ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε

Ο Κιθ Λάνγκφορντ με την φανέλα της ΑΕΚ την σεζόν 2020/21
Ο Κιθ Λάνγκφορντ με την φανέλα της ΑΕΚ EUROKINISSI

Η κλάση των Λάνγκφορντ-Μορέιρα-Λοτζέσκι έκανε την διαφορά για την ΑΕΚ, που έκανε το καθήκον της κόντρα στην Τσμόκι Μινσκ. Η πραγματική ανηφόρα ωστόσο τώρα ξεκινάει.

Τέλος καλό, όλα καλά για την ΑΕΚ. Η “Ένωση” αγχώθηκε αρκετά, ωστόσο στο τέλος κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Basketball Champions League χάρη στην νίκη της στην Λευκορωσία επί της Τσμόκι Μινσκ (90-95).

Σε ένα παιχνίδι που εύκολα θα μπορούσε να στραβώσει, η “Ένωση” επιβλήθηκε χάρη στο ένστικτο τη αυτοσυντήρησης. Ένα από τα λίγα πράγματα που της έχουν μείνει δηλαδή, αφού οι απουσίες της ομάδας στην περιφέρεια έχουν φέρει τα πάνω-κάτω και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου κάνει αλχημείες για να διατηρήσει έναν ρυθμό.

Η ΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ, Ο ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΜΟΡΕΪΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΤΖΕΣΚΙ

Κόντρα στην Τσμόκι Μινσκ η ΑΕΚ στηρίχθηκε – για ακόμα μία φορά φέτος – στις προσωπικότητές της. Με το ροτέισον εξάλλου να είναι πετσοκομμένο λόγω των απουσιών των Ζήση, Κατσίβελη και Γιάνγκοβιτς, ήταν απαραίτητο να βγουν συγκεκριμένοι παίκτες μπροστά και αυτό ακριβώς έκαναν.

Η ΑΕΚ είχε ανάγκη να στηριχθεί στους πιο έμπειρους παίκτες της, κάνοντας τα απλά πράγματα για να επικρατήσει. Η ικανότητα των Κιθ Λάνγκφορντ (από την περιφέρεια) και Γιανίκ Μορέιρα (κοντά στο καλάθι) σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και του Ματ Λοτζέσκι στην κίνηση χωρίς την μπάλα αρκούσαν για να έχει η “Ένωση” μία παραγωγική βραδιά στην επίθεση, σε παιχνίδι που ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα μπορούσε να νικήσει από την άμυνα. Ειδικά όταν απουσίαζαν οι δύο καλύτεροι αμυντικοί περιφερειακοί της (Κατσίβελης, Γιάνκοβιτς) και ο καλύτερος αμυντικός ψηλός (Σλότερ) ακόμα ψάχνει πατήματα μετά τον τραυματισμό του.

Η ΑΕΚ νίκησε επειδή η διαφορά ποιότητας και κλάσης με την Τσμόκι Μινσκ ήταν αρκετά μεγάλη για να είναι αυτό αρκετό. Αυτό δεν αναφέρεται για να υποτιμηθεί η αξία της εξαιρετικά ανταγωνιστικής ομάδας από την Λευκορωσία. Κακά τα ψέματα όμως, σε μία βραδιά που ο Λάνγκφορντ έχει 32 πόντους, ο Μορέιρα 21 πόντους και ο Λοτζέσκι 17 πόντους – με αυτή την τριάδα να έχει συνολικά 24/36 σουτ και ποσοστό 66% δείγμα της άνεσης που σκόραραν – ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την ΑΕΚ να ηττηθεί. Ακόμα και την χτυπημένη από απουσίες ΑΕΚ.

ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΓΑ ΞΥΓΚΙ, ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Η ΑΕΚ έφερε εις πέρας την αποστολή της, βγάζοντας από την μύγα ξύγκι, με ένα ροτέισον 9 παικτών όπου δύο εξ αυτών (Ρογκαβόπουλος, Σλότερ) αγωνίστηκαν από 9 λεπτά. Πρακτικά δηλαδή η ΑΕΚ στηρίχθηκε σε 7 παίκτες για να πάρει την νίκη, βλέποντας τον Κίνγκλεϊ Μόουζες (11 πόντοι) να δείχνει να προσαρμόζεται και τον Δημήτρη Μωραΐτη (6 πόντοι, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και – κυρίως – 0 λάθη σε 21 λεπτά) να επιβεβαιώνει ότι ωριμάζει καθημερινά, δείχνοντας σημαντικές βοήθειες από την θέση του πόιντ γκαρντ.

Το τελευταίο, είτε συνέβη από ανάγκη λόγω των απουσιών είτε όχι, δείχνει δύο πράγματα ξεκάθαρα: 1. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε δίκιο που ήθελε να κρατήσει τον Μωραΐτη και να μην τον αφήσει να πάει δανεικός 2. Ο Μωραΐτης απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι πλέον είναι έτοιμος να είναι σταθερό μέλος του ροτέισον της ΑΕΚ και δεν πρέπει να λογίζεται απλώς ως ο “μικρός”. Ο 22χρονος γκαρντ το έχει κερδίσει αυτό με την δουλειά του και την εικόνα του στο παρκέ.

Η ΑΕΚ έδειξε χαρακτήρα, έκανε την δουλειά της στην Λευκορωσία και πήρε την πρόκριση. Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για καιρό έτσι. Οι απουσίες των Ζήση, Κατσίβελη, Γιάνκοβιτς έχουν στερήσει στην “Ένωση” ένα από τα όπλα της: Το βάθος του πάγκου που της δίνει το δικαίωμα να παίζει σε υψηλή ένταση για μεγάλο διάστημα. Κόντρα στην Τσμόκι αυτό δεν στοίχισε. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι αυτό θα γίνεται συνέχεια, κάτι που φαίνεται ότι πιστεύουν και οι “κιτρινόμαυροι”, οι οποίοι χτενίζουν εδώ και καιρό την αγορά ψάχνοντας για έναν γκαρντ. Όπως και να έχει, στην πραγματικότητα η ανηφόρα μόλις ξεκίνησε για την ΑΕΚ.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ