Ο Muhammad Ali διαγνώστηκε με Πάρκισον το 1984, τρία χρόνια μετά το τελευταίο ματς της καριέρας του. Όμως είχε δείξει σημάδια πως κάτι δεν πήγαινε καλά, πολύ νωρίτερα.

Αποσύρθηκε τελικά στα 39 του χρόνια μετά την ήττα από τον Trevor Berbick στις Μπαχάμες. Τρία χρόνια πριν είχε την δυνατότητα να φύγει από το μποξ νικητής και σε τοπ επίπεδο. Δεν επέλεξε όμως αυτόν τον δρόμο και άπαντες αναρωτιούνται γιατί...

ADVERTISING

Η νόσος που κατέβαλε τελικά τον Ali προήλθε από τραύμα στο κεφάλι σύμφωνα με τους γιατρούς της εποχής. Ο αδερφός του Rahaman Ali στο νέο του βιβλίο αποκαλύπτει πως ο λόγος που δεν ήθελε να αποσυρθεί ο φημισμένος μποξέρ και ήταν πως θα έμενε στην αφάνεια και θα τον ξεχνούσαν όλοι.

Ο Rahaman θυμάται ένα περιστατικό: "Ένας φωτογράφος και φίλος του Ali τον συμβούλεψε να σταματήσει να παίζει, γιατί κάνει κακό στον εαυτό του. Εκείνος απάντησε πως είναι η μεγαλύτερη φυσιογνωμία στον πλανήτη κι αν αποσυρθεί κανείς δεν θα τον θυμάται".

Σε άλλα σημαντικά σημεία του βιβλίου τονίζεται πόσο ανοιχτόμυαλος ήταν ο Ali σε σχέση με τις φυλετικές διακρίσεις:

ADVERTISING

"Ο αδερφός μου είχε την στήριξη των Ισλαμιστών. Όταν συνάντησε τον Μalcolm X(Μουσουλμάνος ιερέας), απέρριψε τα λεγόμενα του γιατί τα θεωρούσε ρατσιστικά. Ο Malcolm προσπαθούσε να τον πείσει πως οι λευκοί είναι ο εχθρός τους. Ο Ali μίλησε με τον πατέρα του και εκείνος τον καθοδήγησε ώστε να μην έχει μίσος για τους ανθρώπους".

Ο Ali ήταν πιστός μουσουλμάνος και πάλεψε για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική. Περισσότερα για τον τεράστιο πυγμάχο μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο "My Brother, Muhammad Ali".

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Mike Tyson: Καπνίζω κάνναβη 40.000 δολαρίων (ΒΙΝΤΕΟ)