ΤΕΝΙΣ

Τένις: Πρώτη νίκη για κωφό σε τουρνουά της ATP

Tennis player Duckhee Lee, of South Korea, poses following his tennis match, Monday, Aug. 19, 2019, at the Winston-Salem Open in Winston-Salem, N.C. Lee became the first deaf professional to play in an ATP-level tennis tournament. (AP Photo/Joedy McCreary)
Tennis player Duckhee Lee, of South Korea, poses following his tennis match, Monday, Aug. 19, 2019, at the Winston-Salem Open in Winston-Salem, N.C. Lee became the first deaf professional to play in an ATP-level tennis tournament. (AP Photo/Joedy McCreary) AP

Ο 21χρονος Νοτιοκορεάτης, Ντάκχι Λι, έγινε ο πρώτος κωφός στην ιστορία της ATP που νικά στο κυρίως ταμπλό επίσημου τουρνουά. Οι συγκλονιστικές δηλώσεις του και το μεγάλο όνειρο που έχει. (VIDEO)

Το όνομα του ήταν άγνωστο σε όλο τον κόσμο μέχρι και πριν μερικές ώρες. Ο Ντάκχι Λι επικράτησε του Χένρι Λάκσονεν με 7-6 (4), 6-1 για τον 1ο γύρο του Winston-Salem Open τη Δευτέρα (19/8) και κατάφερε να κάνει όλους όσους ασχολούνται με το τένις να μιλούν για αυτόν.

Ο 21χρονος Νοτιοκορεάτης έγινε ο πρώτος κωφός στην ιστορία της ATP που νικά σε επίσημο τουρνουά.

Η ιστορία του δεν είναι άγνωστη για τους ειδικούς του χώρου. Σε ηλικία 6 ετών διαγνώστηκε ότι ήταν κωφός, όμως το όνειρο του ήταν να παίξει επαγγελματικά τένις. Για αυτό με τη βοήθεια της μητέρας του κατάφερε να διαβάζει τα χείλη των διαιτητών για να μπορεί να αγωνίζεται. Στην αρχή είχε μεγάλο πρόβλημα αφού δεν μπορούσε να καταλάβει το σκορ και τις υποδείξεις. Κατάφερε, όμως με τον καιρό να βρει τη λύση σε αυτό.

Ο κόσμος με χλεύαζε για την αναπηρία μου

Μέχρι σήμερα στην καριέρα του είχε βρεθεί σε αρκετά προκριματικά και είχε φτάσει μία ανάσα από το να μπει ακόμα και σε κυρίως ταμπλό Grand Slam. Τελικά, την περασμένη Δευτέρα (19/8) κατάφερε να γράψει ιστορία αφού έγινε ο πρώτος κωφός στην ιστορία της ATP που νικά στο κυρίως ταμπλό επίσημου τουρνουά.

Ένα κατόρθωμα που για εκείνον σημαίνει πολλά αφού πέρασε δύσκολα: "Ο κόσμος με χλεύαζε για την αναπηρία μου. Μου έλεγαν ότι δεν έπρεπε να παίζω. Ήταν πολύ δύσκολο αλλά η οικογένεια και οι φίλοι μου με βοήθησαν να το ξεπεράσω. Ήθελα να δείξω σε όλους ότι μπορώ. Το μήνυμά μου σε άτομα με προβλήματα ακοής, είναι να μην αποθαρρύνονται. Αν προσπαθείς σκληρά, θα τα καταφέρεις".

Ο 21χρονος Νοτιοκορεάτης δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να ονειρεύεται. Άλλωστε, σε όλες τις δυσκολίες που του έχουν παρουσιαστεί βρίσκει πάντα λύσεις είτε με τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων είτε μέσω της τεχνολογίας. Με όλα αυτά, φυσικά και έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων των αντιπάλων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του 28χρονου Αμερικανού, Τένις Σαντγκρεν, ο οποίος είχε πει για τον Λι μετά από έναν αγώνα τους: "Τον είχα κερδίσει και μετά το ματς χρησιμοποίησε το google translator για να με ρωτήσει, ποιες ήταν οι αδυναμίες του. Είναι πολύ δύσκολο αυτό που κάνει και το βρίσκω υπέροχο. Πρέπει να έχεις απίστευτες ικανότητες και ταλέντο για να μπορέσεις να παίξεις τένις χωρίς να μπορείς να ακούσεις. Από το χτύπημα του αντιπάλου και τον ήχο της μπάλας, μπορείς να καταλάβεις πολλά”.

Δείε βιντεο με τις δηλώσεις του Λι μετά τη νίκη του επί του Λάκσονεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ