ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς λειτουργεί με επιτυχία το Car Sharing στη Βαρκελώνη

Πώς λειτουργεί με επιτυχία το Car Sharing στη Βαρκελώνη

Ηδη έχουν καλυφθεί, με τα ηλεκτρικά Nissan Leaf, 30.000 χιλιόμετρα σε 4 μήνες και έχουν εξοικονομηθεί πάνω από 23 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Δεν θα αργήσει να έρθει και στην Ελλάδα, η μόδα της κοινοχρησίας οχημάτων (car sharing). Ηδη το έχουμε δει με τα ηλεκτρικά πατίνια, ότι μπορεί να λειτουργήσει επιτυχώς.

Βέβαια, το ζήτημα της υποδομής, είναι το πλέον σημαντικό. Οσο αναπτύσσονται οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης, σε πάρκινγκ και άλλους χώρους, τόσο πιο κοντά θα βρεθούμε και στη χώρα μας, σε κατάσταση ώστε κάποιος, μέσω μιας υπηρεσίας, να νοικιάζει για λίγες ώρες ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για να κάνει τη δουλειά του.

Στη Βαρκελώνη, την εντυπωσιακή ισπανική μεγαλούπολη, η οποία βρίσκει τρόπους να πρωτοπορεί, λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2020 η υπηρεσία Barcelona Car Sharing της MEC, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Nissan.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, που διαχειρίζεται η MEC, αποτελείται από ένα στόλο με συνολικά 23 ηλεκτρικά Nissan LEAF, εκ των οποίων 7 βρίσκονται στη Βαρκελώνη, 6 στη Βιλαφράνκα και ακόμη 10 που δρομολογήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των εταιρειών.

Πώς λειτουργεί με επιτυχία το Car Sharing στη Βαρκελώνη

Η επιχειρησιακή λειτουργία του MEC carsharing πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω smartphones, διευκολύνοντας τη διαχείριση των αυτοκινήτων, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία χρόνου και επιτρέποντας στον χρήστη να έχει πρόσβαση στο αυτοκίνητο ανά πάσα στιγμή.

Η MEC είναι ηγέτιδα στις καινοτόμες υπηρεσίες κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Βαρκελώνη, όπου έχει πολλές βάσεις και αναπτύσσει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, προσανατολισμένο στις ανάγκες των χρηστών και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αειφόρο ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας στην Βαρκελώνη.

H λειτουργία επαναφόρτισης των οχημάτων, γίνεται μέσω της υποδομής που έχει αναπτύξει η Nissan στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων Núñez και Navarro, που χρησιμοποιούνται επίσης ως βάσεις για την έναρξη και την λήξη της κράτησης του οχήματος, καθώς και για τις ανάγκες των τοπικών αντιπροσωπειών της Nissan.

Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες, λοιπόν, έχουν ήδη καλυφθεί από τα Nissan LEAF πάνω από 30.000 χιλιόμετρα, περίπου 4.500 χιλιόμετρα ανά αυτοκίνητο. Πολλές από τις διαδρομές ήταν υπεραστικές και για εταιρικές ανάγκες.

Συνολικά, καταναλώθηκαν περίπου 6.800 Kw, εξοικονομώντας κόστος ενέργειας σε σύγκριση με το ενεργειακό κόστος των οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Μόνο σε αυτό το διάστημα, υπολογίζεται ότι η MEC carsharing συνέβαλε στη μείωση άνω των 23 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Στην Ελλάδα, η Nissan προσφέρει τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της, που τώρα μπορούν αποκτηθούν από ιδιώτες και επαγγελματίες (ταξί, αστικές διανομές κ.α.), με σημαντικά κίνητρα και οφέλη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση.

Δείτε πώς λειτουργεί η υπηρεσία MEC electric carsharing:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ