος για το Ρίο ήταν πολύ συγκεκριμένος. Βασικός στόχος ήταν ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Όταν φτάνεις στον τελικό διεκδικείς ό,τι καλύτερο μπορείς. "Φλερτάραμε" με το χρυσό, πήραμε το χάλκινο σε ισοβαθμία. Ο στόχος για το Τόκιο είναι το χρυσό".

Για τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων:

Π.Κ: "Ήταν σωστή η απόφαση. Πάρθηκε από ανθρώπους που παρακολουθούν τι συμβαίνει, γιατρούς και επιστήμονες. Ο αθλητισμός έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ακολουθούμε τις συμβουλές που μας δίνουν και περιμένουμε".

Για την επόμενη μέρα στον αθλητισμό:

Π.Μ: "Όλοι το σκεφτόμαστε, αλλά μόνο μαντεψιές μπορούμε να κάνουμε. Θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει αρκετά το τοπίο με την πανδημία για να μη μεταφέρει κάποιος αθλητής τον ιό και στους υπόλοιπους. Δεν ξέρω πώς θα δουλέψει αυτό".

Π.Κ: "Εγώ νομίζω ότι θα γίνουν κάποια καλά πράγματα. Ας μην κοροιδευόμαστε, στάδια, γυμναστήρια κλπ δεν είναι αποστειρωμένοι χώροι. Θα μπουν κανόνες, θα υπάρχει καθαριότητα. Υπάρχει μια άνεση, είτε σε ομίλους είτε σε γυμναστήρια, είτε σε στάδια. Θα υπάρξει μια καθαριότητα και μια προσοχή γενικότερη, ένας έλεγχος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να σεβόμαστε τον διπλανό μας".

Το video της συνέντευξής τους:

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ