ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ανδρών: Το χαμηλό σχήμα έδειξε τον δρόμο

Εθνική Ανδρών: Το χαμηλό σχήμα έδειξε τον δρόμο
EUROKINISSI

Η Βουλγαρία που έπαιξε σαν τους... Ρόκετς, το χαμηλό σχήμα της Εθνικής και η ποιότητα των Μποχωρίδη/Χρυσικόπουλου που βοήθησαν να αποφευχθεί η γκέλα. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει.

Καμία φορά το να κάνει κάποιος το αυτονόητο είναι και το πιο δύσκολο. Ο πειρασμός του να κάνει κάτι διαφορετικό παραείναι μεγάλος. Κόντρα στην Βουλγαρία η Εθνική Ανδρών για αρκετό διάστημα μπήκε σε αυτό τον πειρασμό. Η επιστροφή στα αυτονόητα όμως ήταν αρκετή για να πάρει τη νίκη με 73-63 στην πρεμιέρα των προκριματικών του Eurobasket 2021.

Η Ελλάδα ήταν το ξεκάθαρο φαβορί κόντρα στους Βούλγαρους, ακόμα και με αυτή την σύνθεση που παρέταξε. Τα προκριματικά όμως πάντα κρύβουν παγίδες. Η νίκη της Ολλανδίας μέσα στην Τουρκία και ο θρίαμβος των Βέλγων κόντρα στην Λιθουανία επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. Η Εθνική θα μπορούσε εξίσου εύκολα να μπει στην λίστα των εκπλήξεων. Στο τέλος όμως αποδείχθηκε ότι παραήταν καλή για να πέσει θύμα έκπληξης από τους μαχητικούς Βούλγαρους.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΠΩΣ.. ΡΟΚΕΤΣ

Ο όρος είναι σαφώς υπερβολικός. Προφανώς η Βουλγαρία και οι Χιούστον Ρόκετς δεν έχουν καμία σχέση. Ο τρόπος που προσέγγισαν ωστόσο οι Βούλγαροι το παιχνίδι ήταν – τηρουμένων των αναλογιών παρόμοιος με αυτόν της παρέας του Τζέιμς Χάρντεν, δημιουργώντας προβλήματα, αφού ήταν... αλλοπρόσαλλοι.

Έχοντας μόλις τρεις παίκτες με ύψος πάνω από δύο μέτρα και σαφές μειονέκτημα σε σχέση με την ψηλότερη Ελλάδα, οι Βούλγαροι πήγαν στην λογική του γύρω-γύρω όλοι στην επίθεση. Δεν έμειναν όμως απλώς εκεί, παρά ακολούθησαν μέχρι... τελείας την λογική του Χιούστον. Τι έκαναν; Σούταραν είτε τρίποντα, είτε σουτ μέσα στην ρακέτα (στο “ζωγραφιστό”). Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία τελείωσε τον αγώνα με 68 σουτ, έχοντας 12/32 δίποντα και 11/36 τρίποντα. Από τα 32 δίποντα, μόνο τα τρία ήταν από μέση απόσταση (ανάμεσα στο τρίποντο και την ρακέτα δηλαδή), ενώ είχαν και ένα σουτ όπου ο παίκτης που σούταρε (Βαλκίνοβ) πατουσε την γραμμή του τριπόντου! Ιδού και η απόδειξη από το shot chart των Βούλγαρων από το παιχνίδι (Πηγή: FIBA):

Εθνική Ανδρών: Το χαμηλό σχήμα έδειξε τον δρόμο

Ποια ήταν η λογική της Βουλγαρίας; Θέλησε να απομακρύνει από το καλάθι τα βαριά κορμιά της Εθνικής (Καββαδάς, Σκορδίλης) μέσω Πικ εν Ρολ και να δώσει χώρους στους Μποστ και Μίντσεβ. Έχοντας διαρκώς 4 σουτέρ στο παρκέ, είχε τους χώρους που ήθελε και μπόρεσε να το κάνει, σκοράροντας με έναν αρκετά σταθερό ρυθμό για να δημιουργήσει προβλήματα σε μία Ελλάδα που οι παίκτες της μετρούσαν απλώς μερικές προπονήσεις και δεν είχαν ακόμα χημεία.

ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΣΧΗΜΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Με το παιχνίδι να γίνεται ιδιαίτερο, η Εθνική κλήθηκε να προσαρμοστεί και αυτό έκανε. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος διέκρινε ότι με εξαίρεση ένα διάστημα στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου που ο Καββαδάς πλήγωσε την άμυνα των Βούλγαρων η Ελλάδα είχε πρόβλημα όταν έπαιζε με κλασικό σέντερ. Για αυτό και πήρε την απόφαση να χαμηλώσει το σχήμα, έχοντας σε θέση σέντερ έναν εκ των Αγραβάνη ή Μαργαρίτη. Βέβαια το χαμήλωμα του σχήματος είναι κάτι σχετικό, αφού πάλι η Ελλάδα υπερτερούσε σε μέγεθος. Πλέον ωστόσο είχε περισσότερη ταχύτητα.

Η Ελλάδα πήγε στην λογική των Βούλγαρων και άρχισε να αλλάζει περισσότερο στα σκριν. Την ίδια στιγμή, στην επίθεση μπορεί να ήταν λίγο δυσκίνητη, αλλά μπόρεσε έστω και με το... στανιό να βρει λύσεις. Η παρουσία πέντε παικτών που απειλούσαν από την περιφέρεια έπαιξε τον ρόλο της σε αυτό, αφού άνοιξαν οι χώροι, δίνοντας την ευκαιρία στην τετράδα των Κατσίβελη, Μάντζαρη και Μποχωρίδη (από 5 ασίστ οι τρεις τους) και Λαρεντζάκη (2 ασίστ) να βρουν πιο εύκολα έναν ελεύθερο συμπαίκτη. Ο Μποχωρίτης (19 πόντοι) ήταν όμως αυτός που είχε τον πλέον κομβικό ρόλο με τα τρία τρίποντα που σημείωσε, αλλά και την φθορά που δημιούργησε στους Βούλγαρους, που δε μπορούσαν να του κλείσουν τον αγαπημένο του αριστερό διάδρομο.

Έχοντας πλέον ένα σημείο αναφοράς από την περιφέρεια, η Ελλάδα έκτοτε κυνηγούσε τα μις-ματς. Εκεί ήταν που μίλησε η ποιότητα του Χρυσικόπουλου (13 πόντοι), ο οποίος μπόρεσε σε κάποιες φάσεις να ποστάρει αποτελεσματικά κοντύτερους αντιπάλους και να τιμωρήσει την επιλογή των Βούλγαρων να κάνουν αλλαγές στα σκριν, δίνοντας έναν δεύτερο πυλώνα εκτέλεσης. Η Ελλάδα επέστρεψε στα αυτονόητα και νίκησε κι ας τρόμαξε λίγο στο φινάλε.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Οι αγώνες για τα πρώτα παράθυρα του Eurobasket 2021 είναι ιδιαίτεροι για την Εθνική, όπως και για τις περισσότερες παραδοσιακές δυνάμεις. Οι νίκες θεωρούνται δεδομένες, ενώ κάθε ήττα ορίζεται ως γκέλα και όλα αυτά με ρόστερ ανάγκης. Μέσα σε όλα, ακόμα και αυτή η εκδοχή της Εθνικής είχε ελλείψεις, με σημαντικότερη αυτή του Νίκου Γκίκα της ΑΕΚ, o οποίος θα ήταν ο βασικός δημιουργός αυτής της ομάδας.

Εθνική Ανδρών: Το χαμηλό σχήμα έδειξε τον δρόμο
EUROKINISSI

Το σημαντικό σε αυτή την φάση για την Ελλάδα είναι να πάρει τις νίκες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει όσο νωρίτερα γίνεται την πρόκριση στο Eurobasket 2021. Μόλις γίνει αυτό, τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα και θα μπει ακόμα πιο άνετα το “νέο αίμα” στην ομάδα. Είτε πρόκειται για τον Γιώργο Καλαϊτζάκη και τον Γιάννη Αγραβάνη που κλήθηκαν σε αυτό το “παράθυρο”, είτε για κάποιον άλλο παίκτη που θα ξεχωρίσει στην ΕΚΟ Basket League ή κάποιο ξένο πρωτάθλημα.

Πάνω σε αυτή τη λογική, το πρώτο βήμα έγινε για την Ελλάδα. Έστω και μέσα στο άγχος. Επόμενος σταθμός είναι η Βοσνία, εκεί όπου με νίκη η Εθνική θα βρεθεί πρακτικά με το ένα πόδι στο Eurobasket 2021. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ