ΤΕΝΙΣ

Ρότζερ Φέντερερ, ο προφεσόρ του τένις

Switzerland's Roger Federer celebrates after beating Spain's Rafael Nadal in a Men's singles semifinal match on day eleven of the Wimbledon Tennis Championships in London, Friday, July 12, 2019. (Andy Couldridge/Pool Photo via AP)
Switzerland's Roger Federer celebrates after beating Spain's Rafael Nadal in a Men's singles semifinal match on day eleven of the Wimbledon Tennis Championships in London, Friday, July 12, 2019. (Andy Couldridge/Pool Photo via AP) AP

Ο Ρότζερ Φέντερερ συμπλήρωσε τα 38 χρόνια ζωής του και το Sport24.gr καταγράφει τα τεράστια κατορθώματα του σπουδαίου Ελβετού.

Στις 8 Αυγούστου του 1981 ο Ρότζερ Φέντερερ είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου. Μεγάλωσε στο προάστιο Μίνχενστάιν των 12.160 κατοίκων. Το σπίτι της οικογενείας ήταν κοντά στα γήπεδα του τένις και του ποδοσφαίρου. Εκεί πήγαιναν κάθε απόγευμα ο Ρόμπερτ και η Λινετε, για να ξεσκάσουν. Μαζί τους είχαν και τα παιδιά τους, το γιο τους, Ρότζερ και την κόρη τους Νταϊάνα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η σχέση του Ελβετού με το τένις, ένα άθλημα το οποίο έμελλε να αλλάξει την ιστορία του.

Πολλά αφιερώματα έχουν γραφτεί για τον "μαέστρο" και σίγουρα θα γίνουν και άλλα αφού συνεχίζει να εντυπωσιάζει παρά τα 38του χρόνια. Με αφορμή τα γενέθλια του ας θυμηθούμε ορισμένα από τα κατορθώματα του Ρότζερ Φέντερερ.

ΤΑ ΠΕΤΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Ήταν Ιούλιος του 1998 όταν ο 16χρονος τότε Ελβετός έκανε το ντεμπούτο του σε επίσημο τουρνουά της ATP. Έκτοτε πέρασαν 21 χρόνια στα οποία ο Ρότζερ Φέντερερ άφησε τη σφραγίδα του στο τένις.

Swiss Roger Federer returns the ball to Great Britain's Greg Rusedski during their semifinal match of the ATP tennis tournament in Vienna, Saturday, Oct. 16 1999. Rusedski defeated Federer with 6-3, 6-4. (AP Photo/Rudi Blaha)
Swiss Roger Federer returns the ball to Great Britain's Greg Rusedski during their semifinal match of the ATP tennis tournament in Vienna, Saturday, Oct. 16 1999. Rusedski defeated Federer with 6-3, 6-4. (AP Photo/Rudi Blaha) AP

Γρήγορα κέρδισε πολλές θέσεις στην Παγκόσμια κατάταξη και το 2002 μπήκε για πρώτη φορά στο Top10. Από εκεί ξεκίνησε η εκτόξευση. Τον Ιανουάριο του 2003 ο Ελβετός κατέκτησε το πρώτο του Grand Slam επικρατώντας στον τελικό απέναντι στον Μαρκ Φιλιππούση με 7-6 (5), 6-2, 7-6 (3). Αυτή ήταν απλά η αρχή σε μία καριέρα γεμάτη τίτλους.

Φυσικά το αποκορύφωμα είναι οι συνολικά 20 τίτλοι του σε Grand Slam. Έξι φορές νικητής στην Αυστραλία, μία στο Ρολάν Γκαρός, οκτώ στο Γουίμπλεντον και πέντε στο Αμερικανικό συνθέτουν τα πετράδια στο στέμμα του Βασιλιά. Μέχρι στιγμής η μοίρα τα έχει φέρει έτσι ώστε ο πρώτος και ο τελευταίος μέχρι σήμερα τίτλους του σε Γκραντ Σλαμ να είναι στην Αυστραλία και μάλιστα με 15 χρόνια διαφορά.

Το 2018 στην Αυστραλία ο Ρότζερ Φέντερερ πέτυχε πολλά σπουδαία κατορθώματα, ενώ έχασε κι ένα. Ποιο ήταν αυτό; Ότι δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τρίτου Grand Slam τίτλου του χωρίς να χάσει σετ (στην Αυστραλία το 2007 και στο Γουίμπλεντον το 2017 οι δύο προηγούμενες). Εάν το έκανε και αυτό θα έπιανε στην κορυφή της σχετικής κατάταξης τους Ναδάλ και Μπόργκ που έχουν από τρεις.

Τι κατάφερε όμως να κάνει στο court της Rod Laver Arena. Πρώτα απ' όλα έφτασε στις 20 κατακτήσεις τίτλων σε Grand Slam και μεγάλωσε έτσι τη διαφορά του από τον Ραφαέλ Ναδάλ ο οποίος είναι δεύτερος και μετρά 16. Με αυτόν τον τρόπο έγινε μόλις 4ος παίκτης ή παίκτρια που φτάνει τα 20 τρόπαια σε major διοργανώσεις μετά τις Μάργκαρετ Κουρτ (24), Σερένα Γουίλιαμς (23) και Στέφι Γκραφ (22).

Ρότζερ Φέντερερ, ο προφεσόρ του τένις

Παράλληλα, αυτός ήταν ο 30ος τελικός στην καριέρα του επίδοση που αποτελεί την κορυφαία στα κορτ. Μόνο ο Ραφαέλ Ναδάλ (23) και Νόβακ Τζόκοβιτς (21) μετρούν περισσότερες από 20 συμμετοχές σε τελικούς. Τα ρεκόρ όμως δεν σταματούν εδώ. Αυτή ήταν η έκτη κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν για τον Φέντερερ ο οποίος έγινε ο μοναδικός τενίστας που έχει 6 ή περισσότερους Grand Slam τίτλους σε 2 διαφορετικά τουρνουά, αφού έχει και 8 τρόπαια στο Wimbledon. Εκείνος που πλησίασε σε αυτό το κατόρθωμα ήταν ο Πιτ Σάμπρας ο οποίος μετρούσε επτά κατακτήσει στο Γουίμπλεντον και πέντε στο Αμερικανικό Όπεν.

Με τους έξι τίτλους που έφτασε στην Αυστραλία έπιασε στην κορυφή του συγκεκριμένου τουρνουά τους Ρόι Έμερσον και Νόβακ Τζόκοβιτς, ενώ έγινε και ο δεύτερος μεγαλύτερος που κατακτά το συγκεκριμένο τουρνουά με τον Κεν Ρόσγουελ. Ο Αυστραλός όταν κατέκτησε το Όπεν του 1972 ήταν 37 ετών και 8 μηνών, ενώ ο Φέντερερ είναι 36 ετών και 5 μηνών.

Επιπρόσθετα ο Φέντερερ με το νέο του τίτλο μεγάλωσε τη διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο του τίτλο φτάνοντας τη στα 16 χρόνια (2003-2018) κάτι που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην Open Era. Τέλος ισοφάρισε την επίδοση του Άγκασι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του σε τελικούς. Ο Αμερικανός όπως και ο Ελβετός έχουν πλέον 16 χρόνια διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία τους συμμετοχή σε τελικό. Βέβαια, ο Φέντερερ μετρά 30 συμμετοχές και ο Άγκασι 15.

ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΖΑΛΗ

Αφήνουμε όμως τα όσα πέτυχε αποκλειστικά και μόνο μετά την κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν και πάμε στους συγκεντρωτικούς αριθμούς του που δεδομένα προκαλούν ζάλη. Κάνοντας μία αναζήτηση στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες του τένις θα διαπιστώσει κανείς ότι το όνομα του Ρότζερ Φέντερερ βρίσκεται στην κορυφή.

Μάλιστα, στις περισσότερες από αυτές είναι ολομόναχος και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Πέρα από αυτές των κατακτήσεων και των συμμετοχών σε τελικούς ο Φέντερερ είναι πρώτος σε συμμετοχές σε ημιτελικούς (43) και προημιτελικούς (52). Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτά τα παραπάνω νούμερα αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Φέντερερ έχει αγωνιστεί σε 72 Grand Slam και σχεδόν στα μισά από αυτά (30) έχει φτάσει μέχρι τον τελικό, ενώ στο 72,2% έχει φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά! Όπως είναι φυσιολογικό έχει και το ρεκόρ συνεχόμενων συμμετοχών τόσο σε τελικούς (10), σε ημιτελικά (23) και προημιτελικά (36).

Switzerland's Roger Federer celebrates winning a point against Spain's Rafael Nadal during a men's singles semifinal match on day eleven of the Wimbledon Tennis Championships in London, Friday, July 12, 2019. (AP Photo/Ben Curtis)
Switzerland's Roger Federer celebrates winning a point against Spain's Rafael Nadal during a men's singles semifinal match on day eleven of the Wimbledon Tennis Championships in London, Friday, July 12, 2019. (AP Photo/Ben Curtis) AP

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει συμμετάσχει τουλάχιστον σε έναν τελικό Grand Slam σε 14 χρονιές, ενώ το 2007 κατάφερε κάτι που έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο αφού υπερασπίστηκε και τους τρεις τίτλους που είχε στην κατοχή του (Αυστραλιανό, Γουίμπλεντον, ΗΠΑ) κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει κανένας άλλος τενίστας.

Επιπρόσθετα είναι κάτοχος των ρεκόρ νικών αφού μετρά 332 σε Grand Slam, ενώ συνολικά μετρά 1139 νίκες στην καριέρα του και 145 συμμετοχές σε τελικούς. Πόσα τρόπαια έχει κατακτήσει σε αυτές τις 145 φορές που βρέθηκε σε έναν τελικό; Η απάντηση βρίσκεται στον αριθμό 96, νούμερο το οποίο ξεπερνά μόνο ο Τζίμι Κόνορς ο οποίος μετρά 109 τίτλους. Σίγουρα η αποστολή του να ξεπεράσει το συγκεκριμένο νούμερο είναι δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη.

Αν νομίζετε ότι τα ρεκόρ του σταματούν εδώ γελιέστε. Είναι ο μοναδικός που έχει καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 302 εβδομάδες, μάλιστα οι 237 από αυτές ήταν διαδοχικές επίδοση που αποτελεί ρεκόρ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι ο μοναδικός τενίστας που έχει ολοκληρώσει τρεις διαδοχικές χρονιές ημερολογιακά (2005-07) όντας στην κορυφή της κατάταξης από την αρχή μέχρι το τέλος τους!

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Το πρωί της Δευτέρας 19/2/2018 o Ρότζερ Φέντερερ επέστρεψε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Σε ένα πρωί όπου ο Ελβετός έσπασε τρία ρεκόρ. Ο "μαέστρος" έγινε ο γηραιότερος αθλητής που βρέθηκε ποτέ στην κορυφή ξεπερνώντας το κατόρθωμα του Αντρέ Άγκασι. Ο Ελβετός είναι πλεον 36 ετών, ενώ ο Αμερικανός τενίστας την τελευταία φορά που είχε βρεθεί στην κορυφή ήταν 33.

Το δεύτερο ρεκόρ το πήρε από τον Ράφα Ναδάλ και αφορά τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία φορά που βρέθηκε ένας αθλητής στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Ναδάλ που είχε μέχρι στιγμής το ρεκόρ είχε κάνει 9 χρόνια και 184 μέρες, με τον Φέντερερ να ανεβάζει το σχετικό ρεκόρ στα 14 χρόνια και 17 ημέρες.

Η τριάδα των ρεκόρ συμπληρώθηκε με εκείνο της μεγαλύτερης απόστασης σε επιστροφή στο Νο1. Η τελευταία φορά που Φέντερερ βρέθηκε στην κορυφή ήταν στις 4 Νοεμβρίου του 2012 και από τότε πέρασαν 5 χρόνια και 106 ημέρες. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε και αυτό στον Αντρέ Άγκασι και ήταν τρία χρόνια και 142 μέρες.

Ρότζερ Φέντερερ, ο προφεσόρ του τένις
Ρότζερ Φέντερερ, ο προφεσόρ του τένις
Ρότζερ Φέντερερ, ο προφεσόρ του τένις

ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑ

Αν ψάχνει κανείς να βρει τι λείπει στον Φέντερερ για να μεγαλώσει τον μύθο του θα μπορούσε να σταθεί σε τρία πράγματα. Το πρώτο είναι να αυξήσει τη συλλογή του σε Grand Slam. Τα 20 φυσικά δεν είναι μικρό νούμερο, αλλά ο Ελβετός παρά τα 38 του χρόνια δείχνει ικανός να βρεθεί ξανά στην κορυφή.

Τα άλλα δύο αφορούν μια άτυπη μάχη του με τον Τζίμι Κόνορς για δύο κορυφές σε επί μέρους στατιστικές κατηγορίες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε φυσικά στις λίστες για τα περισσότερα τρόπαια και τις περισσότερες νίκες.

Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε την καριέρα του με 109 τίτλους και 1274. Νούμερα που έμοιαζαν άπιαστα για πολλούς, όχι όμως και για τον Φέντερερ. Ο σπουδαίος Ελβετός έχει φτάσει τους 102 τίτλους στην μεγάλη του καριέρα, ενώ μετρά 1222 νίκες. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο Φέντερερ θα μπορούσε να φτάσει αυτά τα νούμερα ανάλογα φυσικά με το πόσο θα συνεχίσει να παίζει.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ

Αντί επιλόγου θα αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν. Κατά καιρούς όλοι οι άνθρωποι του τένις αναφερθεί στον Ρότζερ Φέντερερ κολακευτικά λόγια. Ακριβώς από κάτω ακολουθούν ορισμένες από τις πλέον χαρακτηριστικές ατάκες για τον σπουδαίο Ελβετό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ