ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Έχασε δίχως να γίνει σοφότερος

Ο Νέντοβιτς πεσμένος στο παρκέ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι
Ο Νέντοβιτς πεσμένος στο παρκέ EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ηττήθηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, για να επιβεβαιωθεί ο φετινός κανόνας. Το τρίλεπτο που έπεσε ο διακόπτης, το... μικρό γήπεδο και το μάθημα που (δεν) πήρε από τη Menora Mivtachim Arena.

Το παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι από αυτά που δεν έδωσαν κάποιο νέο μάθημα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Το τριφύλλι ηττήθηκε από την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου (89-81) για κάθε έναν από τους λόγους που το καθιστούν ευάλωτο φέτος. Κι αυτό δεν αποτελεί παρά την παραδοχή ανωτερότητας (και) αυτού του αντιπάλου.

Αν οι πράσινοι ήθελαν να φύγουν νικητές από τη Menora Mivtachim Arena, έπρεπε να παίξουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δεν το έκαναν και μοιραία ηττήθηκαν. Οπότε ουδείς μπορεί να θεωρεί πως απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ χάθηκε μια ευκαιρία, όπως εκείνη με τη Ρεάλ Μαδρίτης πριν από μια βδομάδα.

Απλά, τούτη τη φορά, όλα κύλησαν βάσει της φετινής λογικής.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

Για ακόμη μία φορά τη φετινή σεζόν, οι πόντοι που δέχθηκε η άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ αρκούσαν για να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Οι 89 πόντοι της πράσινης άμυνας υπέγραψαν ακόμη μία ήττα, επιβεβαιώνοντας τον γενικό αμυντικό κανόνα της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Η ελληνική ομάδα μετράει πλέον 0/7 στους αγώνες που ο αντίπαλος σκοράρει πάνω από 80 πόντους στο σαραντάλεπτο, διευρύνοντας το σχετικό... σερί.

Όσα κι αν έκανε άλλωστε ο Νεμάνια Νέντοβιτς στην μπροστινή μεριά του παρκέ, από την στιγμή που το τριφύλλι ήταν ξανά τόσο ευάλωτο στην άμυνα, δεν ήταν εύκολο να χαμογελάσει στο τέλος.

Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΙ ΓΟΥΙΛΜΠΕΚΙΝ

Για τρεισήμισι περιόδους πάντως, το τριφύλλι είχε βρει τη λύση σε ένα βασικό πρόβλημα: το μαρκάρισμα του Σκότι Γουίλμπεκιν. Ο Χάουαρντ Σαντ Ρος ήταν κάτι παραπάνω από αποτελεσματικός, έκρυψε σε πολλές περιπτώσεις το καλάθι στον πιο χαρισματικό εκτελεστή της Μακάμπι και τον έφερε σε ένα σημείο να είναι -ως ένα βαθμό- εκτός ρυθμού. Έως ότου γυρίσει ο διακόπτης μέσα σε τρία λεπτά.

Ο Σκότι Γουίλμπεκιν των 4/9 σουτ μέχρι το 35ο λεπτό, είχε 4/5 εντός παιδιάς στα επόμενα τρία λεπτά, κάνοντας τη διαφορά. Το χειρότερο για τους πράσινους μάλιστα είναι πως αυτό το ξέσπασμα ήρθε με τον προβλεπόμενο -για εκείνον- τρόπο. Από τον δεξί διάδρομο.

Οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα έχασαν προς στιγμήν τη συγκέντρωσή τους αναφορικά με το τι (δεν) πρέπει να του δώσουν, εκείνος το εκμεταλλεύτηκε δίχως δεύτερη σκέψη και τράβηξε το κάρο της ισραηλινής ομάδας από την λάσπη, πάνω στο σημείο που ο Νεμάνια Νέντοβιτς είχε πάρει φωτιά.

ΜΙΚΡΥΝΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Σε ό,τι αφορά στην επιθετική δράση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, η στατιστική αρκεί για να δώσει τη μεγάλη εικόνα. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς έκλεισε το παιχνίδι με 14/22 εντός παιδιάς, έχοντας μόλις ένα εύστοχο σουτ λιγότερο σε σχέση με όλους τους άλλους παίκτες της ομάδας -οι υπόλοιποι είχαν 15/48 εντός παιδιάς.

Η αλήθεια είναι μάλιστα ότι από νωρίς φάνηκε το εκτελεστικό πρόβλημα για τους άλλους. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αποτέλεσε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα (είχε 0/6 σουτ έως ότου βάλει το μοναδικό καλάθι του στον αγώνα στην τέταρτη περίοδο), το μείζον όμως είναι πως δεν αποτέλεσε την εξαίρεση της βραδιάς. Η συνολική παρουσία των πρασίνων ήταν τόσο προβληματική με αποτέλεσμα η αντίπαλη άμυνα να προσαρμοστεί απόλυτα και το γήπεδο να μικρύνει επικίνδυνα.

Οι χώροι που από την εκκίνηση κιόλας της σεζόν δεν βρίσκονται σε... αφθονία εξαιτίας της έλλειψης πολλών διαφορετικών απειλών, προϊόντος του χρόνου μάλιστα, περιορίστηκαν σε τέτοιο βαθμό που σε αρκετές περιπτώσεις έμοιαζε σχεδόν αδύνατο για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να βρει τρόπους να κάνει τη ζημιά μέσα από την ισραηλινή ρακέτα.

Όσο περνούσε η ώρα, οι γηπεδούχοι έκλειναν διαρκώς πιο μέσα και οριοθετούσαν τη ζώνη δράσης των παικτών του Γιώργου Βόβορα, έξω από το βαμμένο. Το αποτέλεσμα τούς δικαίωσε.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ SPACING

Στην αρχή του αγώνα πάντως, που υπήρχε περισσότερο καθαρό μυαλό και τα επίπεδα ενέργειας ήταν πολύ υψηλότερα, όλα ήταν θέμα αποφάσεων. Το τριφύλλι δεν διάβασε καλά τις περιστροφές και τις βοήθειες της Μακάμπι (σ.σ.: ειδικά ο Μάρκους Φόστερ στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν κάκιστος), οι περισσότεροι εκ των παικτών φοβήθηκαν να εκτελέσουν ή προτίμησαν να κάνουν μια έξτρα διείσδυση απ' ότι χρειαζόταν και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτανε στο σημείο να εκτελεί αργά στο 24άρι υπό δύσκολες προϋποθέσεις και συνθήκες.

Μέσα σε όλα, οι κακές αποστάσεις (από την εκκίνηση της σεζόν είναι άλυτο πρόβλημα) διευκόλυναν την ισραηλινή άμυνα, η οποία κέρδιζε μικρές μάχες, έως ότου φτάσει στην τελική επικράτηση.

ΟΥΔΕΙΣ ΕΓΙΝΕ ΣΟΦΟΤΕΡΟΣ

Μετά απ' όλα αυτά, αν χρειάζεται προκύπτει κάτι ως γενικό συμπέρασμα όλων όσων έγιναν στη Menora Mivtachim Arena, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως ουδείς έγινε σοφότερος απ' όσα διαδραματίστηκαν στο παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εκτέθηκε ξανά στην άμυνα από μια ομάδα που πάντως δεν έχει ακόμη τον ιδανικό -για εκείνη- επιθετικό ρυθμό, ενώ αποτυπώθηκε εκ νέου η αδυναμία σε εκτέλεση και δημιουργία. Ειδικά από την στιγμή που οι πράσινοι δεν κατάφεραν να τρέξουν το γήπεδο σε πρώτο χρόνο, για να σκοράρουν από αιφνιδιασμό ή στο transition.

Η αυλαία για τον α' γύρο της EuroLeague πέφτει στο Βελιγράδι (σ.σ.: εκκρεμεί βέβαια το παιχνίδι με τη Ζενίτ, που θα γίνει τον Φεβρουάριο), εκεί όπου οι πράσινοι αναζητούν μια καλή εμφάνιση προκειμένου να ξανανιώσουν καλά με τους εαυτούς τους. Με βάση την πορεία της φετινής σεζόν και την απουσία του "πρέπει" για πρόκριση στην οκτάδα άλλωστε, το κυριότερο ζητούμενο είναι η εικόνα και η γεύση που αφήνει κάθε παιχνίδι στον Γιώργο Βόβορα και τους παίκτες του.

Κι η αλήθεια είναι πως αυτό της Menora Mivtachim Arena δεν άφησε ιδιαίτερα καλή γεύση. Όχι μόνο λόγω του αποτελέσματος, αλλά κι επειδή πολλά δεν λειτούργησαν καλά. Ξανά.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ