ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ηλίας: "Η ποδηλασία μου χαρίζει ελευθερία"

Ηλίας: "Η ποδηλασία μου χαρίζει ελευθερία"

Ο Περικλής Ηλίας μιλά στο Sport24.gr για την ορεινή ποδηλασία, την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για όταν αυτοί διεξαχθούν.

Δίχως αμφιβολία η ποδηλασία είναι δεν είναι από τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα στη χώρα μας. Μπορεί από μικροί όλοι να έχουμε αναμνήσεις με τον εαυτό μας πάνω σε ένα ποδήλατο, ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να το φτάσουν αυτό μέχρι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ειδικά στη χώρα μας λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα πετάλια τους και παράλληλα έχουν φτάσει σε μεγάλες διακρίσεις στο εξωτερικό.

Ένας από αυτούς είναι ο Περικλής Ηλίας. Ο 33χρονος ποδηλάτης είναι ένας από τους τρεις που έχουν καταφέρει να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες αφού το 2012 βρέθηκε στο Λοδίνο, ενώ την ίδια χρονιά ήταν πρωταθλητής κόσμου στο Μαραθώνιο Ορεινής Ποδηλασίας που διεξήχθη στο Ορμάν της Γαλλίας.

Ηλίας: "Η ποδηλασία μου χαρίζει ελευθερία"

Σήμερα, βρίσκεται σε αναμονή για το τι θα γίνει με τις Ολυμπιακές προκρίσεις και εάν θα καταφέρει να αγωνιστεί τελικά στους Αγώνες του Τόκιο όταν αυτοί πραγματοποιηθούν. Ο Περικλής Ηλίας μίλησε στο Sport24.gr για την ορεινή ποδηλασία, την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για όταν αυτοί διεξαχθούν.

Η συζήτηση μας δεν μπορούσε να μην ξεκινήσει από το τι τον έκανε τελικά να ασχοληθεί με την ποδηλασία: «Αυτό ήταν κάτι που άργησα πραγματικά να το καταλάβω. Για την ακρίβεια το κατάλαβα πολύ αργότερα. Πλέον, θεωρώ ότι ήταν η ελευθερία που μου χάριζε. Μπορούσα και εξερευνούσα νέα μέρη. Έπαιρνα το ποδήλατο μου και έκανα μεγάλες αποστάσεις. Το ποδήλατο σου δίνει μία σχετική αυτονομία».

Για να ασχοληθεί κάποιος με την ποδηλασία πρέπει να την αγαπά, όπως και κάθε άλλο πράγμα στη ζωή μας. «Η ποδηλασία με βοηθούσε να βελτιώνομαι και νομίζω ότι αυτό με έκανε και αγάπησα αυτό το άθλημα. Σαν άνθρωπος θέλω να γίνομαι ολοένα και καλύτερος. Πάντα ήθελα και θέλω να εξελίσσομαι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όση αγάπη και να έχει κάποιος δεν γίνεται να παραγνωρίζει τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν και που σίγουρα είναι πολλές. Ποιες όμως είναι οι βασικές δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει κάποιος; «Εκ φύσεως η ποδηλασία είναι ένα αρκετά δύσκολο άθλημα γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις πρώτα απ’ όλα τις καιρικές συνθήκες. Όλα ξεκινούν από το φυσικό περιβάλλον αφού κάνουμε προπόνηση και αγωνιζόμαστε είτε σε βουνό, είτε σε δρόμο είτε και σε άλλες επιφάνειες. Το χειμώνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το κρύο, τη βροχή και οποιαδήποτε άλλη καιρική συνθήκη, ενώ το καλοκαίρι έχουμε τη ζέστη και την υγρασία. Για μένα αυτό είναι και κάτι που κάνει την ποδηλασία να ξεχωρίζει.

Πέρα από αυτό το θεωρώ ότι υπάρχει και μία άλλη δυσκολία που έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ έντονο άθλημα. Καρδιοαναπνευστικά απαιτεί το μάξιμουμ από τον εαυτό σου σε όλους τους τομείς».

Ηλίας: "Η ποδηλασία μου χαρίζει ελευθερία"

Οι επιτυχίες ήρθαν για εκείνον από μικρή ηλικία: «Σίγουρα, όταν από μικρός έχεις κάποιες επιτυχίες, όπως είχα εγώ, είναι μία ώθηση. Η αρχή είναι η ήμισυ του παντός. Σου χτίζει την αυτοπεποίθηση». Φυσικά, υπάρχουν και οι αποτυχίες, οι οποίες σε ένα ατομικό άθλημα όπως είναι η ποδηλασία είναι ικανές να σε κάνουν να εγκαταλείψεις: «Αυτό έχει να κάνει με το πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν από μικρός δεν πιστεύεις στον εαυτό σου και σε αυτό που κάνεις μπορεί να σε σβήσει από τον αθλητισμό. Ακούγεται σκληρό, αλλά έτσι είναι. Όσο μεγαλώνεις αυτό το δουλεύεις. Μέσα από τις αποτυχίες σου, αν τις ερμηνεύσεις σωστά, παίρνεις μαθήματα».

Ένα από τα βασικά θέματα για όλους τους αθλητές είναι η διατροφή. Σε αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η ποδηλασία που είναι ιδιαίτερα απαιτητική. «Η διατροφή είναι ένα βασικό συστατικό για την εξέλιξη ενός αθλητή. Θεωρώ ότι η αθλητική διατροφή δεν διαφέρει τόσο από την διατροφή που θα πρέπει να κάνει κάποιος υγιής άνθρωπος. Η βασική διαφορά είναι οι ποσότητες που τρώμε. Εγώ με τη σειρά Arla PROTEIN της Arla συμπληρώνω σημαντικά σε φυσική πρωτεΐνη την διατροφή μου, μιας και αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το αγώνισμα αντοχής που κάνω» .

Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε η απόφαση για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Περικλής Ηλίας ήταν ξεκάθαρος για αυτήν: «Είμαι σύμφωνος με αυτή την απόφαση από την στιγμή που θα έπρεπε να γίνει αυτή η αναβολή για λόγους υγείας. Βέβαια, δεν συμφωνώ ότι οι αθλητές δεν θα είχαν χρόνο να προετοιμαστούν σωστά. Όλοι οι αθλητές σε όλο τον κόσμο θα έπαιζαν επί ίσοις όροις. Την ίδια ώρα, μερικοί αθλητές θα ήθελαν να τελειώσουν την καριέρα τους το καλοκαίρι και αυτούς τους καταλαβαίνω. Επαναλαμβάνω όμως ότι σε αυτά τα πράγματα πρέπει να επιλέξεις και η υγεία είναι πάνω απ όλα».

Πάντως, οι Αγώνες όποτε και αν γίνουν αυτοί θα έχουν πιο ιδιαίτερο συμβολισμό από κάθε άλλη φορά αφού θα συμβολίζουν την επιστροφή στην κανονικότητα. «Σίγουρα θα πρέπει να το δούμε έτσι. Κοίταξε καταλαβαίνω τους αθλητές που θα αγωνίζονταν για ένα μετάλλιο. Είχαν βάλει συγκεκριμένους στόχους και η συγκεκριμένη αναβολή τους έβγαλε εκτός πλάνων. Εγώ το έχω τοποθετήσει διαφορετικά στο μυαλό μου. Για αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να γίνουν γιατί είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας»

Για το τέλος μιας και οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν ο Περικλής Ηλίας μας βοήθησε να κάνουμε ένα ταξίδι αφού του ζητήσαμε να μας πει το ωραιότερο μέρος στο οποίο έχει αγωνιστεί. «Θα επιλέξω ένα εκτός Ελλάδας. Αυτό που μου έχει μείνει είναι η Καππαδοκία στην Τουρκία. Ήταν ένας αγώνας που τον θυμάμαι λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους. Υπήρχαν αμμόλοφοι, σπηλιές, ενώ είναι και ένα μέρος με μεγάλη ιστορία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ