ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Δημακόπουλος στο SPORT 24: "Η Ολλανδία από τις καλύτερες επιλογές που έχω κάνει"

Ο Γιάννης Δημακόπουλος με τη φανέλα του Άρη Λεουβάρντεν
Ο Γιάννης Δημακόπουλος με τη φανέλα του Άρη Λεουβάρντεν ARIS LEEUWARDEN

Ο Γιάννης Δημακόπουλος αναδείχθηκε MVP της προηγούμενης εβδομάδας στην DBL της Ολλανδίας και μίλησε στο SPORT 24 για την απόφασή του να ξενιτευτεί εν μέσω κορονοϊού και να αγωνιστεί με τη φανέλα του Aris Leeuwarden.

Η Ολλανδία αποτελεί έναν γνώριμο προορισμό για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια. Σε τέτοιο βαθμό που τη φετινή σεζόν δώδεκα παίκτες βγάζουν το ψωμί τους είτε στην Eredivisie είτε στην Eerste Divisie (δεύτερη κατηγορία), με τον Γιώργο Γιακουμάκη των 27 γκολ σε 28 αγώνες να αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση της χώρας μας.

Κι αν στα ποδοσφαιρικά γήπεδα τα ελληνικά χρώματα εκπροσωπούνται εδώ και χρόνια από πολλούς, στα παρκέ η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια παρθένα επί της ουσίας αγορά, την οποία φρόντισε να... εξερευνήσει τους τελευταίους μήνες ο Γιάννης Δημακόπουλος.

Ο 26χρονος σέντερ πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Ολλανδία για να παίξει στην DBL με τα χρώματα του Aris Leeuwarden, κάτι για το οποίο δικαιώνεται στην πράξη. Αφενός γιατί απέφυγε το "λουκέτο" στις εθνικές κατηγορίες της Ελλάδας, αφετέρου γιατί βρήκε το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Κι αυτό είναι που δεν θα άλλαζε με τίποτα.

Ο Γιάννης Δημακόπουλος μίλησε στο SPORT 24 για τους λόγους που τον έστειλαν μέχρι την Ολλανδία, η οποία πάντως εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της προόδου είναι που μεταξύ των παικτών που βγάζουν εκεί το ψωμί τους είναι κι ο Ντάμιαν Ρούντεζ, ένας παίκτης με τριετή προϋπηρεσία στο ΝΒΑ (2014-'17) και θητεία σε Ισπανία και Γαλλία.

"Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΣΠΡΩΞΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ"

"Είχα μείνει εκτός δράσης για αρκετό καιρό επειδή σταμάτησε πέρσι το πρωτάθλημα στην Κύπρο λόγω του κορονοϊού (σ.σ.: αγωνιζόταν στην ΑΕΛ Λεμεσού της Κύπρου). Έκανα κάποιες προπονήσεις με τον Απόλλωνα Πάτρας για να έχω ρυθμό, αλλά κι η Α2 κατηγορία διεκόπη απότομα. Ήθελα πολύ να παίξω στο εξωτερικό, έτσι κι αλλιώς επί της ουσίας μόνο μια σεζόν έπαιξα στην Ελλάδα. Η αβεβαιότητα που υπήρχε στη χώρα αναφορικά με τα πρωταθλήματα και την πορεία τους ήταν αυτή που με προβλημάτισε περισσότερο από κάθε τι άλλο και με έκανε να κοιτάξω επί της ουσίας ως μονόδρομο το εξωτερικό" ήταν η αρχική του τοποθέτηση, πριν αναφερθεί στους λόγους που τον έπεισαν να αποδεχθεί την πρόταση του ολλανδικού συλλόγου:

"Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα θέσει κάποια προτεραιότητα σε ό,τι αφορά στη χώρα που θα παίξω. Ήρθε η πρόταση, μίλησα με τον ατζέντη μου και είδα ότι είναι ένα περιβάλλον που μπορεί να μου ταιριάξει αγωνιστικά. Μέσα σε δύο μέρες είπα το "ναι" για να ενταχθώ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην ομάδα και να τη βοηθήσω στο πρωτάθλημα".

Παρά το γεγονός πως εντάχθηκε σε ένα νέο σύνολο, πολύ γρήγορα μπήκε στην φιλοσοφία και την αγωνιστική κατεύθυνση του προπονητή του, Φέριντ Νασίρι. Σε τέτοιο βαθμό που έχει καταφέρει να γράψει 11 πόντοι, 7.3 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ ανά 22.3 λεπτά συμμετοχής μέχρι στιγμής, όντας μάλιστα ο MVP της περασμένης εβδομάδας.

"Το επίπεδο είναι σχετικά καλό, προσωπικά θεωρώ πως είναι καλύτερο από την Κύπρο, για παράδειγμα. Έχει δύο ομάδες που συμμετείχαν στο FIBA Europe Cup. Εδώ αγωνίζεται πλέον κι ένας πρώην παίκτης του NBA, με θητεία κιόλας στη Liga Endesa, ο Ντάμιαν Ρούντεζ. Αυτό δείχνει κάτι για το γεγονός πως η Ολλανδία είναι μια προοπτική. Σε επίπεδο εγκαταστάσεων είναι πολύ οργανωμένοι, τα γήπεδα είναι ωραία και βοηθούν τους αθλητές να δουλέψουν, όπως πρέπει".

Ο Γιάννης Δημακόπουλος με τη φανέλα του
Ο Γιάννης Δημακόπουλος με τη φανέλα του ARIS LEEUWARDEN

Κι από την στιγμή που επίκειται η "ένωση" με το Βέλγιο, είναι σαφές πως το επίπεδο και ο βαθμός ανταγωνιστικότητας θα ανέβουν ακόμη περισσότερο. Κι αυτό -με τη σειρά του- θα φέρει περισσότερο κόσμο στα γήπεδα, χορηγούς και δυνατότητα για ακόμη καλύτερα συμβόλαια στους παίκτες.

Σε μια χώρα που αν μη τι άλλο το ποδόσφαιρο λογίζεται ως θρησκεία, το μπάσκετ δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό.

"Δεν μπορείς να καταλάβεις πραγματικά, όταν δεν επιτρέπεται να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Στην πόλη που μένω, ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να δω πόσοι εξ αυτών θα έρχονταν στο γήπεδο. Σίγουρα πάντως το γεγονός πως το κράτος έχει δώσει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος κάτι δείχνει, γιατί την ίδια ώρα κάποια άλλα αθλήματα, όπως το βόλεϊ και το χάντμπολ, δεν έχουν πάρει την σχετική έγκριση" ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

"Είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έκανα στην καριέρα μου. Το γεγονός πως προτίμησα να περιμένω τον Αύγουστο και να μην υπογράψω άμεσα σε κάποιες από τις ομάδες που μου έκαναν πρόταση, με δικαίωσε στην πράξη. Τόσο για την ομάδα στην οποία παίζω, όσο και για τις εμφανίσεις μου".

"ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ"

Με τέσσερις μήνες στην "πλάτη" ως επαγγελματίας στην Ολλανδία, δεν θα μπορούσε παρά να ερωτηθεί για το αν θα πρότεινε την DBL σε άλλους αθλητές: "Ναι, σίγουρα θα το πρότεινα σε άλλα παιδιά. Από του χρόνου γίνεται η συγχώνευση με το Βέλγιο, οπότε το επίπεδο θα ανέβει πάρα πολύ. Για να παίξεις σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, πρέπει να είσαι πειθαρχημένος και να το αντιμετωπίζεις επαγγελματικά σε απόλυτο βαθμό. Δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό, όσο μπορεί να νομίζει κάποιος".

Όσο για το πού βλέπει τον εαυτό του, την επόμενη σεζόν;

"Επειδή μιλάω με πολλά παιδιά από την Α1 και την Α2 βλέπω τον πανικό που επικρατεί, οπότε σίγουρα δεν θέλω να έχω στο κεφάλι μου την αγωνία για το αν θα γίνονται ή αγώνες ή θα πληρωνόμαστε στην ώρα μας. Όλα αυτά που συμβαίνουν φέτος στην Ελλάδα, είναι πολύ ωραίο να έχεις τη δυνατότητα να μην τα σκέφτεσαι και να τα θεωρείς δεδομένα, αφού στο εξωτερικό έτσι συμβαίνει 9/10 φορές. Να γυρίσω στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να λέω ότι παίζω στη χώρα μου, δεν μου λέει κάτι.

Επειδή, όπως σου είπα, έχω παίξει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ να κάνω τις συγκρίσεις για το πώς σε αντιμετωπίζουν είτε ως ξένο είτε ως γηγενή στην πατρίδα σου. Προτιμώ λοιπόν να παίζω στο εξωτερικό και να με αντιμετωπίζουν με τον σεβασμό που απολαμβάνω φέτος, ως ξένος σε μια χώρα σαν την Ολλανδία".

Photo Credits: Aris Leeuwarden

TAGS ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ