ΣΤΙΒΟΣ

ΙΑΑF: Αποκλεισμός της Ρωσίας για το σκάνδαλο ντόπινγκ

ΙΑΑF: Αποκλεισμός της Ρωσίας για το σκάνδαλο ντόπινγκ
2012 GETTY IMAGES

Η παγκόσμια ομοσπονδία του Στίβου γνωστοποίησε το βράδυ της Παρασκευής (13/11) την απόφασή της να αποκλείσει τη Ρωσία από κάθε διοργάνωσή της!

Αφορμή για την απόφαση αυτή, που θα μείνει στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού, αποτέλεσε η έκθεση της WADA, στην οποία καταγράφεται εκτεταμένο ντοπάρισμα αθλητών και αθλητριών προερχόμενων από τη Ρωσία.

Η απόφαση της ειδικής επιτροπής της IAAF, επικυρώθηκε με ψήφους 22 υπέρ και μόλις μία κατά!

Οι Ρώσοι αθλητές θα μπορούν να παίρνουν μέρος μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις και όχι σε αυτές που είναι υπό την αιγίδα της IAAF.

Πλέον, ξεκινάει μια διαδικασία "ξηλώματος" στη ρωσική ομοσπονδία, ώστε με συγκεκριμένα κριτήρια και ελέγχους να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και να ξαναγίνει μέλος της.

Ο Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της IAAF, δήλωσε για την απόφαση πως "αυτή ήταν μια ντροπιαστική αφύπνιση για όλους μας, αλλά το μήνυμα που στέλνουμε, είναι ισχυρό".

Αποκλεισμός και... βλέπουμε

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έγιναν γνωστές μετά το τέλος τις συνεδρίασης η Ρωσία πλέον έχει μπροστά της μια μεγάλη απόφαση.

Είτε θα αποδεχτεί την τιμωρία της και θα προσπαθήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να "καθαρίσει" από το σκάνδαλο του ντόπινγκ, είτε να το τραβήξει στα άκρα και να γίνει οριστικός ο αποκλεισμός της.

Κι αν για τον δεύτερο δρόμο τα πράγματα είναι απλά, στον πρώτο η επιστροφή της Ρωσίας μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι. Η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας στίβου της Ρωσίας θα πρέπει να καλύψει μία σειρά κριτηρίων που θα τεθούν από την IAAF για να μπορέσει να γίνει δεκτή και πάλι.

Αυτά τα κριτήρια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά κάτι που αναμένεται να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ή και ώρες. 'Ενα από αυτά σίγουρα αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις ντόπινγκ που έχουν σταλεί στο CAS και θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστούν.

Παράλληλα, από τη Ρωσία αφαιρούνται οι διοργανώσεις του παγκοσμίου κυπέλλου βάδην (Τσεμποξάρι) και παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων/νεανίδων (Καζάν).

Η λυτή ανακοίνωση της IAAF αναφέρει: "Το συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της Ρωσίας ως μέλος της IAAF αλλά και του συμβουλίου ομοσπονδιών του στίβου.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή 201η Συνεδρίαση του συμβουλίου της IAAF, που έγινε με την μορφή τηλεδιάσκεψης την οποία προέδρευσε από το Λονδίνο ο πρόεδρος, Σεμπάστιαν Κόου.

Από το σύνολο των 24 μελών του Συμβουλίου που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, τα 22 ψήφισαν υπέρ της αποβολής, και το ένα κατά.

Το μέλος από τη Ρωσία δεν είχε δικαίωμα ψήφου"

Ξεκινά έλεγχος και στην IAAF

Βέβαια οι δράσεις του Κόου δεν σταματούν εδώ. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι εμπλοκή στην υπόθεση έχει και η IAAF.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρώην πρόεδρος της, Ντιάκ, βρίσκεται υπό κράτηση και αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες. Η μεγαλύτερη από αυτές αφορά τον χρηματισμό του αφού φέρεται να πήρε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να αποκρύψει στοιχεία.

Για αυτό το λόγο ο Κόου ζήτησε από ορκωτούς λογιστές να προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο όλων των λογαριασμών όλων των μελών της IAAF. Μάλιστα, ο Κόου δεν περίμενε καν την έγκριση των υπόλοιπων μελών και όπως ουσιαστικά ανακοίνωσε ο έλεγχος έχει ξεκινήσει ήδη από την Πέμπτη (12/11).

Την επίβλεψη των ερευνών έχει αναλάβει ο Πολ Ντέλιγκτον πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ