ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο ήχος του ηλεκτρικού Skoda Enyaq που προειδοποιεί τους πεζούς

Το ηλεκτρικό Skoda Enyaq
Το ηλεκτρικό Skoda Enyaq SKODA

Πρεμιέρα στο ολοκαίνουργιο μοντέλο της Skoda, με τον φουτουριστικό ήχο που προειδοποιεί τους πεζούς, που αναμένεται την άνοιξη στην Ελλάδα.

Αποτελεί Κοινοτική οδηγία να παράγουν τα νέα ηλεκτρικά οχήματα έναν χαρακτηριστικό ήχο, σε χαμηλές ταχύτητες, προκειμένου να προειδοποιεί πεζούς και ποδηλάτες.

Και είναι πολύ χρήσιμος, διότι στην πράξη το διαπιστώνεις. Προ ημερών, οδηγώντας ένα ηλεκτρικό μοντέλο, πεζός ξαφνικά πέρασε στον δρόμο, χωρίς να βλέπει να χωρίς να ακούει το όχημα που οδηγούσα, διότι δεν ακουγόταν. Την τελευταία στιγμή το κατάλαβε, την ώρα που κι εγώ φρενάρισα αμέσως.

Στο ολοκαίνουργιο SKODA ENYAQ iV, το πρώτο ηλεκτρικό SUV της τσεχικής μάρκας, που αναμένεται στην Ελλάδα την άνοιξη, με τιμή 35.200 ευρώ (29.523 ευρώ με επιδότηση), κάνει ντεμπούτο ο φουτουριστικός, προειδοποιητικός ήχος. Ο αποκαλούμενο ως E-Noise, τελειοποιήθηκε σε ακουστικά εργαστήρια του Volkswagen Group. Ο ήχος είναι συμπαγής στο εύρος ταχυτήτων 0-25 χλμ./ώρα και ο χαρακτήρας του, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι συναισθηματικός και δεν αποτελεί μίμηση του μηχανικού θορύβου ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Προτιμήθηκε ο ήχος να έχει πιο ηλεκτρονική χροιά.

Η τεχνική λύση που επιλέχθηκε για την εγκατάσταση της γεννήτριας ήχου στην ηλεκτρική πλατφόρμα MEB είναι επίσης καινοτόμα. Το ηχείο ευρέος φάσματος συχνοτήτων και τα ηλεκτρονικά που το συνοδεύουν είναι πλήρως ενσωματωμένα σε ένα κουτί όγκου ενός λίτρου και μικρού βάρους, το οποίο ονομάζεται OneBox. Τοποθετήθηκε πολύ κοντά στη μονάδα ψύξης, χρησιμοποιώντας τρεις ελαστικές βάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο τέλειος ήχος αλλά και η ελάχιστη αντήχηση.

Οι πρώτες δοκιμές στην πράξη έδειξαν πως αυτή η λύση ήταν η σωστή. Ο ήχος απλώθηκε ομοιόμορφα και στις δύο πλευρές του μπροστινού μέρος του αυτοκινήτου, ενώ δημιούργησε μια ευχάριστη αντήχηση στο εσωτερικό.

TAGS ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ