ΤΕΝΙΣ

Τένις: 16 χρόνια FEDAL

Europe's Roger Federer, left, and Rafael Nadal, right, celebrate after defeating World's Jack Sock and Sam Querrey in their Laver Cup doubles tennis match against in Prague, Czech Republic, Saturday, Sept. 23, 2017. (AP Photo/Petr David Josek)
Europe's Roger Federer, left, and Rafael Nadal, right, celebrate after defeating World's Jack Sock and Sam Querrey in their Laver Cup doubles tennis match against in Prague, Czech Republic, Saturday, Sept. 23, 2017. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Φέτος θα γιορτάζαμε την 16η επέτειο του σπουδαιότερου rivalry στην ιστορία του τένις και μια από τις σημαντικότερες αντιζηλίες στην ιστορία του αθλητισμού.

Πριν από 16 χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η πρώτη συνάντηση των Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ στο court, θα εξελισσόταν στο σπουδαιότερο rivalry στην ιστορία του παγκοσμίου τένις και σε μια από τις επικότερες αντιζηλίες όλων των εποχών, σε επίπεδο αθλητισμού!

Ήταν 28 Μαρτίου 2004, όταν ο 17χρονος και στο Νο34 του κόσμου, Ράφαελ Ναδάλ, κέρδισε και μάλιστα με το επιβλητικό 6-3, 6-3το Νο1 της κατάταξης και προερχόμενο απ’τους τίτλους σε Australian Open και Indian Wells, Ρότζερ Φέντερερ στον 3ο γύρο του Miami Masters.

Ήταν η αρχή ενός επικού rivalry ανάμεσα στους δύο τενίστες που έκτοτε, έχουν προσφέρει ανείπωτες στιγμές στους φίλους του αθλήματος.

Ο Φέντερερ θυμάται

Ο κάτοχος 20 Grand Slam τίτλων, μιλάει για την πρώτη του συνάντηση με τον Ναδάλ, στον 3ο γύρο του Miami Masters το 2004, παραδεχόμενος δεν ότι δεν ήξερε πολλά πράγματα για τον Ράφα.

Ο Φέντερερ είχε ήδη κατακτήσει 2 Grand Slam τίτλους και βρισκόταν στο Νο1 της κατάταξης ενώ ο Ναδάλ δεν είχε καν ATP τίτλο στη συλλογή του και βρισκόταν στην 34η θέση του κόσμου.

Ήταν δύσκολο τουρνουά. Προερχόμουν από ηλίαση που είχα πάθει στο Indian Wells, μετά τη νίκη επί του Τιμ Χένμαν στον τελικό. Ήμουν στο κρεβάτι για 4-5 ημέρες”, είπε αρχικά ο Φέντερερ ο οποίος παραδέχθηκε ότι γνώριζε ελάχιστα τον Ναδάλ, πριν τον αντιμετωπίσει για τον 3ο γύρο του Sony Open.

“Έπαιξε εξαιρετικά και εντυπωσιάστηκα με αυτό που είδα. Όλοι υποψιαζόμασταν ότι είναι ένας σπουδαίος χωμάτινος τενίστας όμως απέδειξε ότι ήταν κάτι περισσότερο απ’αυτό. Στη συνέχεια έκανε αυτή τη μεγάλη καριέρα όπου όλοι περίμεναν”, είπε ο Φέντερερ για εκείνη την αναμέτρηση όπου ο Ναδάλ κέρδισε εύκολα με 6-3, 6-3, χωρίς να αντιμετωπίσει καν break point.

Την επόμενη χρονιά, ο Ρότζερ Φέντερερ πήρε την εκδίκησή του πετυχαίνοντας μια εξαιρετικά δύσκολη νίκη στον τελικό του Miami Masters, ανατρέποντας το προβάδισμα του Ράφα με 2-6, 6-7(4), 7-6(5), 6-3, 6-1. Σε αυτό το ματς ο Ναδάλ βρέθηκε δύο πόντους μακριά απ’τη νίκη, έχοντας προβάδισμα 5-3 στο tie break του 3ου σετ, όμως ο Βασιλιάς με αντεπίθεση διαρκείας, μείωσε σε 2-1 και τελικά πήρε τη μεγάλη νίκη μετά από 3 ώρες και 43 λεπτά!

Συνολικά, Φέντερερ και Ναδάλ έχουν συναντηθεί 40 φορές με τον Ναδάλ να είναι ο κυρίαρχος του rivalry, μετρώντας 24 νίκες και 16 ήττες, όμως ο μαέστρος έχει ανακάμψει τα τελευταία χρόνια έχοντας έξι νίκες στις τελευταίες εφτά συναντήσεις τους.

Head-to-head tallies
All matches: (40) Nadal, 24–16
All finals: Nadal, 14–10

All matches by court type
Clay courts: Nadal, 14–2
Grass courts: Federer, 3–1
Hard courts: Federer, 11–9
Outdoor: Nadal, 8–6
Indoor: Federer, 5–1

Grand Slam matches: Nadal, 10–4
Australian Open: Nadal, 3–1
French Open: Nadal, 6–0
Wimbledon: Federer, 3–1

Photo Credits: AP Photo/Petr David Josek

Πηγή: Tennis24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ