EUROLEAGUE

EuroLeague: Οι 10 καλύτεροι ρούκι

in action during ABA league regular season basketball match between Cedevita Olimpija and Buducnost Voli in SRC Stozice, Ljubljana, Slovenia on March 9, 2020
in action during ABA league regular season basketball match between Cedevita Olimpija and Buducnost Voli in SRC Stozice, Ljubljana, Slovenia on March 9, 2020 CEDEVITA OLIMPIJA/ALES FEVZER

Με την έναρξη της σεζόν της EuroLeague να βρίσκεται προ των πυλών, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τους δέκα πρωτεμφανιζόμενους της διοργάνωσης που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Η EuroLeague ετοιμάζεται για το πρώτο της τζάμπολ για την σεζόν 2020/21. Μαζί μπαίνουν στην σειρά και αρκετοί πρωτοεμφανιζόμενοι στην διοργάνωση.

Παίκτες που για αρκετά χρόνια έβγαζαν το ψωμί τους στις διοργανώσεις της δεύτερης ταχύτητας στην Ευρώπη (Eurocup, BCL) πήραν... προαγωγή για την EuroLeague και αναμένεται να έχουν την ευκαιρία να δείξουν την αξία τους.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τους 10 πρωτοεμφανιζόμενους που αναμένεται να τραβήξουν περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού, τόσο λόγω προσόντων, όσο και λόγω του εξαιρετικού δείγματος γραφής τους τα προηγούμενα χρόνια. Οι 9 από τους 10 μάλιστα ήταν στην λίστα του Sport24.gr με τους 50 παίκτες κάτω των 30 ετών που ξεχώρισαν στις εκτός EuroLeague διοργανώσεις, με τον μοναδικό που δεν είναι στην λίστα (Τζαουάν Τζόνσον) να έχει μείνει εκτός επειδή ήταν 31 ετών.

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΤΕΡΙ (ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 2.06 μέτρα, σέντερ

Ο Εμάνουελ Τέρι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη την σεζόν που μας πέρασε, φορώντας αρχικά την φανέλα της Μπάρντιμα, πριν πάρει μεταγραφή στην Χάποελ Ιερουσαλήμ, εντυπωσιάζοντας με αυτά που έβγαλε στο παρκέ.

Ο Τέρι είναι ένας ψηλός της νέας εποχής. Αθλητικός, τρομερός στο Πικ εν Ρολ (από τους καλύτερους στην Ευρώπη για την ακρίβεια πέρυσι) και εξαιρετικός ριμπάουντερ, ελπίζει ότι στο περιβάλλον του Ερυθρού Αστέρα θα ανθίσει, προσμένοντας μία ακόμα καλύτερη μεταγραφή στο μέλλον.

ΧΑΣΑΝ ΜΑΡΤΙΝ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 2.01 μέτρα, σέντερ

Ο Χασάν Μάρτιν ήταν την τελευταία διετία ένας από τους καλύτερους ψηλούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της δεύτερης ταχύτητας. Ο Αμερικανός σέντερ έδειξε καλά στοιχεία τόσο με την φανέλα της Μπαϊρόιτ (την σεζόν 2018/19) όσο και της Μπουντούτσνοστ (2019/20), με τον Ολυμπιακό να σπεύδει να τον αποκτήσει φέτος.

Ο Μάρτιν είναι ένας σύγχρονος ψηλός. Αριστερόχειρας, δυνατός σαν ταύρος, καλός αμυντικός και εξαιρετικός σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ στην επίθεση, έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ταιριάξει ιδανικά δίπλα στους Κώστα Σλούκα και Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό, αλλά και να συνθέσει ένα καλό δίδυμο στην θέση του σέντερ μαζί με τον Οκτάβιους Έλις.

ΝΤΑΪΣΟΝ ΠΙΕΡ (ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 1.98 μέτρα, φόργουορντ

Έπειτα από μία τριετία στην Σάσαρι, όπου αργά αλλά σταθερά εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους two-way φόργουορντ στην Ευρώπη, ο Ντάισον Πιέρ πήρε την προαγωγή που έψαχνε, συμφωνώντας με την Φενέρμπαχτσε.

Ο Πιέρ είναι ένας φόργουορντ που έχει όλα τα στοιχεία που ψάχνει κάποιος από έναν “πλάγιο” παίκτη, αποτελώντας τον ορισμό του “3-and-D” παίκτη. Εξαιρετικός αθλητής, πολύ καλός σουτέρ σε Spot Up καταστάσεις και πολύ καλός ριμπάουντερ για την θέση του, ενώ την ίδια στιγμή στην άμυνα μπορεί να μαρκάρει από σούτινγκ γκαρντ έως και πάουερ φόργουορντ, αναμένεται να έχει ενδιαφέρον η προσαρμογή του στο επόμενο επίπεδο.

ΑΛΕΞ ΠΟΪΘΡΕΣ (ΖΕΝΙΤ)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 2.06 μέτρα, φόργουορντ/σέντερ

Ο Άλεξ Πόιθρες ήταν πέρυσι το τρίτο μέλος μάς εξαιρετικής γραμμής ψηλών στην Γαλατάσαραϊ μαζί με τους Γκρεγκ Γουίτινγκτον και Ζακ Όγκαστ, όντας με διαφορά ο πλέον ευέλικτος, αφού μπορούσε να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των ψηλών. Και αυτό θα κάνει και στην Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ φέτος.

Ο Πόιθρες είναι ένας πολύ καλός αθλητής, που τρέχει καλά το γήπεο και τελειώνει εξαιρετικά τις φάσεις κοντά στο καλάθι, όντας παράλληλα εξαιρετικός ριμπάουντερ και ευελικτος αμυντικά χάρη στα αθλητικά του προσόντα. Δεν έχει προσωπική φάση, ωστόσο αυτό λογικά δεν θα είναι πρόβλημα στην Ζενιτ, αφού δύσκολα θα του ζητηθεί κάτι τέτοιο.

ΑΑΡΟΝ ΧΑΡΙΣΟΝ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 1.98 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ

Έπειτα από μία διετία στην Γαλατάσαραϊ, ο Άαρον Χάρισον πήρε από τον Ολυμπιακό την ευκαιρία που έψαχνε, ελπίζοντας τώρα να την πιάσει από τα μαλλιά. Με βάση το ιστορικό του έχει όλα τα στοιχεία για να τα καταφέρει.

Ο Χάρισον είναι ένας γκαρντ με καλό μέγεθος και ικανότητα στο να δημιουργήσει το δικό του σουτ, ενώ είναι και καλός σουτέρ σε Spot Up καταστάσεις. Θέλει δουλειά στον τομέα της δημιουργίας, αφού είναι περισσότερο εκτελεστής από δημιουργός, ελπίζοντας ότι φέτος θα βελτιωθεί σε αυτό τον τομέα, κάτι απαραίτητο για να ανέβει επίπεδο.

ΣΤΙΒ ΒΑΣΤΟΥΡΙΑ (ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 1.96 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ

Ο Βαστούρια πέρασε την περσινή σεζόν στην Ράστα Βέχτα, έναν σύλλογο που μοιάζει όλο και περισσότερο με ομάδα-σκαλοπάτι για το επόμενο επίπεδο, αφού έχει “δώσει” ακόμα στην EuroLeague παίκτες όπως ο Τι Τζέι Μπρέι (Μπάγερν) και ο Όστιν Χόλινς (Ζενίτ). Ο 25χρονος γκαρντ/φόργουορντ ελπίζει τώρα να πάρει την σκυτάλη στους πετυχημένους... απόφοιτους.

Ο Βαστούρια είναι ένας All Around περιφερειακός. Μπορεί να παίξει με και χωρίς την μπάλα, διαβάζει σωστά το παιχνίδι και είναι καλός στο Πικ εν Ρολ, ενώ παράλληλα είναι πολύ καλός πασέρ και καλός σουτέρ σε Spot Up καταστάσεις.

ΚΕΒΑΡΙΟΥΣ ΧΕΪΖ (ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ)

Τα στοιχεία του: 23 χρονών, 2.06 μέτρα, σέντερ

Από τους καλύτερους ρούκι των ευρωπαϊκών γηπέδων την περσινή σεζόν, ο Κεβάριους Χέιζ χρειάστηκε μόλις μία σεζόν στο ιταλικό πρωτάθλημα και την Καντού για να πάρει μεταγραφή σε ομάδα της EuroLeague (Βιλερμπάν), δείγμα της προοπτικής που έχει λόγω στοιχείων.

Ο Χέιζ είναι ένας σούπερ αθλητικός ψηλός, ο οποίος αρχικά έκανε την διαφορά στο πίσω μέρος του παρκέ, αφού είναι τρομερός μπλοκέρ. Στην επίθεση κάνει ό,τι του ζητηθεί, που συνήθως είναι αυτό που θέλουν όλοι από τους ψηλούς τους πλέον: Κάνει καλά σκριν και ρολάρει δυναμικά προς το καλάθι σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, ενώ κυνηγάει τα επιθετικά ριμπάουντ. Σε μία ομάδα με αρκετά μεγάλα κορμιά όπως η Βιλερμπάν, ο Χέιζ αναμένεται να έχει ρόλο αλλά και χρόνο για να μάθει από τα λάθη του.

ΜΑΡΚΟΥΣ ΦΟΣΤΕΡ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 1.91 μέτρα, γκαρντ

Ο Μάρκους Φόστερ... εξερράγη την φετινή σεζόν στο Ισραήλ, κερδίζοντας την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να κάνει μία ομαλή μετάβαση στο επίπεδο της EuroLeague.

Ο Φόστερ είναι γεννημένος σκόρερ. Πολύ καλός αθλητής, ανθίζει στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ σε καταστάσεις σετ γηπέδου μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, αλλά και να σταθεί στο πλευρό ενός χειριστή της μπάλας χάρη στο καλό του περιφερειακό σουτ. Στον τομέα της δημιουργίας και του διαβάσματος χρειάζεται ακόμα δουλειά, αλλά με την κατάληλη καθοδήγηση μπορεί να βελτιωθεί και σε αυτό.

ΑΛΕΡΙΚ ΦΡΙΜΑΝ (ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 1.91 μέτρα, γκαρντ

Ο Αλέρικ Φρίμαν ακολούθησε όλα τα σωστά βήματα μέχρι να φτάσει στην EuroLeague. Ουγγαρία, Τουρκία και Κίνα ήταν το... δρομολόγιό του, μέχρι να εμφανιστεί το καλοκαίρι η Βιλερμπάν, πρροσφέροντάς του την ευκαιρία να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Φρίμαν είναι ένας σεσημασμένος σκόρερ. Ένας combo γκαρντ με τρομερή επαφή με το καλάθι, ο οποίος μπορεί τόσο να σουτάρει από μακρινή απόσταση όσο και ν απάει μέχρι μέσα αν χρειαστεί. Αν προσαρμοστεί άμεσα θα κάνει πολλές ζημιές.

ΤΖΑΟΥΑΝ ΤΖΟΝΣΟΝ (ΜΠΑΓΕΡΝ)

Τα στοιχεία του: 31 χρονών, 2.08 μέτρα, φόργουορντ/σέντερ

Το Νο27 του ΝΒΑ Draft 2011 από τους Σέλτικς χρειάστηκε να φτάσει 31 ετών για να πάρει μία ευκαιρία στην EuroLeague από την Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι. Μία ευκαιρία που βάσει ταλέντου θα έπρεπε να πάρει αρκετά νωρίτερα, ωστόσο... κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Μακρύς, αθλητικός, που τρέχει πολύ καλά το γήπεδο, ο Τζόνσον είναι ένας ψηλός που μπορεί να παίξει το Πικ εν Ρολ, αλλά και παράλληλα να ποστάρει όταν χρειαστεί, ενώ έχει ένα γλυκό σουτ από μέση απόσταση και είναι πολύ καλός ριμπάουντερ. Είναι πάντως λίγο ασταθής στην απόδοσή του.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ