ΤΕΝΙΣ

Τα γενέθλια ενός θρύλου: 10 facts για τον Νόβακ Τζόκοβιτς

Serbia's Novak Djokovic celebrates after defeating Switzerland's Roger Federer in their semifinal match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Thursday, Jan. 30, 2020. (AP Photo/Andy Wong)
Serbia's Novak Djokovic celebrates after defeating Switzerland's Roger Federer in their semifinal match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Thursday, Jan. 30, 2020. (AP Photo/Andy Wong) AP PHOTO/ANDY WONG

Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια, ήρθε στην ζωή ένα αγόρι στο Βελιγράδι που έμελλε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του παγκοσμίου τένις.

Ο σπουδαίος Νόβακ Τζόκοβιτς “κλείνει” τα 33 χρόνια ζωής και το Tennis24 αφιερώνει, στον άνθρωπο που αμφισβητεί όσο κανείς άλλος την κυριαρχία των Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ και ταυτόχρονα έχει όλα τα φόντα, στο κλείσιμο της καριέρας του, να θεωρείται ο GOAT του αθλήματος.

Τα 10 πιο εντυπωσιακά facts στην καριέρα του Νόλε:

-Είναι ο μοναδικός τενίστας στην Open Era, που έχει κερδίσει Grand Slam σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες. Κατέκτησε τον παρθενικό του τίτλο το 2008 στη Μελβούρνη. Μεταξύ 2010-2019 πρόσθεσε ακόμη 15 τίτλους στη συλλογή του και στις αρχές του 2020 στέφθηκε ξανά πρωταθλητής στο Αυστραλιανό Major.

-Είναι ο τενίστας με τις περισσότερες κατακτήσεις στο Αυστραλιανό Όπεν (8) και ταυτόχρονα μόλις ο τρίτος αθλητής που καταφέρνει να κατακτήσει περισσότερες από 7 φορές ένα Grand Slam (οι άλλοι δυο είναι οι Ναδάλ-RG, 12 και Φέντερερ-Wimby, 8).

-Είναι ο μοναδικός τενίστας που έχει κατακτήσει και τα 9 Masters τουρνουά στο Tour. Ολοκλήρωσε το επίτευγμα το 2018, όταν στέφθηκε πρωταθλητής στο Σινσινάτι. Παράλληλα έχει στο όνομά του 34 Masters τίτλους, μόλις έναν λιγότερο από τον πρωτοπόρο στη λίστα, Ράφα Ναδάλ.

-Κανείς άλλος τενίστας δεν έχει καταφέρει να κερδίσει από το τένις, περισσότερα χρήματα από τον Νόλε. Ο Σέρβος έχει κάνει δικά του από έπαθλα τουρνουά το τεράστιο ποσό των 143.631.560$.

-Στο Αυστραλιανό Όπεν 2020, έγινε μόλις ο 6ος τενίστας που φτάνει τις 900 νίκες καριέρας στο Tour της ATP. Αυτή τη στιγμή μετράει 911 νίκες καριέρας.

-Έχει θετικό ρεκόρ στα Η2Η του με τους Φέντερερ και Ναδάλ. Προηγείται με 29-26 έναντι του Ράφα και με 27-23 έναντι του Ρότζερ. Σε τελικούς Grand Slams, ο Νόβακ μετράει 8-5 κόντρα στους προαναφερθέντες.

-Είναι ο μοναδικός τενίστας που έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο στα ΑΤΡ Finals, τέσσερις συνεχόμενες χρονιές (2012-2015). Σε αυτό το διάστημα κέρδισε τα 19 από τα 20 ματς που έδωσε στο τουρνουά.

-Είναι ο μοναδικός Σέρβος τενίστας που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κέρδισε τον Τζέιμς Μπλέικ στον μικρό τελικό και έκανε δικό του το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο, το 2008.

-Έχει καλύτερο ποσοστό νικών κόντρα σε τενίστες του Top10, σε σχέση με τους Φέντερερ και Ναδάλ. Πιο συγκεκριμένα, έχει κερδίσει τα 212 από τα 309 ματς που έχει δώσει απέναντι σε τενίστες της πρώτης 10αδας.

-Το 2016 κατέκτησε για πρώτη φορά στην καριέρα του το Roland Garros και ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο, έγινε ο κάτοχος και των τεσσάρων Grand Slam. Είναι μόλις ο τρίτος τενίστας που καταφέρνει κάτι τέτοιο (Ροντ Λέιβερ και Ρον Μπατζ, οι άλλοι δυο).

Πηγή: Tennis24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ