ΑΕΚ

Η ΑΕΚ συνεχίζει να βγάζει χαρακτήρα

Ο Ντάριλ Μέικον της ΑΕΚ σε αγώνα με τον Άρη
Ο Ντάριλ Μέικον της ΑΕΚ σε αγώνα με τον Άρη EUROKINISSI

Η ΑΕΚ των χιλίων προβλημάτων πέρασε από την έδρα του Άρη, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι πάνω από όλα έχει χαρακτήρα. Το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια και του InStat Scout την νίκη της στην Θεσσαλονίκη.

Κάθε νίκη έχει την δική της σημασία. Κάθε παιχνίδι δείχνει τον χαρακτήρα μίας ομάδας. Αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της ΑΕΚ, η οποία πέρασε διά πυρός και σιδήρου από την έδρα του Άρη, επικρατώντας με 73-68 των “κίτρινων”.

Η “Ένωση” πήγε να χάσει ένα δικό της παιχνίδι στο τέλος, ένα παιχνίδι που φάνηκε να ελέγχει απόλυτα, δείχνοντας να συνέρχεται μετά τις δύο μαζεμένες ήττες στο Basketball Champions League. Στο τέλος ωστόσο αυτό που μετράει είναι η νίκη και το γεγονός ότι έδειξε για ακόμα μία φορά χαρακτήρα.

Σε μία περίοδο που σχεδόν κάθε μέρα χτυπούσε ή επέστρεφε κάποιος παίκτης από τραυματισμό – με την “Ένωση” να εξακολουθεί να στερείται των υπηρεσιών των Γιανίκ Μορέιρα και Μάρκους Σλότερ – η ΑΕΚ αντιμετώπισε έναν ψυχωμένο Άρη έχοντας έπειτα από καιρό στην αποστολή τους Νίκο Ζήση και Βλάντο Γιάνκοβιτς. Το ροτέισον και το αγωνιστικό πλάνο άλλαξε για ακόμα μία φορά. Και τελικά δεν είχε καμία σημασία.

ΤΟ “ΕΝΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ” ΤΩΝ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ-ΜΕΙΚΟΝ

Η ΑΕΚ είναι λογικό να βρίσκεται εκτός ρυθμού σε μία περίοδο που θα έπρεπε να ανεβάζει στροφές. Δίνοντας λοιπόν τον τρίτο αγώνα της σε έξι μέρες και έχοντας για ακόμα μία φορά ένα διαφορετικό ροτέισον, αποφάσισε να απλοποιήσει τα πράγματα κόντρα στον Άρη, αλλάζοντας σε έναν βαθμό το στυλ της.

Ούσα μία ομάδα που στηρίζεται μεν στις προσωπικότητες των παικτών της, αλλά έχει ένα αγωνιστικό στυλ με συνεχή κυκλοφορία της μπάλας, η ΑΕΚ επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο κόντρα στον Άρη. Έδωσε περισσότερο χώρο από ότι άλλες φορές στο ατομικό ταλέντο στηρίχθηκε στο ένστικτο αυτοσυντήρησης των παικτών της.

Σύμφωνα με το InStat Scout η ΑΕΚ εκδηλώνει την φετινή σεζόν 5.7 επιθέσεις ανά αγώνα (το 7.8% των κατοχών της δηλαδή) σε καταστάσεις Isolation (ένας εναντίον ενός), αφού ψάχνει περισσότερο να δημιουργήσει μέσα από το Πικ εν Ρολ καταστάσεις και ελεύθερα σουτ. Κόντρα στον Άρη όμως εκδήλωσε 14 επιθέσεις σε τέτοια κατάσταση (8 ο Λάνγκφορντ, 5 ο Μέικον και 1 ο Χρυσικόπουλος).

Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν σαφής: Προερχόμενοι από μία κουραστική εβδομάδα και με ανέτοιμους τους Νίκο Ζήση και Νίκο Γκίκα, οι “κιτρινόμαυροι” έδωσαν την μπάλα στους παίκτες που είχαν ρυθμό για να δημιουργήσουν καταστάσεις. Οι Μέικον και Λάνγκφορντ να ήταν σε κακή μέρα (έχοντας μαζί 19 πόντους με 6/18 σουτ και 3 ασίστ), ωστόσο δημιούργησαν τις καταστάσεις που έπρεπε, τράβηξαν την προσοχή της άμυνας του Άρη πάνω τους, κουβάλησαν την ΑΕΚ όταν χρειάστηκε, προσπάθησαν να δώσουν την απλή πάσα.

Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΤΖΕΣΚΙ

Οι Μέικον και Λάνγκφορντ ήταν σε κακή μέρα. Ο τρίτος άξονας της επιθετικής λειτουργίας της “Ένωσης” όμως έμελλε να είναι αυτός που καθόρισε τις εξελίξεις. Ο λόγος για τον Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι είναι η πολυτέλεια αυτής της ομάδας.

Μετρημένος όπως πάντα στις προσπάθειές του, ο έμπειρος φόργουορντ σημείωσε 16 “οικονομκούς” πόντους με 3/4 δίποντα και 3/5 τρίποντα. Το πιο σημαντικό ωστόσο ήταν ότι τα 6 από τα 7 εύστοχα σουτ του ήρθαν έπειτα από κίνηση μακριά από την μπάλα (3 τρίποντα βγαίνοντας από σκριν, ένα δίποντο κόβοντας προς το καλάθι και άλλο ένα έπειτα από δικό του φόλοου έπειτα από κόψιμο προς το καλάθι) με μόνο ένα καλάθι να έρχεται έπειτα από Post Up παιχνίδι. Κοινώς, ο Λοτζέσκι ακολούθησε ελάχιστα την μπάλα, αλλά ήταν απολύτως αποδοτικός, δείχνοντας ξανά πόσο σημαντικός είναι για αυτή την ΑΕΚ.

Το Shot Chart του Ματ Λοτζέσκι στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Άρη
Το Shot Chart του Ματ Λοτζέσκι στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Άρη INSTAT SCOUT

Το Shot Chart του Ματ Λοτζέσκι στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Άρη (Πηγή: InStat Scout)

Ο Αμερικανός με το βελγικό διαβατήριο φόργουορντ είναι η πολυτέλεια αυτής της ΑΕΚ. Ο παίκτης που της δίνει ασφάλεια, που ανοίγει το γήπεδο για όλους και αυτός που δεν συγχωρεί τα αμυντικά λάθη των αντιπάλων του. Και αυτό ακριβώς έδειξε και κόντρα στον Άρη.

ΟΣΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΘΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ

Το βασικό για την ΑΕΚ είναι ότι για ακόμα ένα παιχνίδι φάνηκε πως ανεξάρτητα με την σύσταση του ρόστερ της, όσοι παίζουν θα τα δίνουν πάντα όλα, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για μία ομάδα που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και πάνω από όλα δείχνει την δουλειά του τεχνικού επιτελείου, το οποίο έχει καταφέρει να κάνει κάθε παίκτη να νιώθει ξεχωριστός σε ένα ρόστερ 15 παικτών. Ασχέτως αν κάποια στιγμή είχαν μείνει μόνο 8 παίκτες.

Οι πραγματικές προκλήσεις για την ΑΕΚ βρίσκονται μπροστά της. Την προσεχή Τετάρτη παίζει την μισή ευρωπαϊκή της σεζόν στην Τουρκία κόντρα στην Τουρκ Τέλεκομ. Και σκοπεύει να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της. Όποιους και όσους παίκτες και να έχει στην αποστολή. Με όποιο στυλ παιχνιδιού και αν χρειαστεί να παίξει. Ο αγώνας με τον Άρη ήταν η τελευταία απόδειξη για αυτό.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ