ΣΤΙΒΟΣ

Ντόχα 2019: Για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου το χρυσό στον Κιπρούτο

Conseslus Kipruto, left, of Kenya, wins ahead of Lamecha Girma, right, of Ethiopia, in the men's 3000 meter steeplechase final at the World Athletics Championships in Doha, Qatar, Friday, Oct. 4, 2019. (AP Photo/David J. Phillip)
Conseslus Kipruto, left, of Kenya, wins ahead of Lamecha Girma, right, of Ethiopia, in the men's 3000 meter steeplechase final at the World Athletics Championships in Doha, Qatar, Friday, Oct. 4, 2019. (AP Photo/David J. Phillip) AP

Μυθικές μάχες στην έβδομη ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στην Ντόχα με τον Κιπρούτο να κατακτά το χρυσό στα 3.000μ στιπλ για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, ενώ ο Μπαρσίμ έδωσε το δικό του σόου στο ύψος. (VIDEOS)

Γεμάτη ένταση, συγκινήσεις και φοβερές επιδόσεις ήταν η όγδοη ημέρα του 17ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Ντόχα, η πρώτη ημέρα όπου το στάδιο Χαλιφά γέμισε από χιλιάδες φίλους του στίβου κυρίως λόγω της παρουσίας του σπουδαίου Μουτάζ Μπαρσίμ στον τελικό του ύψους.

Ο 28χρονος άλτης παρά τα όποια προβλήματα τραυματισμού, που του φρέναραν την φετινή του πορεία κατάφερε να βρει τον τρόπο να φτάσει στην κορυφή και να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με άλμα στα 2,37 μέτρα.

Ο αθλητής από το Κατάρ έκανε τον πρώτο του αγώνα στη χρονιά πάνω από τα 2,30 μ. ξεκινώντας υπομονετικά από τα 2,19 μ. και έφτασε μέχρι τα 2,37 μ. με μόλις δύο χαμένες προσπάθειες στα 2,33μ., ύψος που πέρασε με την τρίτη. Ο Μπαρσίμ κατάφερε να ανταποδώσει στο μέγιστο την υποστήριξη των συμπατριωτών του που σήμερα - για πρώτη φορά - κατάφεραν να γεμίσουν το στάδιο. Οι Ρώσοι Μίχαλ Ακιμένκο και Ιλια Ίβανιουκ κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ξεπερνώντας αμφότεροι τα 2,35 μέτρα.

Η Νταλιλάχ Μουχαμάντ (ΗΠΑ) θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πρόσωπα του 17ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος χάρη στην μοναδική εμφάνιση και το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. εμπόδια. Η 29χρονη αθλήτρια διένυσε την απόσταση σε 52.16 και βελτίωσε το δικό της 52.20 από τη φετινή σεζόν. Η Μουχαμάντ ήξερα πως η πίεση που θα της ασκούσε η Σίντνει ΜακΛάφιν θα ήταν μεγάλη και πως έπρεπε όχι μόνο να κάνει μια γρήγορη κούρσα, αλλά και δίχως ψεγάδια. Κι έτσι έγινε. Η Μουχαμάντ πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σε 52.16 πανηγυρίζοντας και η 20χρονη συμπατριώτισσα της ακολούθησε με 52.23 και νέο ατομικό ρεκόρ. Η Μουχαμάντ, η οποία ήταν δεύτερη το 2017 στο Λονδίνο πέτυχε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στη διοργάνωση σε ατομικό αγώνισμα. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Τζαμάικα χάρη στην Ράσελ Κλάιτον με 53.74 και νέο ατομικό. Το εθνικό ρεκόρ βελτίωσε η Λία Σπρούνγκερ (Ελβετία), που ήταν τέταρτη με 54.06.

Πάνω στο νήμα κρίθηκε η νίκη στα 3.000 μ. στιπλ και για 13η διοργάνωση πήγε στην Κένυα. Ο νικητής της διοργάνωσης του 2017 Κόνσεσλους Κιπρούτο τερμάτισε σε 8.01.35 και άφησε δεύτερο τον Αιθίοπα Λαμέσα Γκιρμά με 8.01.36 στην μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί από το 1983 μέχρι σήμερα, ανάμεσα στους δύο πρώτους. Ο Σουφιάν Ελ Μπακαλί (Μαρόκο) συμπλήρωσε την τριάδα με 8.03.76. Ο Κιπρούτου σημείωσε την δεύτερη καλύτερη επίδοση νικητή στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο δεύτερος το 2017 στο Λονδίνο Στίβεν Γκάρντενερ (Μπαχάμες) ήταν νικητής στα 400 μ. με 43.48, που είναι εθνικό ρεκόρ και η δεύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο. Ο Κολομβιανός Αντονι Ζαμπράνο είχε δυνάμεις στα τελευταία μέτρα και αναρριχήθηκε στην δεύτερη θέση με 44.15, ενώ οριακά τρίτος έμεινε Αμερικανός Φρεντ Κέρλει με 44.17. Ο ολυμπιονίκης της απόστασης Κιράνι Τζέιμς (Γρενάδα) προσπάθησε να κάνει κούρσα μεταλλίου, ωστόσο στα τελευταία 80 μ. έχασε έδαφος και τερμάτισε τελικά πέμπτος με 44.54.

Την μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της πέτυχε σήμερα η Γιαίμ Πέρεζ (Κούβα), που αναδείχθηκε νικήτρια στη δισκοβολία με 69,17 μ. και πλησίασε το 69,39 μ. που είναι το φετινό της ρεκόρ και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο. Στην Κούβα πήγε και το ασημένιο μετάλλιο με την Ντένια Καμπαρέλο να πετυχαίνει 68,44 μ. και το χάλκινο στη νικήτρια στις διοργανώσεις του 2017 και 2013 Σάντρα Πέρκοβιτς (Κροατία) με 66,72 μ. που για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση θα είναι στο βάθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ