ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ένα νέο τρόπο κοινοχρησίας οχήματος προσφέρει η ΜΙΝΙ

Ένα νέο τρόπο κοινοχρησίας οχήματος προσφέρει η ΜΙΝΙ

Μια υπηρεσία που αφορά ιδιωτικά οχήματα, λειτουργεί με επιτυχία σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

Την κοινοχρησία οχημάτων (car sharing) την γνωρίζουμε ως όρο κι εδώ στην Ελλάδα, αλλά όχι και στην πράξη, το πώς εφαρμόζεται.

Στο εξωτερικό, αρχίζει να διαδίδεται αρκετά γρήγορα η κοινοχρησία των οχημάτων, δηλαδή να μπορεί κάποιος να μοιράζεται ένα όχημα με κάποιους άλλους, μέσω εταιρειών που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Και αυτός ο τρόπος χρήσης ενός αυτοκινήτου, διαφέρει από την κλασική ενοικίαση.

Τώρα, αυτή η κοινοχρησία, δεν αφορά μόνο εταιρικά οχήματα, αλλά και ιδιωτικά, με μια ιδέα που εφαρμόζει η ΜΙΝΙ ήδη από το 2019, καθώς λειτούργησε αρχικά σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη και στη συνέχεια σε όλη την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2020, ενώ από τον Μάρτιο του 2021, λειτουργεί σε Γερμανία και Ολλανδία.

Τα νέα ΜΙΝΙ, που προορίζονται για κοινοχρησία, από τον υποψήφιο ιδιώτη αγοραστή, είναι εξοπλισμένα από το εργοστάσιο με την τεχνολογία 5GE - Flexible Car Sharing Preparation. Ωστόσο, και στα υπάρχοντα ΜΙΝΙ, μπορεί κάποιος να τοποθετήσει εύκολα τη μονάδα MINI Sharing, εκ των υστέρων ως αξεσουάρ, σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο συνεργείο MINI και εν συνεχεία μπορεί αμέσως να τη θέσει σε λειτουργία.

Ένα νέο τρόπο κοινοχρησίας οχήματος προσφέρει η ΜΙΝΙ

Στη Γερμανία, σε αυτή τη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 360 ευρώ, ια τον πρώτο χρόνο που θα τη χρησιμοποιεί την υπηρεσία, συν το κόστος εγκατάστασης και στη συνέχεια 49 ευρώ για κάθε χρόνο παραπάνω.

Πώς λειτουργεί, όμως, αυτή η υπηρεσία; Η υπηρεσία MINI Sharing συνοδεύεται από το αντίστοιχο νέο MINI Sharing app. Ο ιδιοκτήτης που θέλει να διαμοιραστεί το αυτοκίνητο, θα πρέπει να εγκαταστήσει την εφαρμογή στο smartphone (διατίθεται για iOS και Android). Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν όποιοι από τους φίλους ή την οικογένεια του ιδιοκτήτη θέλουν να διαμοιραστούν το αυτοκίνητο, λαμβάνοντας σχετική πρόσκληση από τον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, αυτός που θα θέλει να κάνει χρήση της υπηρεσίας, στέλνει αίτημα στον ιδιοκτήτη μέσω του app κι αυτό το αίτημα εμφανίζεται στη λειτουργία του ημερολογίου του MINI Sharing app και εκεί γίνεται η αποδοχή και διαχείριση από τον ιδιοκτήτη. Πριν ξεκινήσει η κράτηση, ο προσκεκλημένος οδηγός λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το αυτοκίνητο, όπως τοποθεσία και αυτονομία ή τρέχον επίπεδο φόρτισης, εφόσον είναι ηλεκτρικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρήστης χρειάζεται διαδικτυακή σύνδεση μόνο κατά την έναρξη της κράτησης. Κατόπιν, το smartphone επικοινωνεί με τη μονάδα MINI Sharing μέσω Bluetooth, που επιτρέπει τη διάδραση με το αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται διαδικτυακή σύνδεση. Επομένως, η υπηρεσία MINI Sharing μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς προβλήματα σε υπόγειους σταθμούς στάθμευσης αυτοκινήτων ή σε περιοχές με ανεπαρκές σήμα δικτύου.

Ετοιμαστείτε, η σειρά της Ελλάδας δεν θα αργήσει. Το θέμα είναι αν μπαίνει στην κουλτούρα του Ελληνα κατόχου ΜΙΝΙ να θέλει να το διαμοιραστεί, επ’ αμοιβή, βέβαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ