ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ξέμεινε από υπερβάσεις

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου
Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου FIBA BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE

Άδεια ψυχολογικά και πνευματικά, η ΑΕΚ δεν άντεξε στην Τουρκία κόντρα στην Τουρκ Τέλεκομ. Οι δικαιολογίες είναι αρκετές. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Ο Βρετανός φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος είχε πει κάποτε ότι “η βασική ουσία του ενστίκτου είναι ότι το ακολουθούμε ανεξάρτητα από την λογική”. Η ΑΕΚ φάνηκε να ακολουθεί αυτό το δόγμα τον τελευταίο μήνα. Δεν αρκούσε όμως αυτό κόντρα στην Τουρκ Τέλεκομ, με αποτέλεσμα να έρθει η ήττα με 78-66 και ο αποκλεισμός από το Basketball Champione League.

Τον τελευταίο μήνα η ΑΕΚ πέρασε πολλά. Υπήρξε περίοδος που δεν μπορούσε να παίξει ούτε οικογενειακό διπλό λόγω των προβλημάτων. Τραυματισμοί, κορονοϊός, θάνατος (σ.σ ο πατέρας του Ματσιούλις), εξώδικα (Ρογκαβόπουλος), σχεδόν ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε στραβά. Η “Ένωση” πάλεψε, στηρίχθηκε στο ένστικτό της, πήγε κόντρα στην λογική. Κάποια στιγμή όμως θα ερχόταν η προσγείωση. Και, δυστυχώς, ήταν ανώμαλη.

ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ

Η ΑΕΚ πήγε στην Τουρκία για τον αγώνα της χρονιάς χωρίς τους Μάρκους Σλότερ (τραυματίας), Νίκο Ρογκαβόπουλο (εκτός ομάδας), Κώστα Γόντικα (τραυματίας) και με τους Νίκο Ζήση, Βλάντο Γιάνκοβιτς, Γιανίκ Μορέιρα, Κίνγκσλεϊ Μόουζες, Νίκο Γκίκα (τελικά έμεινε εκτός αποστολής) και Δημήτρη Μαυροειδή να προέρχονται από τραυματισμούς. Ο δε Μορέιρα είχε κάνει μόνο μία προπόνηση. Πριν συμπληρωθούν 5 λεπτά αγώνα έχασε τον Ματ Λοτζέσκι. Και από ένα σημείο και μετά φάνηκε απλώς κουρασμένη, άδεια. Τόσο σωματικά όσο (κυρίως) ψυγολογικά και πνευματικά.

Κόντρα σε μία πεινασμένη Τουρκ Τέλεκομ, η ΑΕΚ έδειχνε να μην έχει ενέργεια. Οι παίκτες που τράβηξαν κουπί όλον αυτόν τον καιρό καλύπτοντας τους απόντες (Λάνγκφορντ, Μέικον, Χρυσικόπουλος) ήταν σκιές του εαυτού τους. Οι παίκτες που επέστρεψαν ήταν εκτός ρυθμού. Η ΑΕΚ ήθελε να παλέψει, αλλά απλώς δεν μπορούσε.

Το παιχνίδι χάθηκε για την ΑΕΚ στην τρίτη περίοδο. Από εκεί και πέρα το θέμα ήταν αν θα μπορούσε να σώσει την διαφορά. Οι προσωπικότητες της ομάδας πήγαν να βγουν μπροστά, το παιχνίδι πήγε περισσότερο στο ένας εναντίον ενός. Τα κενά όμως ήταν εμφανή. Η κούραση δεδομένη. Το αποτέλεσμα λογικό και – με βάση την εικόνα των ομάδων αποκλειστικά στο χθεσινό παιχνίδι – δίκαιο.

Η ΑΕΚ έκανε πολλές υπερβάσεις όλο αυτό το διάστημα. Κόντρα στην Τουρκ Τέλεκομ όμως ξέμεινε από υπερβάσεις. Ξέμεινε από ενέργεια. Ξέμεινε από δυνάμεις. Ξέμεινε γενικώς.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η ΑΕΚ μπορεί να χρησιμοποιήσει μία σειρά από δικαιολογίες. Να σταθεί στις απουσίες, στην κακοδαιμονία της. Σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο να νιώθουν άτυχοι στην “Ένωση”. Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτό που μετράει είναι τα αποτελέσματα. Και αυτά δείχνουν ότι η ΑΕΚ απέτυχε να προκριθεί στην 8αδα του Basketball Champions League, αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ανδρών, στον ημιτελικό του Super Cup και ηττήθηκε στον τελικό του Final Eight στο ξεκίνημα της σεζόν. Κοινώς, μηδέν εις το πηλίκον σε μία σεζόν που ξεκίνησε με πολλά όνειρα.

Στην ΑΕΚ ξέρουν πλέον ότι το μόνο που έμεινε είναι η Stoiximan Basket League. Και κανένας δεν θα είναι ικανοποιημένος με τίποτα λιγότερο από την παρουσία στον τελικό. Σε μία χρονιά εξάλλου που έχει γίνει κουβέντα ακόμα και για πρωτάθλημα, δεν γίνεται να σκεφτεί κάποιος κάτι διαφορετικό.

Η σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία. Οι περισσότεροι στόχοι της ΑΕΚ χάθηκαν και μένει ο – θεωρητικά – πιο δύσκολος. Πλέον όμως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να σκέφτεται κάποιος αν υπάρχουν εύκολοι ή δύσκολοι στόχοι. Το μόνο που σκέφτονται όλοι είναι πλέον έχει μείνει μόνο ένας στόχος. Και δεν γίνεται να χαθεί. Η συνέχεια, στο παρκέ.

Photo Credits: FIBA Basketball Champions League

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ