ΤΕΝΙΣ

Wimbledon: Το Άγιο Δισκοπότηρο του τένις

Wimbledon: Το Άγιο Δισκοπότηρο του τένις

Η 134η έκδοση του Wimbledon πήρε αναβολή για του χρόνου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ακυρώθηκε για πρώτη φορά μετά το 1944. Ας δούμε 10 στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι είναι η σημαντικότερη διοργάνωση στο τένις.

Ρωτώντας και τα τέσσερα μέλη του Big 4, ποιο τουρνουά ονειρεύονταν να κερδίσουν όταν ήταν μικροί και έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο του τένις, η απάντηση είναι η ίδια: μα φυσικά το Wimbledon Championships!

Το αρχαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο, με ιστορία που κοντεύει τα 150 χρόνια, αποτελεί σίγουρα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας του αθλήματος και συνδετικό κρίκο, θα λέγαμε, της τωρινής του μορφής, με το πώς ξεκίνησε να παίζεται τόσο από πλευράς επιφάνειας όσο και παραδόσεων που παίρνουν πολλές μορφές και τηρούνται πιστά μόνο στο συγκεκριμένο Grand Slam!

Η 134η έκδοση του Wimbledon πήρε αναβολή για του χρόνου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ακυρώθηκε για πρώτη φορά μετά το 1944.

Ας δούμε 10 στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι το ιστορικό Championships είναι η σημαντικότερη διοργάνωση στο τένις.

1) Πρώτα απ’όλα, είναι το παλαιότερο. Η πρώτη έκδοση του Championships έλαβε χώρα το μακρινό 1877 με νικητή τον Βρετανό Σπένσερ Γκορ. Η πρώτη διοργάνωση περιλάμβανε μόνο την κατηγορία του μονού αντρών ενώ συμμετείχαν συνολικά 22 αθλητές. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 θεατές παρακολούθησαν εκείνη την ιστορική πρώτη διοργάνωση.

Το 1884 προστέθηκαν οι κατηγορίες του μονού γυναικών και του διπλού αντρών ενώ το 1913 διεξήχθησαν για πρώτη φορά και οι κατηγορίες του διπλού γυναικών και του μικτού διπλού.

2) Είναι το μόνο Grand Slam που παίζεται στην αρχική επιφάνεια που “φιλοξενούσε” το άθλημα, το γρασίδι. Tόσο το US Open (μέχρι το 1974) όσο και το Australian Open (μέχρι το 1987) παίζονταν στο γρασίδι πριν μεταπηδήσουν στην σκληρή επιφάνεια της τωρινής του μορφής (το US Open παίχτηκε για μερικά χρόνια και σε χώμα).

3) Ο ενδυματολογικός κώδικας του Wimbledon ξεχωρίζει τόσο για την αυστηρότητά του, όσο και για την επιμονή με την οποία τον τηρούν οι διοργανωτές κάθε χρόνο. Τα πράγματα είναι απλά: επιτρέπεται μόνο το λευκό χρώμα, ούτε σκούρα ούτε ανοιχτά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου και του υπόλοιπου εξοπλισμού των παικτών (καπέλα, κάλτσες, παπούτσια).

Ούτε ο Ρότζερ Φέντερερ δεν έχει ξεφύγει από το μάτι των διοργανωτών στο συγκεκριμένο τομέα, στον οποίο έγινε παρατήρηση σε ματς 1ου γύρου για το πορτοκαλί χρώμα της σόλας των παπουτσιών του, το οποίο αποτελούσε παράβαση των κανόνων του τουρνουά!

4) Το χαρακτηριστικό έδεσμα που συνοδεύει τη διοργάνωση είναι φυσικά οι φράουλες και η κρέμα. Το επίσημο “σνακ” του τουρνουά, σύμφωνα με πληροφορίες ενός βιβλιοθηκάριου του μουσείου του Γουίμπλεντον, χρονολογείται από την πρώτη διοργάνωση του 1877, ενώ τότε οι φράουλες και το τένις λειτουργούσαν εν είδει σημαδιού ότι ξεκίνησε το καλοκαίρι!

5) Ο τρόπος προσφώνησης των παικτών είναι και εδώ μοναδικός. Οι διαιτητές αναφέρονται στους παίκτες ως Mr (κύριος) και στις γυναίκες ως Mrs (κυρία) ή Ms (δεσποινίς) αναλόγως της οικογενειακής του κατάστασης. Αν και τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη προσφώνηση αρχίζει και αραιώνει στους άντρες, στις γυναίκες ακολουθείται ακόμα με θρησκευτική ευλάβεια!

6) Τα ball boys and girls αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του Wimbledon. Αναφέρονται ως BBGs και θεωρούνται ουσιαστικό κομμάτι της ομαλής διεξαγωγής του τουρνουά. Ένα καλό ball boy πρέπει: να μην φαίνεται, να εισέρχεται στο κορτ και να κάνει τη δουλειά του ήσυχα χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι.

Από το 2005 και έπειτα, τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες των 6, 2 στις 2 άκρες του φιλέ και 4 στις 4 γωνίες. Η συνολική τους παρουσία στο κορτ είναι μέχρι 1 ώρα και μετά αντικαθίστανται. Μετά το πέρας άλλης 1 ώρας εισέρχονται σε διαφορετικό κορτ.

Δεν γνωρίζουν σε ποιο κορτ θα βρίσκονται μέχρι την τελευταία στιγμή, για να διασφαλιστούν ίδια standards για όλα τα γήπεδα.

7) Το Center Court έχει περάσει πολλά. Ο όρος χρησιμοποιείται από την πρώτη διοργάνωση καθώς η αρχική ιδέα περιλάμβανε ένα κεντρικό κορτ όπου τριγύρω του βρίσκονταν τα υπόλοιπα. Έχει επιβιώσει βομβαρδισμού στα πλαίσια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ από το 2009 μπορεί να υπερηφανευτεί ότι διαθέτει οροφή που κλείνει και ανοίγει προς αντιμετώπιση των καθυστερήσεων λόγω βροχής.

8) Είναι το μοναδικό Grand Slam του οποίου επίσημοι ηγέτες είναι από Βασιλική Οικογένεια. Τα μέλη της κάθονται στο λεγόμενο Royal Box ενώ οι παίκτες σε παλαιότερες εκδόσεις του τουρνουά όφειλαν να υποκλιθούν προς αυτούς. Η παράδοση αυτή άρχισε να φθίνει από το 2003 όταν ο Δούκας του Κεντ και Πρόεδρος του Γουίμπλεντον, πρίγκηπας Έντουαρντ, μείωσε τη σημασία της. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η παρουσία του μονάρχη ή του πρίγκηπα της Ουαλίας, στους οποίους οι παίκτες αναμένεται να υποβάλλουν τα σέβη τους.

9) Και οι διαφημίσεις έχουν βρει τον μπελά τους με το λονδρέζικο Major. Οποιαδήποτε διαφήμιση περιμετρικά του γηπέδου απαγορεύεται ρητά, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, στη σημερινή εποχή πλήρους εμπορευματοποίησης όλων των αθλημάτων.

10) Το Wimbledon σκέφτεται τους παίκτες και το αποδεικνύει: είναι το μόνο Grand Slam που έχει ημέρα ξεκούρασης, τη λεγόμενη Middle Sunday, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη εβδομάδα του τουρνουά. Φυσικά, και αυτή η παράδοση τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια ενώ μόνο σε περιπτώσεις που βρέχει πολύ τις προηγούμενες ημέρες, χρησιμοποιείται για να καλύψει τα κενά.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του τουρνουά είναι ότι σε αυτό έχουν διαπρέψει και χτίσει αυτοκρατορίες μερικοί από τους σπουδαιότερους τενίστες όλων των εποχών: Τζον Μάκενρο, Μπιορν Μποργκ, Μπόρις Μπέκερ, Πιτ Σάμπρας, Ροντ Λέιβερ, Στέφαν Έντμπεργκ με πρώτο και καλύτερο τον Ρότζερ Φέντερερ αλλά και σιγά-σιγά τον Νόβακ Τζόκοβιτς έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα γρασιδένια κορτς του Λονδίνου.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, κάποια πράγματα μένουν σταθερά και με την ίδια μορφή και αποτελούν τον πυλώνα για τη μετάβαση σε νέες εποχές και καταστάσεις. Αυτό το ρόλο επιτελεί το Wimbledon για το άθλημα της αντισφαίρισης και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας προσφέρει ακόμα περισσότερες συγκινήσεις στα επόμενα χρόνια ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις παραδόσεις του!

Πηγή: Tennis24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ