ΒΟΛΕΪ

Ο Ράπτης της ανατροπής και τα πρέπει του δεύτερου τελικού

Ο Ράπτης της ανατροπής και τα πρέπει του δεύτερου τελικού

Το Sport24.gr καταγράφει όσα είδαμε στον πρώτο τελικό του Λιγκ Καπ, τον καθοριστικό ρόλο του Αλέξανδρου Ράπτη στη νίκη των πρασίνων, αλλά και τα «πρέπει» που έχουν να διαχειριστούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ενόψει του δεύτερου τελικού.

Ο πρώτος τελικός του Λιγκ Καπ ανήκει ήδη στο παρελθόν και ήδη από την Πέμπτη άπαντες στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού σκέφτονται το ματς της ερχόμενης Τετάρτης (19/02,18.00) όταν οι δύο ομάδες θα τεθούν ξανά αντιμέτωπες στο κλειστό του Αγίου Θωμά σε ένα ματς το οποίο θα κρίνει και τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Αυτός θα είναι και ο πρώτος αγώνας με ένα τεράστιο πρέπει και για τις δύο ομάδες.

Ας ξεκινήσουμε με τους νικητές. Ο Παναθηναϊκός πήρε μία σημαντική νίκη η οποία επιβεβαιώνει την επιστροφή του στην διεκδίκηση των τίτλων. Το έχουμε γράψει ξανά πως αυτό δεν ήταν αυτοσκοπός για τους πράσινους για φέτος.

Η διοίκηση του Ερασιτέχνη έχει θέσει ξεκάθαρους στόχους και σε αυτούς στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα χρέη. Υπενθυμίζουμε πως πριν από δύο χρόνια αυτά άγγιζαν τα τέσσερα εκατομμύρια και για να γίνει ακόμα καλύτερα αντιληπτό το τι σημαίνει αυτό αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Παναθηναϊκός πληρώνει ουσιαστικά σχεδόν τρεις φορές το μπάτζετ του ανδρικού τμήματος βόλεϊ για να καλύψει αμαρτίες προηγούμενων ετών.

Κλείνουμε την παρένθεση με τα οικονομικά στοιχεία για να επιστρέψουμε στο σήμερα. Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος και οι παίκτες του πέτυχαν μία σπουδαία νίκη και μάλιστα με ανατροπή που τους δίνει την δυνατότητα στον δεύτερο τελικό να διεκδικήσουν το πρώτο τρόπαιο του τμήματος από το 2010! Αποστολή καθόλου εύκολη, αφού πλέον το ματς της Τετάρτης απέκτησε ένα μεγάλο πρέπει το οποίο πρέπει να διαχειριστούν οι πράσινοι.

Ο ΡΑΠΤΗΣ, Ο ΖΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στου Ρέντη ο Παναθηναϊκός για δύο σετ είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, τα όπλα του που είναι το μπλοκ και το μπλοκ - άμυνα δεν λειτουργούσαν και η υποδοχή του ήταν δεν επέτρεπε στον Γιάκομπσεν να βάλει περισσότερο το κέντρο στο παιχνίδι.

Κλειδί στην αναμέτρηση ήταν δίχως αμφιβολία ο Ράπτης. Τρεις μέρες πριν από τα 20α γενέθλια του (16/02/2000) ο ακραίος του Παναθηναϊκού έκανε την πιο γεμάτη εμφάνισή του με την πράσινη φανέλα. Από το τρίτο σετ και μετά ήταν σχεδόν αλάνθαστος στην επίθεση, ενώ είχε σημαντική συνεισφορά στο μπλοκ, αλλά και στο σερβίς.

Αποκορύφωμα φυσικά ήταν το τάι μπρεικ. Εκεί ο Ράπτης πήγε στο σερβίς με το σκορ στο 7-7 και με τρεις άσους έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού με τον Στάροβιτς να καθαρίζει την μπουγάδα στο τέλος. Ο Ράπτης βοήθησε σημαντικά και τον Σέρβο αφού η δική του άνοδος στην επίθεση ανάγκασε το μπλοκ του Ολυμπιακού να μην έχει στραμμένη την προσοχή του κυρίως στον Σέρβο διαγώνιο ο οποίος μπορεί να μην έκανε το σούπερ παιχνίδι, όμως τελείωσε αρκετές κρίσιμες μπάλες και βοήθησε.

LEAGUE CUP / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
LEAGUE CUP / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ένας άλλος παίκτης που πρέπει να σταθούμε είναι ο Ζήσης. Μπορεί η θέση του να μην τραβά πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, όμως ο λίμπερο του Παναθηναϊκού έκανε αρκετή βρώμικη δουλειά, ειδικά στο κομμάτι της άμυνας και έβαλε κι εκείνος το δικό του λιθαράκι στην νίκη των πράσινων.

Γενικότερα ο Ανδρεόπουλος πήρε πράγματα από όλους τους παίκτες του και σε ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών αυτό παίζει μεγάλο ρόλο. Όπως φάνηκε και η σημασία του να έχεις παίκτες που μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα στον πάγκο. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού ξεκίνησε το ματς με δίδυμο στους ακραίους του Ράπτη και Ανδρεόπουλο, μετά συνέχισε με τον Τσάτσιτς και τον γιο του, για να κλείσει το ματς με τον Μαυροβούνιο και τον 20χρονο ακραίο. Ο Τσάτσιτς μπορεί να μην είναι ακόμα 100% έτοιμος και να μην έχει μπει στην ομάδα σε απόλυτο βαθμό, όμως ήταν ουσιαστικός .

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ

Πάμε τώρα στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι για δύο σετ έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι, αλλά στο τέλος δεν κατάφερνα να πιουν νερό από την πηγή.

Τι έκαναν στα πρώτα δύο σετ και δεν το έκαναν στο υπόλοιπο του αγώνα; Αρκεί να αναφέρουμε ένα στατιστικό στοιχείο. Στο πρώτο σετ ο Ολυμπιακός είχε τέσσερις άσσους, στο δεύτερο πήρε άλλους τρεις και έκλεισε το ματς με εννιά. Τι σημαίνει αυτό ότι στα πρώτα δύο σετ πήρε επτά άσους, ενώ στα επόμενα τρία μόλις δύο.

Σταμάτησαν να ρισκάρουν στο σερβίς τους οι ερυθρόλευκοι; Σαφέστατα και όχι. Σε όλο το ματς ο Ολυμπιακός πίεζε την υποδοχή του Παναθηναϊκού, αλλά αυτή η πίεση έχει και ρίσκο, αφού δεν γίνεται συνέχεια να σερβίρουν με την ίδια αποτελεσματικότητα οι εξαιρετικοί σέρβερ που διαθέτει ο Ολυμπιακός όπως είναι ο Γκέργκι, ο Βουλκίδης, ο Φίνγκερ και ο Πετρέας.

Έτσι, ήρθαν και τα αναμενόμενα λάθη τα οποία χάρισαν εύκολους πόντους στους πράσινους. Μιας που το αναφέραμε ο τομέας των λαθών έπαιξε και αυτός τον ρόλο του στο ματς. Ο Ολυμπιακός ήταν πιο αποτελεσματικός από τον Παναθηναϊκό στην επίθεση αφού πήρε 64 πόντους του από επιθέσεις από τους συνολικά 107 που κέρδισε στο ματς. Στην αντίπερα όχθη οι πράσινοι είχαν 57 σε σύνολο 108.

Αυτή η διαφορά στην επίθεση καλύφτηκε από τα λάθη των ερυθρολεύκων. Οι παίκτες του Μουνιόθ κυρίως από τα χαμένα σερβίς χάρισαν στους πράσινους 28 πόντους, έναντι 22 που έδωσαν εκείνοι του Ανδρεόπουλου.

LEAGUE CUP / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
LEAGUE CUP / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από εκεί και πέρα μεγάλο ματς έκανε ο Φίνγκερ για τον Ολυμπιακό. Ο διαγώνιος από την Τσεχία σήκωσε μεγάλο βάρος των επιθέσεων αφού πήρε 46 μπάλες (περισσότερες από όσες πήραν μαζί οι Πετρέας, Βουλκίδης και Γκέργκι) και τελείωσε τις 23. Για να γίνει αντιληπτό το συγκεκριμένο νούμερο αρκεί να κάνουμε μία σύγκριση με το ποσοστό του Στάροβιτς ο οποίος είχε 18/44 επιθέσεις. Αξιόπιστος επιθετικά ήταν και ο Γκέργκι με τον Ούγγρο να τελειώνει το ματς με 16/24 σε αντίθεση με τον Χουσάι, ο οποίος είχε λίγο κάτω από 50% με 15/31.

Τι ήταν αυτό που έλειψε στον Ολυμπιακό πέρα από την διάρκεια στην απόδοσή του; Το καθαρό μυαλό στα τελειώματα των δύο σετ που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, δηλαδή στο τρίτο και στο τέταρτο. Εκεί που οι δύο ομάδες μπήκαν μαζί στην τελική ευθεία και το μπλοκ - άμυνα του Παναθηναϊκού έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Ο Ολυμπιακός την επόμενη Τετάρτη καλείται κι εκείνος από την πλευρά του αποδείξει ότι παραμένει το «αφεντικό» στις εγχώριες διοργανώσεις και πάρει τον τίτλο στην έδρα του αιώνιου αντιπάλου του με ένα εις βάρος του σκορ που σίγουρα δεν είναι απαγορευτικό.

Έτσι και οι ερυθρόλευκοι θα έχουν το δικό τους «πρέπει» να διαχειριστούν σε ένα ματς το οποίο θα κρίνει και τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-3: Πράσινη ολική ανατροπή στον πρώτο τελικό
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-3: Τα highlights της πράσινης ανατροπής
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Έτσι κατακτούν το Λιγκ Καπ οι δύο ομάδες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ