ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η αρπαγή του Ντεκ από την Ρεάλ, η τελευταία σφαλιάρα του ΝΒΑ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ο Γκάμπριελ Ντεκ με την φανέλα της Ρεάλ
Ο Γκάμπριελ Ντεκ με την φανέλα της Ρεάλ Ⓒ 2019 ALVARO BARRIENTOS/ASSOCIATED PRES

Η Ρεάλ είναι ένας γίγαντας του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Η αποχώρηση του Γκάμπριελ Ντεκ όμως για χάρη των Θάντερ την έκανε να μοιάζει με... νάνο. Η απόσταση ανάμεσα στο ΝΒΑ και το ευρωπαίκό μπάσκετ είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Η Ρεάλ διέλυσε την Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία και προκρίθηκε στα playoffs της EuroLeague. Λίγες ώρες αργότερα, ο Γκάμπριελ Ντεκ (26 χρονών, 1.98 μέτρα) αποχωρούσε με προορισμό τους Θάντερ. Και κάπου εκεί ήρθε η προσγείωση.

Η πραγματικότητα μόλις είχε χτυπήσει την πόρτα της Ρεάλ, αλλά και του ευρωπαίκού μπάσκετ, για δεύτερη φορά σε μερικούς μήνες. Και αν η αποχώρηση του Φακούντο Καμπάσο από την Ρεάλ ήταν κάτι που περίμεναν όλοι – και απλώς καθυστέρησε λόγω της καθυστερημένης έναρξης της σεζόν 2020/21 στο ΝΒΑ – με τον Αργεντινό να αφήνει την Ρεάλ για τους φιλόδοξους Νάγκετς, η ξαφνική αποχώρηση του Ντεκ μοιάζει περισσότερο με σφαλιάρα. Όχι μόνο για την Ρεάλ. Για όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΝΒΑ – EUROLEAGUE ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

Η Ρεάλ είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, αν όχι η μεγαλύτερη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα brand name στον κόσμο. Και έχασε έναν από τους καλύτερους παίκτες της, από μία από τις χειρότερες ομάδες του ΝΒΑ. Και όλα αυτά όχι μετά το τέλος της χρονιάς, αλλά Απρίλιο μήνα, πριν το κρισιμότερο κομμάτι της σεζόν στην Ευρώπη, όταν οι Θάντερ στο ΝΒΑ είναι ένα νεανικό σύνολο που κοιτάζει απλώς το μέλλον και έχει μόλις 19 αγώνες ακόμα μέχρι το φινάλε της σεζόν.

Μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι η απόσταση ανάμεσα στο ΝΒΑ με την EuroLeague μεγαλώνει καθημερινά όταν η Ρεάλ χάνει δύο κομβικούς παίκτες στα μέσα της σεζόν από ομάδες του ΝΒΑ. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι ο προγραμματισμός των Μαδριλένων τινάχτηκε στον αέρα, αφού μεταξύ άλλων δεν μπορούν να ενισχυθούν για την συνέχεια των υποχρεώσεών τους στην EuroLeague. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και – όσο και αν φαίνεται περίεργο – υπάρχει ένας κόσμος που η Ρεάλ είναι πράγματι το μικρό ψάρι. Ίσως επειδή το ΝΒΑ είναι ένας άλλος κόσμος.

Όσοι παρακολουθούν βέβαια το ΝΒΑ παράλληλα με την Ευρώπη μπορούν να αντιληφθούν ότι τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Και για να γίνει η απόλυτη σύγκριση – ώστε να γίνει σαφές ότι μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους – αρκεί αυτό: Οι Θάντερ είναι η ομάδα με το μικρότερο σάλαρι καπ στο ΝΒΑ (το αντίστοιχο μπάτζετ όπως λέμε στην Ευρώπη) και αναμένεται να δώσει 89 εκατ. δολάρια φέτος μόνο για τα συμβόλαια των παικτών της. Το αντίστοιχο μπάτζετ της Ρεάλ δεν έχει δημοσιευτεί, αλλά δύσκολα θα ξεπερνάει τα 35 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνοντας μέσα όλα τα λειτουργικά έξοδα.

Η ΡΕΑΛ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ Ο,ΤΙ ΣΩΖΕΤΑΙ

Ο Ντεκ βρισκόταν στην Ρεάλ από το 2018, προερχόμενος από μία τρομερή σεζόν στην Αργεντινή, όπου είχε αναδειχθεί MVP και πρώτος σκόρερ της λίγκας στα 23 του χρόνια. Στην Ρεάλ ωρίμασε, έγινε ένας από τους καλύτερους combo φόργουορντ στην Ευρώπη και ένα πολύτιμο γρανάζι των Μαδριλένων. Και χάθηκε μέσα σε ένα βράδυ, πριν το κρισιμότερο κομμάτι της σεζόν. Κάπως έτσι, ένας γίγαντας του παγκόσμιου αθλητισμού έμοιαζε για λίγο με... νάνο στο μπασκετικό κομμάτι κόντρα στους Θάντερ.

Η Ρεάλ ξεκίνησε την χρονιά ως ένα από τα φαβορί της EuroLeague. Και μέσα στην σεζόν είδε τους Καμπάσο και Ντεκ να αποχωρούν για το ΝΒΑ και τον Άντονι Ράντολφ να τραυματίζεται σοβαρά (ρήξη αχίλλειου τένοντα) και να τίθεται εκτός για το υπόλοιπο της χρονιάς. Κάπως έτσι, όλα έχουν τιναχτεί στον αέρα.

Είναι δεδομένο ότι η Ρεάλ θα παλέψει μέχρι το τέλος της σεζόν. Είναι σίγουρο ότι το καλοκαίρι θα προχωρήσει σε εντυπωσιακές κινήσεις, ενδεχομένως να προωθήσει (πάλι) κάποιο νεαρό παίκτη από τις ακαδημίες της. Μέχρι να έρθει όμως εκείνη η στιγμή, θα πρέπει απλώς να σώσει... ό,τι σώζεται φέτος, με τους παίκτες που έχει στο ρόστερ της. Μία δύσκολη και ιδιαίτερη σεζόν έγινε ακόμα δυσκολότερη για την Ρεάλ. Όσο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ; Δέχθηκε ακόμα μία σφαλιάρα από το ΝΒΑ.

Photo Credits: ⓒ 2019 Alvaro Barrientos/Associated Pres

TAGS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ EUROLEAGUE NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ