ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H Μαριέλλα Φασούλα στο SPORT24: "Ουάου, αυτοί είναι οι τρεις πόντοι που πρέπει να βάλω"

Η Μαριέλλα Φασούλα με τη φανέλα της Εθνικής Γυναικών πανηγυρίζει μετά την πρόκριση στο EuroBasket 2021
Η Μαριέλλα Φασούλα με τη φανέλα της Εθνικής Γυναικών FIBA

Η Μαριέλλα Φασούλα έστειλε την Εθνική Γυναικών στο EuroBasket 2021 και μίλησε στο SPORT24 για την κρισιμότερη βολή της καριέρας της, την πνευματική προετοιμασία πριν από τον αγώνα με τη Βουλγαρία, αλλά και... την ιστορία που επαναλαμβάνεται.

Η Εθνική Γυναικών πανηγυρίζει από το βράδυ του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου την πρόκριση στο EuroBasket 2021, μια πολύ μεγάλη επιτυχία που προέκυψε έπειτα από το... θρίλερ με τη Βουλγαρία.

Θρίλερ όχι για τον νικητή, αλλά λόγω της διαφοράς που απαιτούνταν για να πάρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το πολυπόθητο εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης. Για να τα καταφέρει, η Εθνική Γυναικών χρειάστηκε να κερδίσει με +18 τη Βουλγαρία, διαφορά που προέκυψε χάρη στο έμμεσο τρίποντο της Μαριέλλας Φασούλα λίγο πριν από το τέλος.

Ένα επιθετικό ριμπάουντ, μια φάση που αρκούσε για να επιβεβαιώσει πως το μήλο έπεσε (εντελώς) κάτω από τη μηλιά. Γιατί πλέον το ότι αγωνίζεται ως σέντερ και φορά τη φανέλα με το εθνόσημο δεν είναι το μοναδικό κοινό που έχει με τον πατέρα της, Παναγιώτη. Εδώ και δύο μέρες, έβαλε στην σχετική λίστα και ένα επιθετικό ριμπάουντ που έδωσε πρόκριση στην Εθνική, όπως είχε κάνει ο πατέρας της, πριν από περίπου τριάντα χρόνια με αντίπαλο τη Γαλλία.

Ούσα γεννημένη στις 2 Σεπτεμβρίου 1997 βέβαια, δεν είχε την τύχη να δει από κοντά εκείνο το επιθετικό ριμπάουντ και το κρίσιμο καλάθι του πατέρα της. Για την ακρίβεια, ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη φάση, λίγη ώρα μετά από το δικό της επίτευγμα.

"Ήταν τρομερό αυτό! Είδα το βιντεάκι που ανέβασαν στα social media από τον αγώνα με τη Γαλλία το 1993, που έκανε κάτι αντίστοιχο ο πατέρας μου, μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Αυτό ήταν πολύ συγκινητικό, δεν το ήξερα καν. Τι να πω; Η ιστορία μάλλον επαναλαμβάνεται (γελάει)" ήταν η αρχική τοποθέτηση της Μαριέλλας Φασούλα στο SPORT24, εν μέσω του ταξιδιού της επιστροφής στην Ισπανία, για να ενσωματωθεί στην ομάδα της.

Μιας κι η συζήτηση περί ομοιοτήτων με τον πατέρα της, η ίδια είχε να επισημάνει -εκτός όλων των άλλων- πως "πιστεύω πως το στοιχείο που έχω πάρει από αυτόν πιο έντονα είναι το δεξί χουκ, στο low post. Είναι σχεδόν ίδιο! Βελτιώνομαι επίσης στο κομμάτι των επιθετικών ριμπάουντ, τον τελευταίο καιρό. Αυτό που μου λέει ο πατέρας μου, εν συγκρίσει με τι έκανε εκείνος, είναι πως έχω καλύτερη επαφή με το καλάθι. Τόσο με το αριστερό όσο και με το δεξί. Εντάξει βέβαια, έχω άπειρο... χώρο για βελτίωση".

"ΣΚΕΦΤΗΚΑ, ΟΥΑΟΥ ΝΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΝΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ"

Η Εθνική Γυναικών πήγε στην "φούσκα" της Σλοβενίας, ξέροντας πως είναι υποχρεωμένη να κάνει το 2/2 για να έχει ελπίδες πρόκρισης. Ακόμη κι αυτό όμως, δεν την εξασφάλιζε σε απόλυτο βαθμό.

- Πηγαίνοντας στην Σλοβενία, ξέρατε ότι το 2/2 ίσως δεν φτάνει από μόνο του, αφού θα χρειαζόσασταν και μια καλή διαφορά με τη Βουλγαρία. Υπήρχε πίεση στην ομάδα πριν από τα δύο παιχνίδια;

"Ξέραμε ότι δεν εξαρτώνται όλα από τα δικά μας παιχνίδια, ότι δεν ήταν δεδομένο πως θα περάσουμε αν κάνουμε το 2/2 με Ισλανδία και Βουλγαρία. Ήταν πολλές παράμετροι που έπαιζαν ρόλους, όπως το goal average κι άλλων ομάδων. Είχαμε βάλει ως στόχο πάντως, ότι δεν κοιτάμε αυτές τις λεπτομέρειες. Θέλαμε να κερδίσουμε τους δύο αγώνες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά, κι αν συμβεί αυτό, θα κοιτάξουμε με περισσότερες λεπτομέρειες το κομμάτι των διαφορών. Στο παιχνίδι με τη Βουλγαρία, που πλέον είχαμε εικόνα τι ακριβώς πρέπει να γίνει, δεν σκεφτόμασταν καθόλου το +18. Οι προπονητές μας ήξεραν σε κάθε τάιμ άουτ τι χρειαζόταν. Στο κομμάτι της συγκέντρωσης πριν, αλλά και για μεγάλη διάρκεια του παιχνιδιού, είχε να κάνει με το πώς θα ακολουθήσουμε την τακτική και θα παίξουμε στον ρυθμό που θέλουμε".

- Την ώρα που εξελισσόταν το παιχνίδι, με τη διαφορά να είναι κοντά στους 10 πόντους, κάνατε υπολογισμούς για το πόσους πόντους θέλετε για την πρόκριση;

"Οι προπονητές ήταν αυτοί που μας καθοδηγούσαν. Δεν είχαμε πίεση στο μυαλό μας ότι πρέπει από το πρώτο δεκάλεπτο να πάμε στο +18 για να είμαστε πιο ασφαλείς. Κοιτούσαν πολύ κάθε φάση για να κερδίσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε, από μια άμυνα, από μια έξτρα κατοχή. Προς το τέλος του αγώνα, έχοντας αποκτήσει ήδη τη διψήφια διαφορά, πλέον είχαμε ξεκάθαρο στόχο αυτό το +18 για να περάσουμε στο EuroBasket 2021".

- Βάζεις το καλάθι και μαζί παίρνεις το φάουλ. Τι σκεφτόσουν εκείνα τα δευτερόλεπτα μέχρι να πας στην γραμμή και να φύγει η μπάλα από τα χέρια σου;

"Όταν έβαλα το καλάθι και άκουσα το σφύριγμα των διαιτητών για το φάουλ, σκέφτηκα "ουάου, αυτοί είναι οι τρεις πόντοι που πρέπει να βάλω". Όλη η προσπάθεια γινόταν γι αυτόν τον λόγο. Εννοείται, ο καθένας θα ένιωθε πίεση και άγχος για τη συγκεκριμένη βολή, γιατί εκεί κρίνονταν όλα. Εγώ, ως συνήθως, γύρισα να κοιτάξω την ομάδα. Με είδαν τα κορίτσια που ήταν μαζί στην πεντάδα πως ήμουν κάπως αγχωμένη. Αυτό που αντιλήφθηκα με το που τις κοίταξα είναι πως είχαν τόση αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη σε μένα, που δεν υπήρχε καν... η επιλογή να αστοχήσω. Οπότε ηρέμησα πολύ".

- Να υποθέσω πως μιλάμε για την κρισιμότερη βολή της καριέρας σου;

(γελάει) "Ναι, είναι η κρισιμότερη. Νομίζω πως αν τα κορίτσια και ο πάγκος δεν μου έδιναν τόση δύναμη με τον τρόπο που με κοίταξαν και μου μίλησαν, η βολή δεν θα έμπαινε. Μπορεί να ακουστεί κοινότοπο, αλλά πραγματικά ένιωθα ότι σούταρε όλη η ομάδα μαζί μου. Ήταν τρομερό το συναίσθημα".

- Σε ό,τι έχει να κάνει με την Εθνική Γυναικών, η κατάσταση ήταν πολύ περίεργη αυτή τη φορά, αφού τα κορίτσια που παίζουν στην Ελλάδα δεν είχαν αγώνες τους τελευταίους τρεις μήνες. Πώς ήταν στη διάρκεια της μίνι προετοιμασίας εν όψει των παραθύρων, αυτό το πάντρεμα με τα κορίτσια που είναι στην Ελλάδα, από την άποψη της έντασης και του ρυθμού;

"Δυστυχώς δεν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα μετά τη διακοπή για τον κορονοϊό. Πολλοί θα περίμεναν να υπάρχει διαφορά στο κομμάτι του ρυθμού όσων παίζουμε στο εξωτερικό με τα κορίτσια που είναι στην Ελλάδα. Είμαστε όμως επαγγελματίες, όλα τα κορίτσια ήταν πολύ έτοιμα, σε κάθε επίπεδο. Κράτησαν τον εαυτό τους σε πολύ καλή κατάσταση και ειδικά τα κορίτσια που δεν είχαν αγώνες όλο αυτό το διάστημα λόγω της διακοπής, είχαν πάρα πολλή ενέργεια, την οποία μετέδωσαν και στις υπόλοιπες. Έκαναν τρομερή προσπάθεια και μεγάλη υπέρβαση. Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι να μην παίζεις για δύο μήνες και να πρέπει να παίξεις με την Εθνική δύο τόσο σημαντικούς αγώνες. Το χειρίστηκαν τρομερά και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Προετοιμαστήκαμε πολύ καλά ως σύνολο, από την πρώτη στιγμή που μαζευτήκαμε για τα παράθυρα. Δεν φάνηκε σε κανένα σημείο η διαφορά ρυθμού".

"Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ SOFΤ ΜΑΖΙ ΜΟΥ"

- Για να επιστρέψουμε στο κομμάτι του... μήλου που έπεσε κάτω από τη μιλά. Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έχει δώσει και την κρατάς ακόμη μέσα σου, ως φυλαχτό;

"Ο πατέρας μου πάντα λέει πως όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι, ότι πρέπει να το απολαμβάνω. Μου τονίζει πως είμαι τυχερή γιατί κάνω κάτι που αγαπάω τόσο πολύ, γι αυτό πρέπει να δίνω το 100% και να το απολαμβάνω. Αυτό μου έχει μείνει πολύ έντονα ως συμβουλή, γι αυτό κιόλας την κρατάω σαν γενικό μότο στη ζωή μου, ό,τι κάνω, να το κάνω στο 100%".

- Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο μετά από αγώνες, σου μιλάει περισσότερο ως πατέρας ή ως πρώην μπασκετμπολίστας; Πώς το αντιλαμβάνεσαι εσύ;

"Δεν μου μιλάει ποτέ ως προπονητής, χρησιμοποιεί την εμπειρία του ως πρώην μπασκετμπολίστας. Οπότε με κρίνει με αυτό κατά νου. Βέβαια, δεν είναι ποτέ soft μαζί μου, να μου πει "πόσο καλή ήσουν σήμερα, τι ωραίο καλάθι έβαλες". Θα μου πει αυτά που πρέπει να βελτιώσω, αυτά που δεν έκανα σωστά. Είναι ωραία κριτική αυτή. Συνήθως από τους γονείς σου ακούς μόνο τα καλά. Εγώ δεν το ήθελα ποτέ αυτό, κι η αλήθεια είναι πως δεν το έκανε κιόλας ποτέ. Πάντα, η σχέση μας στο κομμάτι των συμβουλών ήταν πώς θα βελτιωθώ και πώς θα διορθώσω τα λάθη μου. Κι αυτό είναι κάτι που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη διάρκεια της καριέρας μου".

Πλέον, η Μαριέλλα Φασούλα βρίσκεται ξανά στα Κανάρια Νησιά, για να πιάσει δουλειά με την ομάδα της. Το καλύτερο όλων όμως είναι πως έχει ήδη στο μυαλό της ότι η σεζόν για εκείνη δεν θα τελειώσει με τις υποχρεώσεις σε συλλογικό επίπεδο. Το ραντεβού του EuroBasket 2021 βρίσκεται ήδη στο μυαλό της, μαζί κι η ανυπομονησία να ξαναβρεθεί με τα υπόλοιπα κορίτσια της Εθνικής Γυναικών στο γήπεδο.

Photo Credits: FIBA

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ