ΣΤΗΛΕΣ

Εθνική Ελλάδας: Σταθερά βήματα προς τα πίσω το 2018

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΙΛΙΚΟ / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
Εθνική Ελλάδας EUROKINISSI SPORTS

Το 2018 δεν ήταν καλή χρονιά για την Εθνική Ελλάδας, η οποία έβγαλε ξανά τις παθογένειές της και επανήλθε σε εποχές που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, κάνοντας σταθερά βήματα προς τα πίσω. Το Sport24.gr αναλύει.

Αν η περίοδος μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014 ως το φινάλε των προκριματικών του Euro 2016 ήταν "να πάει και να μην ξανάρθει" για την Εθνική Ελλάδας, το 2018 πλησιάζει όσο λίγες χρονιές εκείνο το καταστροφικό διάστημα, όπου όλα πήγαιναν λάθος και η μια αποτυχία διαδεχόταν την άλλη.

Εν ολίγοις, την χρονιά αυτή έγιναν βήματα προς τα πίσω για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ο Μίχαελ Σκίμπε ανανέωσε μετά τα μπαράζ για πρόκριση στο Μουντιάλ της Γαλλίας με τους -μετέπειτα φιναλίστ- Κροάτες, χωρίς η ΕΠΟ να πιστέψει πραγματικά στην απόφασή της αυτή, τον έδιωξε μετά τα πρώτα τέσσερα ματς του Nations League που κύλησαν τραγικά και επανέφερε Έλληνα ομοσπονδιακό μετά τον Βασίλη Δανιήλ.

Δεν υπήρξε κανένα ξεκάθαρο πλάνο από την Ομοσπονδία, πάρθηκαν αποφάσεις χωρίς ποδοσφαιρικά κριτήρια και το αποτέλεσμα φάνηκε στο γήπεδο. Μια Εθνική που έβγαλε ξανα παθογένειες του πρόσφατου παρελθόντος, μια γευση άοσμη, άγευστη, μια ομάδα χωρίς ταυτότητα, χαρακτήρα και μέταλλο. Αυτά που έδειχνε να κερδίζει ξανά με τον Γερμανό στον πάγκο της, αλλά απώλεσε με πολύ μεγάλη ευκολία.

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΙΜΠΕ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΛΑΘΟΣ

Μετά τα μπαράζ με τους Κροάτες, η Ομοσπονδία αποφάσισε να διατηρήσει τον Σκίμπε στον γαλανόλευκο πάγκο, με στόχο την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020. Η απόφαση πάρθηκε το Νοέμβριο του 2017, αλλά τα αποτελέσματά της φάνηκαν μέσα στο 2018 και αποδείχθηκε πως ο Γερμανός έμεινε για όλους τους λάθος λόγους και όχι γιατί πραγματικά η διοίκηση της ΕΠΟ πίστεψε στον ίδιο και στο έργο του. Άκουσε απλά τους διεθνείς που τον ήθελαν και αυτό ήταν το βασικό κριτήριο.

Γι' αυτό άλλωστε και τον έδιωξε με συνοπτικές διαδικασίες μετά την ήττα στο Τάμπερε από τη Φινλανδία για την 4η αγωνιστική του Nations League. Aν πραγματικά πίστευαν στο έργο του και στη δουλειά που έκανε, θα τον κρατούσε για τα προκριματικά του Euro 2020. Άλλωστε, το Nations League αποτελούσε μια επιπλέον ευκαιρία για πρόκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δεν θα χανόταν ο στόχος. Απλά, πλέον ο Σκίμπε έχασε τα ερείσματά του στον Άγιο Κοσμά και κάπως έτσι αποχώρησε από την Εθνική, με τον Άγγελο Αναστασιάδη να τον διαδέχεται και να αναλαμβάνει την ομάδα.

Ο βασικός λόγος που ο Σκίμπε είχε ανανεώσει, ήταν γιατί... ρωτήθηκε η γνώμη κάποιων διεθνών και εκείνοι άναψαν το "πράσινο φως". Βέβαια, ουδείς καταλαβαίνει πώς προκύπτει ότι οι διεθνείς πρέπει να έχουν γνώμη για το ποιος θα κάθεται ή θα αποχωρεί από τον πάγκο, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση. Όταν, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό ποδοσφαιρικό κριτήριο, τότε το όλο οικοδόμημα είναι σαθρό και καταρρέει εύκολα στην πρώτη στραβή. Όπερ και εγένετο...

ΤΟ NATIONS LEAGUE ΗΤΑΝ ΣΚΕΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Πριν μπει στις επίσημες υποχρεώσεις της για το 2018, η Εθνική έδωσε τρία φιλικά. Στις 23 Μαρτίου με την Ελβετία στο ΟΑΚΑ (ήττα με 0-1), στις 27 Μαρτίου με την Αίγυπτο στη Ζυρίχη (νίκη με 1-0) και με την Σαουδική Αραβία στην Ανδαλουσία (ήττα με 2-0). Ήταν φιλικά προετοιμασία ενόψει των επίσημων αγώνων της, που θα ξεκινούσαν μετά το Μουντιάλ, το οποίο θα έβλεπαν όλοι από την τηλεόραση, μιας και η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί. Βέβαια, είχε κάνει αξιοπρεπέστατη πορεία στα προκριματικά και αυτό πρέπει να τονιστεί.

Το διάστημα από τον Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο διεξήχθησαν οι αγώνες του Nations League και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να βγει τρίτο σε όμιλο τεσσάρων ομάδων στη League C. Η μόνη ομάδα που προσπέρασε, ήταν η Εσθονία, μένοντας πίσω από Φινλανδία και Ουγγαρία. Με τρεις νίκες και τρεις ήττες απέτυχε στο νεοσύστατο θεσμό και έχασε μια ευκαιρία να διεκδικήσει πρόκριση στο Euro 2020 μέσα από την καινούργια αυτή διοργάνωση.

Στην πρεμιέρα νίκησε 0-1 την Εσθονία στο Ταλίν με τέρμα του Φορτούνη, αποδίδοντας αρκετά καλό ποδόσφαιρο, για να ακολουθήσει η ήττα στη Βουδαπέστη με 2-1. Την τρίτη αγωνιστική χάρη σε γκολ του Μήτρογλου επικράτησε 1-0 των Μαγυάρων χωρίς να παίξει καλά. Ακολούθησε η ήττα με κάτω τα χέρια από τους Φινλανδούς με 2-0 στο Τάμπερε, όπου έφερε και το τέλος του Σκίμπε, με την ομάδα να πορεύεται με τον Αναστασιάδη στα δυο τελευταία ματς. Νίκησε 1-0 τη Φινλανδία, αλλά δεν της έφτανε για να διεκδικήσει την πρωτιά, για να χάσει στη συνέχεια 0-1 από την Εσθονία στο κρύο και εντελώς άδειο ΟΑΚΑ.

Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος μιας πορείας τραγικής στο Nations League, με την ομάδα να μη βγάζει κανένα σχέδιο στο χορτάρι, τίποτα καινούργιο και φρέσκο, έχανε παιχνίδια που θα έπρεπε να τα κάνει δικά της με θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους, έμοιαζε να έχει φτάσει σε... τέλμα και πήρε αυτό που της άξιζε, το απολύτως τίποτα. Καλώς ή κακώς, αλλιώς θα περίμεναν όλοι την πορεία στον θεσμό, ότι τουλάχιστον θα περνούσε στα playoffs και θα κρατούσε την πόρτα ανοιχτή.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΑΝΙΗΛ

Η ΕΠΟ προχώρησε σε πρόσληψη Έλληνα προπονητή για πρώτη φορά μετά το 2001 και τον Βασίλη Δανιήλ. Παρόλο που για χρόνια είχε γίνει στροφή σε ξένους προπονητές και έμοιαζε να λειτουργεί θετικά, με αποκορύφωμα τη συνεργασία με τους Ότο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος, αποφασίστηκε να δοθεί το χρίσμα σε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα όπως είναι ο Άγγελος Αναστασιάδης. Έναν προπονητή με υπερασπιστές και πολέμιους, ο οποίος κλήθηκε να "τρέξει" την ομάδα στα δυο τελευταία ματς του Nations League, όπου δεν τα κατάφερε και να φτιάξει τη νέα Εθνική για τα προκριματικά του Euro 2020.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η έλευση του Άγγελου Αναστασιάδη έγινε, διότι πολύ απλά δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Οτι δεν μπήκαν στη μέση ποδοσφαιρικά κριτήρια, ότι έγινε μια επιδερμική αναζήτηση και ότι η ΕΠΟ κατέληξε στον 65χρονο έμπειρο κόουτς, βγάζοντας από πάνω της την "καυτή πατάτα". Οι λόγοι δεν ήταν αμιγώς ποδοσφαιρικοί και δεν θα μπορούσαν άλλωστε, καθώς όσοι αποφάσισαν, δεν γνωρίζουν το αντικείμενο. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας απαρτίζεται από γνώστες του ποδοσφαίρου και του τι απαιτεί "σήμερα" το άθλημα.

Προφανώς και άπαντες ελπίζουν να πετύχει ο Άγγελος Αναστασιάδης στο έργο του και στο φινάλε του 2019 η Εθνική να έχει περάσει στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτός είναι ο στόχος, γι' αυτό ήρθε στην ομάδα και ο ίδιος καλείται να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα για να πετύχει στην αποστολή που του ανατέθηκε. Ο Όμιλος δεν είναι εύκολος, αλλά ούτε απαγορευτικός για να διεκδικηθεί μια από τις δυο θέσεις που δίνουν πρόκριση.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Στις 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο η κλήρωση των προκριματικών της τελικής φάσης του EURO 2020, με την Εθνική μας να μαθαίνει τις ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο δρόμο για τα τελικά. Η γαλανόλευκη κληρώθηκε στον 10ο όμιλο όπου μαζί της βρίσκονται Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, Αρμενία και Λίχτενστάιν.

Τα προκριματικά του Euro 2020 θα αρχίσουν το Μάρτιο του 2019 και θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου με τις δύο πρώτες ομάδες να προκρίνονται στην τελική φάση. Θα διεξαχθούν δύο αγώνες από τις 21 μέχρι τις 26 Μαρτίου, δύο αγώνες στις 7-8 και 10-11 Ιουνίου, δύο αγώνες από τις 5 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, δύο αγώνες από τις 10 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και δύο αγώνες από τις 14 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελική φάση θα διεξαχθεί σε δώδεκα ευρωπαϊκές πόλεις. Γι' αυτό και στα προκριματικά θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες, αφού δεν υπάρχει κάποια διοργανώτρια. Οι αγώνες θα γίνουν στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ, στο Μπακού, στο Μπιλμπάο, στο Βουκουρέστι, στη Βουδαπέστη, στην Κοπεγχάγη, στη Γλασκώβη, στο Μόναχο, στη Ρώμη και στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Όμιλος δεν είναι εύκολος σε καμία των περιπτώσεων, αλλά ούτε και ανυπέρβλητο εμπόδιο. Οι Ιταλοί βρίσκονται σε μια περίοδο που προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, οι Βόσνιοι είναι γνώριμος αντίπαλος και σίγουρα στα μέτρα μας, όπως και οι Φινλανδοί. Δεν θεωρούνται φόβητρο, έστω και αν όλα θα κριθούν από το πώς θα παρουσιαστεί στο γήπεδο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η Αρμενία και το Λιχτενστάιν είναι εύκολοι αντίπαλοι, αλλά για όλες τις ομάδες, επομένως όποιος γκελάρει μαζί τους, χάνει πολύτιμο έδαφος.

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΟΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ

Τέλος, αφήνουμε το θέμα του γηπέδου, το οποίο αποτέλεσε μεγάλο θέμα συζήτησης μέσα στη χρονιά. Εκ του αποτελέσματος, η φυγή από το "Γ. Καραϊσκάκης" και η επιλογή του ΟΑΚΑ αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένη. Εφόσον η Τούμπα δεν κρίθηκε... ασφαλής λόγω των όσων συνέβησαν με τον ΠΑΟΚ στο περσινό πρωτάθλημα, επιλέχθηκε το αχανές και κρύο ΟΑΚΑ, το οποίο ήταν άδειο σε κάθε ματς.

Κακά τα ψέματα, η Εθνική δεν έχει μεγάλο πυρήνα φιλάθλων. Τον είχε δημιουργήσει την δεκαετία των επιτυχιών, αλλά τον έχασε μόλις ήρθαν μαζεμένες οι αποτυχίες. Κάπως έτσι, έφτασε να παίζει σε άδεια καθίσματα στο Nations League, όπου καλά καλά δεν πήγαιναν φίλοι και συγγενείς. Θύμισε παλαιότερες εποχές που το ΟΑΚΑ ήταν άδειο σε ματς της Εθνικής, στην προ Ρεχάγκελ εποχή. Οι διεθνείς δεν ήταν ποτέ υπέρ αυτής της επιλογής, προφανώς ούτε και ο κόσμος και κάπως έτσι με συνοπτικές διαδικασίες η λύση του Ολυμπιακού Σταδίου αποτέλεσε παρελθόν.

Έπειτα από ζυμώσεις, συναντήσεις και επισκέψεις, η ΕΠΟ αποφάσισε να στείλει την ομάδα στην επαρχία και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Το εναρκτήριο παιχνίδι με την Ιταλία θα γίνει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στο Παγκρήτιο, το οποίο θα αποτελεί τη νέα έδρα της γαλανόλευκης. Βέβαια, απαιτούνται αρκετά βελτιωτικά έργα, ώστε το γήπεδο να είναι έτοιμο, όταν η Εθνική θα υποδεχθεί την "σκουάντρα ατζούρα". Το Παγκρήτιο είναι επίσης Στάδιο, έχει στίβο περιμετρικά, αλλά είναι σαφώς πιο ποδοσφαιρικό και σίγουρα θα έχει πολύ παραπάνω κόσμο στα παιχνίδια!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ...

Συμπερασματικά, αυτή η χρονιά δεν αφήνει ευχάριστη γεύση, δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή για την Εθνική. Απέτυχε σε έναν βασικό της στόχο, έβγαλε ξανά προβλήματα που φαινόταν ότι είχε λύσει, άλλαξε προπονητή και επανέφερε Έλληνα ομοσπονδιακό εκλέκτορα. Προφανώς και υπάρχει σκεπτικισμός για το "αύριο" του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αφού οι λάθος αποφάσεις είναι περισσότερες από τις σωστές, κάτι που αποτυπώνεται και στο χορτάρι, που αποτελεί τον "καθρέφτη" κάθε ομάδας. Με την ελπίδα βέβαια το 2019 να φέρει χαρμόσυνα μαντάτα και επιτυχίες...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ