EUROBASKET

EuroBasket 2022: Η "φούσκα" της Βαλένθια λειτούργησε εξαιρετικά

Ο Τσελ στον αγώνα της Πολωνίας με το Ισραήλ για τα προκριματικά του EuroBasket 2022
Ο Τσελ στον αγώνα της Πολωνίας με το Ισραήλ FIBA

Η απόφαση της FIBA να δημιουργήσεις "φούσκες" ανά την Ευρώπη για το "παράθυρο" του Νοεμβρίου είχε αποτέλεσμα κι έτυχε θερμής υποδοχής από αθλητές και μέλη των τεχνικών επιτελείων.

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να (καθ)ορίζει τον τρόπο λειτουργίας όλων, με τους αγώνες των προκριματικών του EuroBasket 2022 να μην ξεφεύγουν από τον γενικό κανόνα. Δεν γινόταν διαφορετικά άλλωστε. Γι αυτό, η FIBA έσπευσε πολύ γρήγορα να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να διεξαχθούν οι αγώνες, περιορίζοντας παράλληλα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η δημιουργία των "φουσκών" ανά την Ευρώπη επέτρεψε τη διεξαγωγή των αγώνων (μόνο η Ουγγαρία και η Βόρεια Μακεδονία αντιμετώπισαν προβλήματα με κρούσματα -και πάλι όμως τα αντανακλαστικά της FIBA λειτούργησαν εξαιρετικά), γεγονός που έφερε την απόλυτη ικανοποίηση σε παίκτες και μέλη των επιτελείων. Όχι μόνο γιατί οι αναμετρήσεις διεξήχθησαν βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, αλλά κυρίως γιατί το περιβάλλον που είχε δημιουργήσει η FIBA απέπνεε σιγουριά και ασφάλεια σε όλους τους εμπλεκομένους. Γι αυτό κιόλας, άπαντες επιδοκίμασαν τη φιλοσοφία και τον τρόπο εκτέλεσης του πλάνου από την παγκόσμια ομοσπονδία.

Ο Τσάβι Ραμπασέδα σχολίασε χαρακτηριστικά πως "νομίζω ότι ήταν μια πολύ σοφή απόφαση να οργανωθεί αυτό η φούσκα για τα παιχνίδια της εθνικής ομάδας στο Παράθυρο. Ήταν καλό για τη διαφήμιση του μπάσκετ, για την ασφάλεια και την υγεία των παικτών. Είναι αλήθεια ότι μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε επειδή έπρεπε να μείνουμε στο ξενοδοχείο και δεν μπορούσαμε να βγούμε για κανένα λόγο εκτός για να πάμε στην προπόνηση, ή τα παιχνίδια. Καταλαβαίνουμε όμως, ότι αυτό έγινε για δικό μας όφελος και ήταν το καλύτερο για εμάς.

Έτσι τα παιχνίδια μπορούσαν να γίνουν χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Πιστεύω επίσης ότι η φούσκα ήταν πολύ σημαντική για τα κλαμπ κι αυτό επειδή όλο το χρόνο ακολουθούμε τις συστάσεις και τις οδηγίες των υγειονομικών επιτροπών, κάνουμε τα τεστ και μετά πηγαίνουμε στην εθνική ομάδα και αν κάτι συμβεί δε θα μπορούσαμε να παίξουμε με τις ομάδες. Πραγματικά πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη απόφαση για όλους τους παίκτες που δεν έχουν ασθενήσει από τον ιό covid και έτσι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις ομάδες τους στην ίδια κατάσταση που έφυγαν".

Με τον Όντεντ Κάτας, τον προπονητή της ισραηλινής ομάδας, να εξηγεί πως "όλη η κατάσταση με τον covid δεν είναι εύκολη, αλλά είμαστε τυχεροί που μπορούμε ακόμα να παίξουμε μπάσκετ με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν. Είμαι πολύ χαρούμενος για εμάς και ευτυχισμένος για την FIBA που βρήκε αυτή τη μορφή για να γίνουν οι αγώνες. Η φούσκα ήταν υπέροχη, η προετοιμασία εξαιρετική. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι όλες οι φούσκες σε όλο τον κόσμο είναι έτσι. Είναι υπέροχο να βρισκόμαστε εδώ στην Ισπανία.

Όταν "κλείνεσαι" σε ένα μέρος για επτά - οκτώ ημέρες δεν είναι ποτέ εύκολο να το αντιμετωπίσεις. Αλλά το συνηθίζεις γιατί και η κατάσταση στο Ισραήλ δεν είναι πάρα πολύ διαφορετική. Η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη και την απόλαυσα. Ήταν μια σοφή απόφαση να αλλάξουμε το format, λόγω του Covid19. Ήταν απαραίτητο. Μακάρι να μπορούσε να γίνει αυτή η φούσκα στο Ισραήλ... Αλλά ναι, ήταν μία πολύ έξυπνη απόφαση.

Γενικά η FIBA προσαρμόζεται πολύ καλά στις καταστάσεις. Εμείς, με την Χάποελ, παίζουμε επίσης στο BCL που έχει κάνει πολλά καλά πράγματα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση: Άλλαξαν το format της Διοργάνωσης, έγινε η φούσκα για το Final 8, τώρα άλλαξαν επίσης την κανονική σεζόν μειώνοντας τα παιχνίδια έχοντας αρκετά κενά για να να επαναπρογραμματίσουν τα παιχνίδια που αναβάλλονται… Είναι πολύ έξυπνοι και κάνουν έξυπνα πράγματα για να συνεχιστεί η δράση στο μπάσκετ.

Άξιζε να γίνει αυτή η φούσκα για λόγους ασφαλείας. Στο τέλος της ημέρας είμαστε κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και δεν μπορούσαμε να βγούμε, αλλά καταλαβαίνουμε ότι η FIBA φροντίζει τους πάντες, οπότε πρέπει να συνεργαστούμε. Παίζοντας μπάσκετ στα παράθυρα της FIBA, μας έκανε να νιώθουμε ότι ήμασταν σε ασφαλή χέρια".

Ο Μίκαελ Σοκολόφσκι της Πολωνίας εξήγησε πάνω σε αυτό πως "εάν θέλαμε να παίξουμε, έπρεπε να παίξουμε με αυτήν τη μορφή. Αυτό είναι εντάξει τόσο για μένα, όσο και για την ομάδα. Η φούσκα έγινε για έναν λόγο, για να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Πιστεύω ότι είναι καλό" με τον προπονητή του, Μάικ Τέιλορ, να προσθέτει πως "για μένα ήταν ένα φανταστικό παράθυρο, περάσαμε πολύ καλά μαζί με την ομάδα".

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρουμανίας, Τούντορ Κοστέσκου, σημείωσε: "Παρατηρήσαμε πόσο σημαντικό ήταν για τη FIBA να φροντίζει τους παίκτες. Από επιδημιολογική άποψη και σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, το πιο σημαντικό ήταν ότι μπορούσαμε να παίξουμε. Θα θέλαμε να παίξουμε εντός έδρας παιχνίδια και να έχουμε θεατές, αλλά αυτή ήταν η καλύτερη λύση. Αυτή η προσπάθεια, αυτό το είδος οργάνωσης μας δίνει τη χαρά και τη δυνατότητα να παίξουμε. Κοιτάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα για όλους, είναι προνόμιο που μπορούμε να παίζουμε. Δεν συναντήσαμε ποτέ μία παρόμοια κατάσταση και αυτή η λύση, μπορεί να εμφανίστηκε για πρώτη φορά, αλλά είναι πολύ σημαντικό που μπορέσαμε να παίξουμε" με τον Γκιόρνταν Γουότσον να συμφωνεί:

"Προφανώς και το παράθυρο έγινε για λόγους ασφαλείας, και νομίζω ότι ήταν μία καλή ιδέα. Μείναμε στο ξενοδοχείο, πηγαίναμε στο γήπεδο για προπονήσεις και παιχνίδια και μετά επιστρέφαμε στο ξενοδοχείο. Όλοι αισθάνονταν σίγουρα ασφαλείς, κάναμε τα τεστ και πήραμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να παραμείνουμε ασφαλείς. Όλοι έκαναν την καλύτερη δυνατή δουλειά προκειμένου να συνεχίσουμε να παίζουμε μπάσκετ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους θεατές, για τους νέους, για εμάς τους παίκτες. Ήταν καλό.

Δεν αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω. Μείναμε στο ξενοδοχείο, πηγαίναμε στο γήπεδο και τρώγαμε όλοι μαζί, στο ξενοδοχείο. Δεν υπήρχε πολλή κοινωνική ζωή, αλλά είμαι σίγουρος ότι τους επόμενους μήνες ή χρόνια θα επιστρέψουμε στην κανονική ζωή. Τώρα, όμως, αυτή είναι η ζωή μας. Πέρασαν μήνες χωρίς να υπάρχει μπάσκετ, οπότε όλοι είναι χαρούμενοι που το μπάσκετ επέστρεψε, και όλοι κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να συνεχίσει το παιχνίδι, επιβραδύνοντας την εξάπλωση του ιού, και να επιστρέψει το άθλημα σε κάποιο είδος φυσιολογικής ζωής προσαρμοσμένο στην κατάσταση".

Photo Credits: FIBA

TAGS EUROBASKET FIBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ