ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Ιτούδης: "Κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα"

Ο Δημήτρης Ιτούδης σε στιγμιότυπο από τον αγώνα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Ολυμπιακό
Ο Δημήτρης Ιτούδης σε στιγμιότυπο από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στο "Τζάμπολ" της ΕΡΤ 3 για την πορεία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη σημασία της πειθαρχίας για την ομαλή λειτουργία του συνόλου.

Στο "Τζάμπολ" της ΕΡΤ3 μίλησε ο Δημήτρης Ιτούδης, παραμονή της τελευταίας διαβολοβδομάδας της EuroLeague. Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Μάικ Τζέιμς και όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, έδωσε όμως τον τόνο για τις δομές της "αρκούδας" και τον τρόπο λειτουργίας της, τονίζοντας ξανά πως το μείζον είναι η ομαλή λειτουργία του συνόλου και η πειθαρχία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το αν η δεύτερη φορά που κατέκτησε την EuroLeague ήταν πιο δύσκολη: "Όπως λέω και στους παίκτες μου, θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και να έχουμε την ιδιοσυγκρασία και τον απόλυτο έλεγχο μυαλού και σώματος. Την στιγμή της κατάκτησης του τροπαίου και της ολοκλήρωσης αυτού του ταξιδιού, ο καθένας έχει συναισθήματα που τα εκδηλώνει. Δεν κρύφτηκα ποτέ, άνθρωπος είμαι κι εγώ. Με δυνατότητες και αδυναμίες".

Για το αν φέτος θα είναι πιο έντονα τα συναισθήματα: "Ξέρετε ποτέ ότι δεν μπορώ απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Για να μιλήσουμε όμως στην ουσία, στην ΤΣΣΚΑ κάναμε ένα restart πρόπερσι, μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο Βερολίνο. Δεν είναι εύκολο όταν αλλάζεις τόσα κομμάτια. Εφόσον έχουμε πράγματα που μπορούμε να διαχειριστούμε καλώς, όταν όμως έρχονται τραυματισμοί, αυτό είναι το χειρότερο και το απεύχομαι. Ειδικά φέτος είχαμε πολλές αντιξοότητες λόγω κορονοϊού. Το μεγαλύτερο άγχος και η στεναχώρια είναι να βλέπεις τον γιατρό να σε παίρνει τηλέφωνο. Δυστυχώς φέτος είδα πολλές φορές τον γιατρό να με παίρνει τηλέφωνο ή να μου στέλνει μηνύματα".

Για το πόσες προπονήσεις έχουν κάνει πλήρεις στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας από την αρχή της σεζόν: "Στην προετοιμασία ήμασταν όλοι διαθέσιμοι, εντούτοις όταν ξεκίνησαν οι επίσημοι αγώνες δεν προπονηθήκαμε και δεν παίξαμε ποτέ όλοι μαζί. Πάντα κάποιος έλειπε είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω κορονοϊού".

Για τον Νίκολα Μιλουτίνοβ: "Έκανε επέμβαση στην Ελλάδα και συνεχίζει την αποθεραπεία του. Είναι σε πολύ καλό δρόμο, κι ο ίδιος είναι πολύ προσηλωμένος στο ασκησιολόγιό του. Θεωρώ ότι το χρονικό διάστημα που του δόθηκε από τους γιατρούς, θα γίνει μια ανανέωση προς τον Μάιο. Δεν βιαζόμαστε όμως, γιατί ο Νίκολα Μιλουτίνοβ δεν έχει πλέον δικαίωμα να αγωνιστεί. Το μείζον για εμάς είναι να επιστρέψει υγιής και να μην έχει άλλα προβλήματα".

Για το αν φέτος είναι η πιο ζόρικη: "Κάθε σεζόν είναι ιδιαίτερη, είναι μια διαδρομή. Η ρουτίνα μας είναι ο καθημερινός στόχος που έχουμε, η καλύτερη προπόνηση, η πειθαρχία, η ομοιογένεια και οι ξεκάθαροι και διακριτοί ρόλοι, που υπάρχουν μέσα σε μια ομάδα. Όλη αυτή είναι μια διαδρομή που έχει σκαμπανεβάσματα λόγω τραυματισμών ή άλλων συγκυριών, τα οποία καλείσαι να διαχειριστείς. Κάθε χρόνο μαθαίνω και γίνομαι καλύτερος, όπως κι οι συνεργάτες και οι παίκτες μου. Είμαι ευτυχής που έχω την ικανότητα να διαβάζω σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, ώστε να παίρνω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες".

Για το αν τρέφεται από την πίεση στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας: "Το βασικό για μια ομάδα κι ιδιαίτερα για την ΤΣΣΚΑ Μόσχα είναι ότι έχει σταθερή διοίκηση, αξίες και χορηγό. Εμείς είμαστε εδώ απλά για να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια για να υπερασπιστούμε αυτά που ορίζει η ιστορία του συλλόγου. Ο καθένας κρίνεται από την πορεία και τις τοποθετήσεις του. Η καθημερινότητά μας είναι πολύ σημαντική. Όλοι μαζί ορίζουμε τι σημαίνει ομάδα. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν εξαιρέσεις, όσον αφορά σε κάποιους αθλητές. Το σύνολο είναι αυτό που απορρίπτει κάποια κακώς κείμενα, το σύνολο σε απορρίπτει όταν παρεκκλίνεις. Στις δουλειές όλων, οι αναμνήσεις που ανακαλούμε είναι αυτές που βοηθήσαμε τον άλλον, που βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον.

Γι αυτό, όταν λένε ιστορίες οι αθλητές ή οι στρατιώτες, θα ακούσετε να λένε οι μέρες που αισθάνονται γεμάτοι είναι αυτές που βοήθησαν έναν συνάνθρωπό τους, τον συμπαίκτη τους, οποιονδήποτε. Δεν κερδίζει μόνο το ταλέντο σε μια χρονιά, αλλά η κουλτούρα και το πόσο σταθερά έχεις χτίσει τις βάσεις σου. Κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από την ομάδα. Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό έχει να κάνει με τις επιτυχίες".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ EUROLEAGUE VTB LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ