ΣΤΙΒΟΣ

Ανοχή στο ρατσισμό

O  ,        House Twenty Four.  7  2018 



: Sport24.gr /   -  Watkinson
O , House Twenty Four. 7 2018 : Sport24.gr / - Watkinson SPORT24.GR / - WATKINSON

Η Μαρία Καούκη γράφει για τα παράδοξα της απόφασης της ΕΦΙΠ για τον Δημήτρη Κυτέα και την ποινή - χάδι για τις ρατσιστικές επιθέσεις στον πρωταθλητή του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή.

Στις 25 Ιουνίου του 2019, πριν από ένα χρόνο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παρέλαβε στα χέρια του το βραβείο του MVP στο ΝΒΑ. Ο κορυφαίος παίκτης στο ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου και αθλητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ άνοιξε το σακάκι του και ξεδιπλώθηκε στη φόδρα του ο Παρθενώνας. Με μια κίνηση είπε σε όλη την οικουμένη "από εκεί έρχομαι".

Από εκεί που στα γκράφιτι με το πρόσωπό του ζωγραφίζουν τη σβάστικα. Από εκεί που το απολυτήριο στο σχολείο του έγραφε το αδιανόητο "αλλοδαπός" και που τα σχόλια προπονητή "μαύρος" και "ανώμαλος μαύρος", τα οποία συνοδεύονται από σειρά εμετικών ύβρεων -σύμφωνα με τις μαρτυρίες Ελλήνων πρωταθλητών- δεν είναι άξια πραγματικής ποινής.

Ποινή ενός χρόνου στέρησης φιλάθλου ιδιότητας με τριετή αναστολή αποφάσισε η ΕΦΙΠ για τον Δημήτρη Κυτέα. Είναι ο προπονητής του Κώστα Φιλιππίδη, για όσους δεν τον γνωρίζετε. Αυτός ο άνθρωπος χαρακτήρισε "μαύρο" και "ανώμαλο μαύρο" τον πρωταθλητή του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή σύμφωνα με τις καταγγελίες του ίδιου του αθλητή και της οικογένειας του. Ελπίζω να διαβάζετε το κείμενο σε κάποια θέση αεροπλάνου και να έχετε πρόχειρα τα σακουλάκια για τον εμετό σας.

Η ΕΦΙΠ μπήκε στη διαδικασία να εξετάσει το "γιατί;". Δηλαδή, θεώρησαν ότι μπορεί να υπάρξει αιτιολογία που να δικαιολογεί ένα ρατσιστικό σχόλιο; Μου πήρε τη θέση στο λεωφορείο, ας πούμε; Μου έβγαλε γλώσσα; Τι δεν κατάλαβα καλά; Μόνο ο ρατσισμός και το μίσος γεννούν ρατσιστικά σχόλια. Και η ΕΦΙΠ οφείλει να είναι αδιάλλακτη σε αυτά τα θέματα.

Με τον τρόπο που εξετάστηκε το ζήτημα αντιλαμβάνομαι ότι δίπλα στον ρατσισμό έβαλε τον παρονομαστή της όποιας φιλονικίας υπήρξε και αν αυτή άρχισε είτε από κάποια διαφορά με τον πατέρα του Εμμανουήλ Καραλή είτε όπως καταμαρτυρούν άλλοι αθλητές, επειδή ο νεαρός πρωταθλητής βελτίωνε διαρκώς τις επιδόσεις του και ενδεχομένως να υπήρξε θέμα αντιζηλίας. Θαυμάσια. Στο εξής όλοι θα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Κερκόπορτα στους μελλοντικούς ρατσιστές άνοιξε η απόφαση.

"Επέδειξε έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα του χρώματος" αναφέρει η ΕΦΙΠ και λίγες σειρές πιο κάτω αυτοαναιρείται γράφοντας: "λαμβάνοντας υπόψη ότι καταγγελλόμενος, τόσο κατά την εξέτασή του ενώπιον της Επιτροπής όσο και με τα υπομνήματα που κατέθεσε, δήλωσε ότι εκτιμά και σέβεται τον καταγγέλοντα και κρίνοντας ότι η αναστολή εκτέλεσης της ποινής πρόκειται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάθε περαιτέρω αντιαθλητική συμπεριφορά, η Επιτροπή κρίνει ότι συντρέχει περίπτωση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που θα επιβληθεί επί τρία (3) έτη".

Εγώ που δεν μιλάω με τόσο εκλεπτυσμένο τρόπο την ελληνική γλώσσα, κάτι δεν κατάλαβα καλά. Η ΕΦΙΠ θεωρεί ότι σέβεται ή ότι δεν σέβεται τον Εμμανουήλ Καραλή ο εν λόγω προπονητής; Ρητορική η ερώτηση. Τιμωρία δεν υπήρξε επί της ουσίας και όσο δεν υπάρχει τιμωρία θα βλέπουμε διαρκώς τέτοια επεισόδια που θα λήγουν με μια "συγγνώμη". Ανοχή στο ρατσισμό λέγεται αυτό.

Ούτε καν έξυπνα δεν φέρθηκε η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος. Όλος ο πλανήτης, όλοι οι αθλητές γονατίζουν και διαδηλώνουν "Black Lives Matters", μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και εμείς εδώ δεν χαϊδέψαμε τον Δημήτρη Κυτέα, αλλά τον ξελασπώσαμε. Ο Δημήτρης Κυτέας θα συνεχίσει να είναι ομοσπονδιακός προπονητής, δηλαδή έμμισθος του ΣΕΓΑΣ. Και τούτο είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς πρέπει να θεσπιστούν επιπλέον κριτήρια για όσους καταλαμβάνουν θέσεις ομοσπονδιακών προπονητών.

Δεν πρέπει να είναι αρκετές οι επιδόσεις των αθλητών τους, για να τοποθετηθούν στο σχετικό πίνακα. Οφείλουν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε παράπτωμα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά στην ένταξη τους στο προπονητικό δυναμικό της ομοσπονδίας.

"Ζητώ συγγνώμη από το φίλαθλο κοινό, την ομοσπονδία μας και τον κ. Κατσίκα για την απρεπή χειρονομία μου. Χωρίς να δικαιολογώ την πράξη μου, σαράντα χρόνια στους στίβους δεν είχα ξαναδεί προπονητή να κυκλοφορεί φωτογραφίες στις κερκίδες και τους δημοσιογράφους και να προσπαθεί να αποδείξει ότι το πανελλήνιο ρεκόρ ενός αθλητή ήταν δήθεν άκυρο".
Ξέρετε σε ποιον ανήκει αυτή η δήλωση; Στον Δημήτρη Κυτέα που χειρονόμησε το 2011 μπροστά στο πρόσωπο του προπονητή, Φώτη Κατσίκα και την κάμερα της ΕΡΤ.

Ήταν η στιγμή που ο Κώστας Φιλιππίδης πέρασε τα 5,72μ., πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ. Ο κ. Κυτέας έμαθε να ξεπερνάει τα εμπόδια με τη "συγγνώμη", αλλά αν ασχοληθούμε περαιτέρω με τις συμπεριφορές του χάνουμε το δάσος. Δεν χάιδεψαν τον Δημήτρη Κυτέα μ' αυτή την απόφαση, τη μισαλλοδοξία χάιδεψαν.

Photo Credits: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ