FORMULA 1

Αλόνσο: Η Alpine του 2022 θα κρίνει την παραμονή του στη F1

Αλόνσο: Η Alpine του 2022 θα κρίνει την παραμονή του στη F1
PHOTO CREDITS: ALPINE RACING MEDIA

Ο Φερνάντο Αλόνσο επιβεβαίωσε ότι η Alpine έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στην κατασκευή του νέου της μονοθεσίου για τους καινούριους κανονισμούς του 2022 - και εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι αυτό θα κρίνει την περαιτέρω παραμονή του στη Formula 1.

"Μετά από αυτό [το 2022], θα δω πώς θα αισθάνομαι", είπε ο 39χρονος δις πρωταθλητής της F1, που στους λίγους μήνες της επιστροφής του έχει κάνει σαφές ότι φιλοδοξεί και είναι ικανός να πρωταγωνιστήσει ξανά στο σπορ. "Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες ότι με τους νέους κανονισμούς θα υπάρξουν και περισσότερες μάχες", συνέχισε.

Κάθε μεγάλη αλλαγή κανονισμών δίνει την ευκαιρία στις ομάδες που υστερούν να καλύψουν τη διαφορά από την κορυφή, καθώς όλοι ξεκινούν εν λευκώ - και ο ανασχεδιασμός των μονοθεσίων της F1 είναι όχι μόνο μεγαλύτερος από τον τελευταίο, του 2017, αλλά και από τους μεγαλύτερους των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Για το σκοπό, όλες οι ομάδες της F1 –λιγότερο ή περισσότερο, ή κάποιες και ολοκληρωτικά- αφιερώνουν φέτος την πλειοψηφία των υποδομών τους στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου τους για το 2022, εις βάρος της εξέλιξης των φετινών τους μονοθεσίων.

Αλόνσο: Η Alpine του 2022 θα κρίνει την παραμονή του στη F1
PHOTO CREDITS: ALPINE RACING MEDIA


Για την εκπλήρωση των στόχων του Αλόνσο, επίσης, θα χρειαστεί και ένα αντίστοιχο άλμα εξέλιξης της μονάδας ισχύος της Renault, για να φτάσει στα δεδομένα απόδοσης της Mercedes και, κυρίως, της Honda.

Με δεδομένο την τριετία 2022-’24 θα παύσει κάθε εξέλιξη των κινητήρων (για να αφιερώσουν οι κατασκευαστές τους πόρους τους στην εξέλιξη των ολοκαίνουριων υβριδικών μονάδων του 2025), πιθανή υστέρηση της μονάδας της Renault το ’22 θα σημαίνει ότι ενδεχομένως ο Αλόνσο να είναι "καταδικασμένος" για τρία χρόνια να μείνει στη σκιά των μαχών κορυφής.

Και αυτό, η απλή συμμετοχή στα Γκραν Πρι και οι μάχες για τις τελευταίες θέσεις της δεκάδας, όπως συμβαίνει φέτος, είναι κάτι που φαίνεται να μην ενδιαφέρει τον Ισπανό για την προσεχή τετραετία.

"Όλο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, και η Alpine είναι στη F1 για να πετύχει μεγάλα πράγματα", είπε, ενδεικτικά, ο Αλόνσο. "Ίσως το 2021 είναι μια συνέχεια του 2020, και απλά χτίζουμε τις βάσεις για κάτι πιο σημαντικό καθώς οδεύουμε στο 2022".

"Πρέπει να βρω αυτοπεποίθηση"!

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο να το λέει αυτό ο Φερνάντο Αλόνσο -ειδικά μετά τη λυσσαλέα του μάχη για την 7 η θέση στο φετινό GP του Μπαχρέιν, όπου πήρε από την Alpine Α21 και το τελευταίο κλάσμα δευτερολέπτου που εκείνη είχε να προσφέρει-, είναι ενδεικτικό του κινήτρου που συνοδεύει τον Ισπανό στην επιστροφή του στη F1 μετά από δύο χρόνια απουσίας.

Λίγες ώρες μετά την καρό σημαία στο Σακίρ, μίλησε στο τηλέφωνο με τον μακροχρόνιο μάνατζερ και μέντορά του, Φλάβιο Μπριατόρε. "Ήταν απογοητευμένος, παρότι ήξερε ότι η θέση της Renault θα ήταν αυτή", είπε ο Ιταλός, διευθυντής της ίδιας ομάδας στα χρόνια των δύο πρωταθλημάτων του Αλόνσο (2005-’06).

Ο ίδιος ο Ισπανός εξήγησε ότι η απογοήτευσή του οφειλόταν στη δική του απόδοση, ασχέτως αν η εγκατάλειψή του, στον 32 ο γύρο του αγώνα, έγινε χωρίς δική του ευθύνη - εξαιτίας ενός περιτυλίγματος τροφίμων που μπλόκαρε έναν αεραγωγό των φρένων και έφερε υπερθέρμανση του συστήματος πέδησης.

Αλόνσο: Η Alpine του 2022 θα κρίνει την παραμονή του στη F1
PHOTO CREDITS: ALPINE RACING MEDIA


"Πρέπει να βρω περισσότερη ταχύτητα από τον εαυτό μου και περισσότερη αυτοπεποίθηση, και πρέπει να απομυζώ περισσότερα από το αυτοκίνητο, από τα φρένα, και να εκκινώ καλύτερα. Δεν ήταν τόσο άσχημα, αλλά υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης από την πλευρά μου", είπε ο 39χρονος.

Και συνέχισε: "Στα πιτ-στοπς τα παιδιά έκαναν εκπληκτική δουλειά, αλλά το σημείο που σταμάτησα δεν ήταν σωστό. Αυτά είναι λεπτομέρειες και λάθη πουεξακολουθώ να κάνω από τις δοκιμές, αλλά ευελπιστώ ως τον δεύτερο ή τρίτο αγώνα προσωπικά να αποδίδω καλύτερα."

Πάντως, η απόδοσή του έδειξε ότι ο παλιός καλός Αλόνσο ήταν σαν να μην έφυγε ποτέ, και τα λόγια του συμβούλου της Alpine, του τετράκις πρωταθλητή της F1 Αλέν Προστ, στη γαλλική Le Figaro, το επιβεβαιώνουν: "Ο Αλόνσο είναι τελειομανής και ζητά το μέγιστο από την ομάδα. Την ίδια στιγμή, κατανοεί ότι είναι αδύνατον φέτος να διεκδικεί νίκες σε σταθερή βάση. Αλλά μπορώ να πω ότι σίγουρα θα μάχεται για κάθε διαθέσιμο βαθμό".

Photo credits: Alpine Racing Media

TAGS FORMULA 1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ