ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Απαστράπτουσα η νέα BMW Σειρά 4 Cabrio

Απαστράπτουσα η νέα BMW Σειρά 4 Cabrio

Το ανοιχτό τετραθέσιο ακολουθεί το παράδειγμα της νέας BMW Σειράς 4 Coupé με ένα εξαιρετικά σπορ προφίλ που είναι πιο τολμηρό από αυτό του προηγούμενου μοντέλου.

Μπορεί να μπήκαμε στο φθινόπωρο, όμως ο καιρός μια χαρά είναι, ειδικά στην Ελλάδα.

Κι αυτή την εποχή, το λανσάρισμα νέων μοντέλων είναι καταιγιστικό, ακόμα και cabrio εκδόσεων, όπως της νέας BMW Σειρά 4 Cabrio, η οποία συνεχίζει τη μακροχρόνια παράδοση σε μία κατηγορία που χρονολογείται εδώ και 35 χρόνια, από το λανσάρισμα της πρώτης BMW Σειράς 3 Cabrio.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Στην 6η της γενιά, η νέα BMW Σειρά 4 Cabrio δείχνει πιο χαμηλωμένη και ιδιαίτερα κομψή. Με μήκος 4,768 μ., είναι κατά 12,8 εκ. μεγαλύτερη από την προκάτοχό της, ενώ το πλάτος της έχει αυξηθεί κατά 2,7 εκ., στα 1,852 μ. και το μεταξόνιό της κατά 4,1 εκ., στα 2,851 μ. Το ύψος του οχήματος είναι 1,384 μ. με την οροφή κλειστή, ενώ το αυξημένο πλάτος των μετατροχίων (+2,8 εκ. μπροστά, +1,8 εκ. πίσω) τονίζει το μυώδες παράστημα του αυτοκινήτου.

Απαστράπτουσα η νέα BMW Σειρά 4 Cabrio

Πέρα από τις αναλογίες του αμαξώματος, και το εμπρός τμήμα της νέας BMW Σειράς 4 Cabrio υπογραμμίζει το μοναδικό χαρακτήρα της και τη διαφοροποιεί με σαφήνεια από τη νέα BMW Σειρά 3 Sedan. Το καθοριστικό στοιχείο είναι η μεγάλη, κάθετα διατεταγμένη μάσκα «νεφρών», η οποία – όπως στη νέα BMW Σειρά 4 Coupé – βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κέντρο του εμπρός τμήματος. Η μάσκα έχει μία έντονη κλίση προς τα εμπρός και φέρει εισαγωγές αέρα (με δομή πλέγματος, στάνταρ) που υποδηλώνουν τις υψηλές απαιτήσεις ψύξης του ισχυρού κινητήρα.

Οι λεπτοί προβολείς της νέας BMW Σειράς 4 Cabrio φτάνουν μέχρι τα τόξα των εμπρός τροχών. Οι προβολείς full-LED είναι στάνταρ, ενώ Adaptive LED Headlights με BMW Laserlight διατίθεται προαιρετικά, περιλαμβάνοντας προσαρμοζόμενο φωτισμό στροφής (adaptive cornering) με βελτιστοποιημένο, μεταβλητό φωτισμό του δρόμου για οδήγηση στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο. Σε ταχύτητες πάνω από 60 χλμ./ώρα, το BMW Laserlight αυξάνει την εμβέλεια της μεγάλης σκάλας σε 550 μ. το μέγιστο και παρακολουθεί δυναμικά την πορεία του δρόμου.

Επίσης, τα καθίσματα είναι τραβηγμένα προς τα πίσω, κάτι ιδιαίτερα εμφανές με ανοιχτή την οροφή, η οποία «παντρεύει» τα πλεονεκτήματα ενός αναδιπλούμενου hardtop με την καθαρόαιμη γοητεία μιας υφασμάτινης οροφής. Αποτελείται από μεγάλα τοξοειδή πάνελ με κρυστάλλινο πίσω παρμπρίζ που δεν εξέχει, αρκετά στρώματα μόνωσης και ένα υφασμάτινο κάλυμμα που διατίθεται σε μαύρο χρώμα και σε Anthracite Silver (προαιρετικά). Τα χαρακτηριστικά ηχομόνωσης και θερμομόνωσης του softtop υπερέχουν έναντι ενός συμβατικού softtop. Επίσης, είναι 40% ελαφρύτερο από το αναδιπλούμενο hardtop του προηγούμενου μοντέλου.

Απαστράπτουσα η νέα BMW Σειρά 4 Cabrio

Η οροφή λειτουργεί με ηλεκτρικό μοτέρ που επιτρέπει το άνοιγμα/κλείσιμο μέσα σε 18 δευτερόλεπτα, μέσω ενός μπουτόν, ακόμα και εν κινήσει με ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα. Ο μεταβλητός χώρος του softtop, επιτρέπει την αύξηση της χωρητικότητας για τη μεταφορά αποσκευών, από 300 στα 385 λίτρα όταν η οροφή είναι κλειστή.

Η κομψότητα μεταφέρεται στην καμπίνα. Η οδηγοκεντρική σχεδίαση του κόκπιτ υποστηρίζεται από τη μεγάλη οθόνη που συγκεντρώνει τις λειτουργίες του πίνακα οργάνων και του Control Display. Τα σπορ μπροστινά, θερμαινόμενα καθίσματα, έχουν αυτόματο μηχανισμό κίνησης και δερμάτινη επένδυση Vernasca. Δερμάτινο είναι και το σπορ τιμόνι, ενώ πίσω υπάρχουν δύο ατομικά καθίσματα.

Η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα εναρμονίζεται αισθητικά με τη σχεδίαση του πίνακα οργάνων, την επένδυση των θυρών και την περιοχή των ώμων πίσω, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που κυριολεκτικά αγκαλιάζει τους επιβάτες.

Το μοντέλο θα προσφέρεται από τον Μάρτιο του 2021 με δύο τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες, που παράγουν ισχύ 184 ίππους (135 kW) στη BMW 420i Cabrio και 258 ίππους (190 kW) στη BMW 430i Cabrio. Ένας τετρακύλινδρος κινητήρας πετρελαίου 190 ίππων (140 kW), εφοδιάζει την BMW 420d Cabrio και ένας εξακύλινδρος εν σειρά στην BMW 430d Cabrio.

Η ναυαρχίδα, είναι η έκδοση BMW M440i xDrive Cabrio, με τον εν σειρά εξακύλινδρο κινητήρα 374 ίππων (275 kW), που έχει ήπια υβριδική τεχνολογία όπως και όλες οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις. Η χρήση μιας ισχυρής μίζας - γεννήτριας 48-volt και μιας δεύτερης μπαταρίας, επιτρέπει πολύ περισσότερη ανάκτηση ενέργειας μέσω πέδησης και αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή χρησιμοποιείται όχι μόνο για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος, αλλά και για μείωση του φορτίου του κινητήρα εσωτερικής καύσης και αύξηση της συνολικής ισχύος. Η μίζα-γεννήτρια προσδίδει ηλεκτρική ώθηση, παράγοντας πρόσθετη ισχύ 11 ίππων (8 kW) για πιο δυναμικές προσπεράσεις ή εκκινήσεις.

Είναι η πρώτη φορά που όλες οι εκδόσεις της BMW Σειράς 4 Cabrio εφοδιάζονται με οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic, ως στάνταρ.

Απαστράπτουσα η νέα BMW Σειρά 4 Cabrio

Το οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport που συνοδεύει στάνταρ τα μοντέλα BMW M και M Sport και διατίθεται προαιρετικά για όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις, προσφέρει ακόμα πιο δυναμική διαδικασία αλλαγών και φέρει χειριστήρια στο τιμόνι (shift paddles). Διαθέτει επίσης τη νέα λειτουργία Sprint, που προσαρμόζει τα χαρακτηριστικά του κινητήρα και των αλλαγών σχέσεων για πολύ δυναμικές εν κινήσει επιταχύνσεις και προσπεράσεις.

Κι ακόμη, η δομή του αμαξώματος ενισχύθηκε σημαντικά, με την στατική στρεπτική ακαμψία να είναι συνολικά 4% υψηλότερη από αυτήν της προκατόχου της.

Κι ακόμη, τόσο η στάνταρ όσο και η M Sport ανάρτηση υιοθετούν ειδικά αμορτισέρ μεταβαλλόμενης απόσβεσης (liftrelated dampers). Επιλογή υπάρχει και σε ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Adaptive M, ενώ το σπορ σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητή υποβοήθηση περιλαμβάνεται στις δύο προαιρετικές εκδόσεις της ανάρτησης.

Η νέα BMW Σειρά 4 Cabrio, λανσάρεται με πολύ ευρύτερη γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού: Park Distance Control με αισθητήρες μπροστά και πίσω, προειδοποίηση επικείμενης εμπρόσθιας σύγκρουσης με παρέμβαση των φρένων, Lane Departure Warning με επιστροφή στη λωρίδα μέσω υποβοήθησης διεύθυνσης και σύστημα Speed Limit Info περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό. Το προαιρετικό Driving Assistant Professional εμπλουτίζεται με πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως Steering & Lane Control Assistant με τη νέα λειτουργία Active Navigation, η οποία του επιτρέπει να χρησιμοποιεί δεδομένα πλοήγησης για την ανίχνευση των απαραίτητων αλλαγών λωρίδων. Υπάρχει, επίσης, το νέο σύστημα Emergency Lane Assistant για αυτόματη καθοδήγηση της νέας BMW Σειράς 4 Cabrio στην πιο κατάλληλη πλευρά της λωρίδας, σε κυκλοφοριακές ανασχέσεις στον αυτοκινητόδρομο. Σε συνδυασμό με το BMW Live Cockpit Professional, η τρισδιάστατη απεικόνιση της γύρω περιοχής παρουσιάζει την κατάσταση της κυκλοφορίας αφενός, και τις πιθανές παρεμβάσεις των ενεργοποιημένων συστημάτων υποβοήθησης αφετέρου, με τη μορφή γραφικού στο κέντρο του πλήρως ψηφιακού πίνακα οργάνων.

Διαθέτει και τη νέα γενιά του BMW Head-Up Display, που προβάλλει πληροφορίες σχετικές με την οδήγηση στο οπτικό πεδίο του οδηγού, σε μία επιφάνεια αυξημένη κατά 70%.

Καταλήγοντας, οι καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες περιλαμβάνουν το BMW Operating System 7.0. Το περιεχόμενο της οθόνης μπορεί να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του χρήστη, ενώ η διαισθητική multimodal διάδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος πραγματοποιείται – ανάλογα με τις συνθήκες – μέσω της οθόνης αφής του Control Display, του iDrive Controller, των μπουτόν πολλαπλών λειτουργιών στο τιμόνι ή του φωνητικού ελέγχου.

Το στάνταρ Live Cockpit Plus περιλαμβάνει το σύστημα ελέγχου/λειτουργίας iDrive με Control Display 8,8” και Touch Controller, ένα πίνακα οργάνων black panel με έγχρωμη οθόνη 5,1” στο κέντρο, συστήματα πολυμέσων και πλοήγησης, δύο θύρες USB για μεταφορά δεδομένων και διεπαφή WiFi. Μία ενσωματωμένη κάρτα SIM με συνδεσιμότητα 4G LTE και το επίσης στάνταρ Connected Package Professional επιτρέπουν τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών όπως BMW TeleServices και Intelligent Emergency Call, Real Time Traffic Information με προειδοποίηση κινδύνου, Remote Services και Concierge Services.

TAGS ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ