ΕΣΑΚΕ

Καλαϊτζής, Χήνας και Πανταζόπουλος κατηγορούν τον Προμηθέα, ο Μήλας βλέπει "δόλο" στην κίνηση των τριών

Καλαϊτζής, Χήνας και Πανταζόπουλος κατηγορούν τον Προμηθέα, ο Μήλας βλέπει "δόλο" στην κίνηση των τριών
EUROKINISSI

Γιατί Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Περιστέρι "συμμάχησαν" κατά του Προμηθέα; Μιλούν στο SPORT 24, οι Γιώργος Καλαϊτζής, Γιώργος Χήνας και Γιώργος Πανταζόπουλος, που εξηγούν ότι είναι θέμα "ηθικής και τιμής" και ο Χρήστος Μήλας που βλέπει "δόλο" και προσπάθεια να δικαιολογηθεί τυχόν αρνητική έκβαση στη σεζόν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στον ΕΣΑΚΕ τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου έφερε στο προσκήνιο ένα σοβαρό ζήτημα με επίκεντρο τον Προμηθέα και τις τρεις ομάδες (Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, ΑΕΚ, Περιστέρι) που συμμετείχαν επίσης στο Super Cup.

Πρόκειται για τον αριθμό των ξένων που έχει χρησιμοποιήσει η αχαϊκή ομάδα τη φετινή σεζόν στη Stoiximan Basket League, με σημείο τριβής τον Τζεχάιβ Φλόιντ και τον Τζαούν Έβανς. Ο πρώτος έπαιξε μόνο στο Super Cup, ενώ ο δεύτερος "έγραψε" την πρώτη συμμετοχή του εντός των συνόρων στο εξ αναβολής παιχνίδι με το Λαύριο στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Βάσει των κανονισμών του ΕΣΑΚΕ δεν υπάρχει, αφού το χαρτί που υπέγραψαν οι "τέσσερις" στην αρχή της σεζόν δεν έχει ουδεμία νομική υπόσταση για το καταστατικό του πρωταθλήματος, ούτε επιφέρει τιμωρία. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, η ΑΕΚ και το Περιστέρι όμως θέτουν θέμα ηθικής φύσεως για τη "συμφωνία κυρίων" που υπεγράφη πριν από τη διεξαγωγή του Super Cup.

Βάσει της οποίας, ο Προμηθέας δεν θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τον Τζαούν Έβανς σε εκείνη την εξ αναβολής αναμέτρηση με το Λαύριο στο "Δημήτρης Τόφαλος", αλλά λίγες ημέρες αργότερα στην έναρξη του Β' Γύρου. Κι αντίστοιχα να μην προχωρήσει σε απόκτηση άλλου ξένου παίκτη, πλην του Τζιάν Κλαβέλ.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΚΑΙ Ο "ΔΟΛΟΣ"

Δεδομένου ότι το ζήτημα που έχει προκύψει απασχολεί έντονα τις τέσσερις ομάδες (επισημαίνουμε ξανά πως πρόκειται για κάτι ηθικό, κι όχι με νομική υπόσταση), το SPORT 24 ήρθε σε επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με τον Χρήστο Μήλα από τον Προμηθέα, τον Γιώργο Καλαϊτζή από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, τον Γιώργο Πανταζόπουλο από το Περιστέρι και τον Γιώργο Χήνα από την ΑΕΚ.

Κι όπως ήταν λογικό, όσα είχε να πει ο πρώτος (ως ο "κατηγορούμενος" στη συγκεκριμένη ιστορία) έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

"Τον Σεπτέμβριο του 2020 όντως κάναμε μια συμφωνία, ώστε ό,τι υπάρχει στον ΕΣΑΚΕ με τις αλλαγές για το πρωτάθλημα (3+3) να ισχύσει από το Super Cup. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μεγάλης Πέμπτης λοιπόν αυτό που τέθηκε ως θέμα από τις άλλες τρεις ομάδες είναι ότι εμείς, ως σύλλογος, έχουμε κάνει όλες τις αλλαγές και δεν δικαιούμαστε άλλης. Έκπληκτος μάλιστα άκουσα τον κ. Γιώργο Καλαϊτζή να αναφέρει ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου πως γνώριζε από τον Ιανουάριο για το γεγονός πως κάναμε τέσσερις αλλαγές (σ.σ.: βλέπε τη συμμετοχή του Τζαούν Έβανς στο εξ αναβολής παιχνίδι με το Λαύριο) κι ότι το συζήτησε από τότε με τις άλλες δύο ομάδες, το Περιστέρι και την ΑΕΚ, δίχως να αναφέρει σ εμάς τίποτα" ανέφερε αρχικά ο Χρήστος Μήλας και προσέθεσε:

"Ίσως μας ξέφυγε το θέμα τότε, με όλα αυτά που συνέβαιναν με τον κορονοϊό και τις διαρκείς αναβολές αγώνων λόγω των κρουσμάτων. Δεν μας πήρε όμως κανείς ένα τηλέφωνο, να μας πει ότι έχουμε κάνει λάθος και να το τακτοποιήσουμε άμεσα. Περίμεναν να φτάσουμε λίγο πριν από τα playoffs, που αφήσαμε ελεύθερους δύο παίκτες (ένας εξ αυτών ο Γιάννης Αθηναίου, που συνεχίζει στην Μπιλμπάο), για να κάνουν λόγο για ηθικής φύσεως ζήτημα. Εμένα αυτό που κάνει ότι υπάρχει δόλος από πίσω, αναφορικά με την χρονική συγκυρία της αναφοράς. Ξέρεις κάτι από τον Ιανουάριο και μου το λες τώρα, ενώ μπορούσαμε με ένα τηλέφωνο να το λύσουμε μεταξύ μας οι ομάδες; Θα κάναμε κι εμείς άλλο προγραμματισμό από εκεί κι έπειτα, αποδεχόμενοι την κατάσταση.

Το ότι μιλάμε για ηθική υπέρβαση στις αλλαγές του Α' Γύρου είναι κάτι που δεν θα μας απασχολούσε τώρα, αν είχαμε μιλήσει από τότε. Δεν θα αφήναμε κάποιους παίκτες να φύγουν τις τελευταίες εβδομάδες και θα διαφοροποιούσαμε τον σχεδιασμό μας. Έκαναν λοιπόν οι ομάδες ένα τεράστιο θέμα, για κάτι που έγινε στον Α' Γύρο. Για μένα λοιπόν όλο αυτό είναι ξεκάθαρο: υπάρχει φόβος, θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για τυχόν δυσμενές αποτέλεσμα στη συνέχεια της σεζόν. Αν έκαναν ένα τηλέφωνο τον Ιανουάριο, θα είχαμε τελειώσει από τότε με όλα".

Τι έχει να πει για το θέμα της παρατυπίας, που επισημαίνουν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, η ΑΕΚ και το Περιστέρι; "Αν υπάρχει κάποια παρατυπία, αυτή αφορά στον Α' Γύρο. Το είδαν λοιπόν και δεν μας είπαν κάτι, να το διορθώσουμε άμεσα. Θα σου θυμίσω απλά ότι τον Ιανουάριο λόγω της πανδημίας και των αναβολών γινόταν ένας χαμός, έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Δεν ήταν πρόβλημα για εμάς να μην χρησιμοποιήσουμε έναν παίκτη στο εξ αναβολής με το Λαύριο, αλλά τρεις ημέρες μετά, στο πρώτο παιχνίδι του Β' Γύρου" απάντησε χαρακτηριστικά, πριν τονίσει:

"Έχουμε ξαναδεχθεί επιθέσεις στο παρελθόν και δεν έχουμε απαντήσει, ούτε σε αυτές ούτε σε άλλες προκλήσεις. Απλά δεν θέλω κάποιοι αυτό να το θεωρήσουν αδυναμία. Είναι μια στάση που κρατάμε, έχοντας σεβασμό στο άθλημα".

Με δεδομένο λοιπόν πως ο Προμηθέας έχει πέντε ξένους στο ρόστερ τη δεδομένη χρονική στιγμή (Τζεράι Γκραντ, Τζέριαν Γκραντ, Τζίαν Κλαβέλ, Κουίνσι Φορντ και Ντάνι Αγκμπελέσε) το εύλογο ερώτημα είναι αν θα προχωρήσει σε ακόμη μια μεταγραφή (σ.σ.: άρα θα φτάσει τους δεκατρείς ξένους, συνυπολογίζοντας τον Τζεχάιβ Φλόιντ των 13'18'' στο Super Cup) ή θα μείνει ως έχει.

Η απάντηση του Χρήστου Μήλα πάνω σε αυτό; "Ο Προμηθέας αυτή την στιγμή διατηρεί το δικαίωμα να κάνει ακόμη μία αλλαγή στον Β' Γύρο. Το τι θα κάνουμε εν τέλει είναι κάτι που θα αποφασίσουμε τις προσεχείς ημέρες" ανέφερε ως κατακλείδα στο SPORT 24.

ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ: "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ"

Ο Γιώργος Καλαϊτζής, ως ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, ήταν αυτός που έθεσε το ζήτημα περί του αριθμού των αλλαγών που έχει κάνει ο Προμηθέας ως τώρα. Ο τιμ μάνατζερ των πρασίνων εξήγησε στο SPORT 24 τα εξής σχετικά με το θέμα που απασχολεί έντονα τους "4" εδώ και μερικές ημέρες:

"Από την πλευρά του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ δεν χρειαζόταν να πούμε κάτι τόσο καιρό, αφού υπάρχει μια υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων ομάδων που συμμετείχαν στο Super Cup. Μέχρι που είδαμε τον προπονητή της ομάδας, κ. Μάκη Γιατρά, πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες να δηλώνει πως στην ΕΡΤ ο Προμηθέας σκοπεύει να κάνει δύο αλλαγές, ενώ βάσει εκείνου του εγγράφου που είχαμε υπογράψει, ξέραμε ότι έχει ακόμη μία.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις λοιπόν, επικοινωνήσαμε με τις άλλες τρεις ομάδες και τους προωθήσαμε ένα έγγραφο αναφορικά με το πόσες αλλαγές έχουμε δικαίωμα να κάνουμε εμείς οι "4" του Super Cup. Έγγραφο, το οποίο ζητούσαμε -καλεί τη πίστη- να υπογράψουμε όλοι για να μην υπάρχουν παρερμηνείες όσων είχαμε συμφωνήσει στην αρχή της σεζόν. Ο Προμηθέας όμως αρνήθηκε να το υπογράψει. Κι αυτό ήταν κάτι, που μας κίνησε την περιέργεια. Εδώ, πρέπει να σημειώσω κάτι ακόμη, επειδή θέλω να είμαι δίκαιος: μιλάμε για το ενδεχόμενο να κάνει ακόμη μια αλλαγή ο Προμηθέας, εξετάζουμε αυτή την εκδοχή στην ιστορία, βάσει πάντα όσων είχε δηλώσει ο κ. Μάκης Γιατράς στην τηλεόραση. Για την περίπτωση δηλαδή που αποκτήσει κι άλλον ξένο. Όλο αυτό λοιπόν που συζητάμε είναι μεν νόμιμο, αλλά όχι ηθικό.

Τέλος, θα ήθελα να σταθώ σε κάτι ακόμη που θεωρώ σημαντικό: η μη τήρηση της υπογραφής μεταξύ τεσσάρων ομάδων του ΕΣΑΚΕ δεν αφορά μόνο αυτές, αφορά όλες τις ομάδες. Είπαμε να κάνουμε μια νέα αρχή όλες οι ομάδες μαζί, αλλά εν προκειμένω παρατηρούμε κάτι που δεν βοηθάει να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Περιμένουμε ο Προμηθέας να τιμήσει την υπογραφή του διότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα μιλάμε για καθαρή αλλοίωση του πρωταθλήματος".

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ"

Από την πλευρά του, ο General Manager του Περιστερίου σημείωσε στο SPORT 24: "Είναι σαφές πως υφίσταται ένα θέμα. Όταν είναι να διεξαχθεί το Super Cup, το καταστατικό του ΕΣΑΚΕ για το νέο πρωτάθλημα είχε ήδη ψηφιστεί, οπότε δεν μπορούσε να προστεθεί το συγκεκριμένο κομμάτι που συζητάμε σε αυτό. Γι αυτό προχωρήσαμε οι τέσσερις ομάδες σε μια άλλη διαδικασία/κίνηση, κατόπιν σχετικής πρώτης επιθυμίας από τον Προμηθέα. Για την ιστορία να αναφέρω απλά πως όλο αυτό με τους ξένους σε Super Cup και Stoiximan Basket League είναι κάτι που έχουμε ήδη συζητήσει να ισχύσει για την επόμενη σεζόν".

Για να προσθέσει πάνω σε αυτό: "Ο Προμηθέας είχε θέσει τότε το συγκεκριμένο ζήτημα, στο οποίο είχε απόλυτο δίκιο, για να μην επιχειρεί κάθε ομάδα να φέρνει άλλους ξένους για το Super Cup και αλλοιώνεται η μορφή της διοργάνωσης. Κατόπιν συζήτησης λοιπόν, συμφωνήσαμε όλες οι ομάδες και υπογράψαμε το συγκεκριμένο μνημόνιο. Νομικά δεν μπορεί να γίνει κάτι, αφού δεν περιλαμβάνεται αυτή η συμφωνία των τεσσάρων μας στο καταστατικό, δεδομένου ότι είχε ήδη ψηφιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο η προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος".

Τι έχει να σημειώσει πάνω στο κομμάτι του χρονικού σημείου στο οποίο ανέκυψε το ζήτημα του αριθμού των αλλαγών των ξένων του Προμηθέα; "Προσωπικά μπορώ να σου αναφέρω πως όλη αυτή τη διαδικασία δεν την είχα κινήσει ή συζητήσει από τον Ιανουάριο, όπως αναφέρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τότε με τις αλλαγές που γίνονταν και τις αναβολές, δεν πήραμε χαμπάρι το πρόβλημα, εν συνεχεία το ψάξαμε και το συνειδητοποιήσαμε".

Για το φινάλε, ο Γιώργος Πανταζόπουλος έθεσε μια ξεκάθαρη θέση για ό,τι έχει έρθει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος εδώ και δύο μέρες: "Για μένα, θα έπρεπε να τηρηθεί αυτή η "συμφωνία κυρίων" που υπεγράφη από τις τέσσερις ομάδες και να προχωρήσουμε με σεβασμό σε αυτή. Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια, απλά πως όταν τέσσερα σωματεία υπογράφουμε κάτι από κοινού, αυτό θα πρέπει να το τιμάμε".

ΧΗΝΑΣ: "ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ"

Τέλος, ο Γιώργος Χήνας δεν θέλησε να μπει σε πάρα πολλές λεπτομέρειες και πτυχές της ιστορίας. Εστίασε στην ουσία του πράγματος, αφού σχολίασε στο SPORT 24 πως "δεν έχει νόημα να κάνουμε κρίσεις από μιας κατάστασης, τα γεγονότα είναι αυτά που έχουν σημασία. Όλο αυτό ξεκίνησε τότε με παρέμβαση του Προμηθέα, για χάρη του Ταϊρίς Ράις. Τώρα, βλέπουμε ότι η ίδια ομάδα έχει παραβεί τη συμφωνία. Νομικά έχει το δικαίωμα να κάνει ακόμη μια αλλαγή μέχρι την έναρξη των playoffs, από εκεί και πέρα όμως αυτό είναι ανήθικο".

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ

Όλα ξεκίνησαν όταν με αφορμή την παρουσία του Ταϊρίς Ράις στο ρόστερ της ΑΕΚ (σ.σ.: είχε υπογράψει μηνιαίο συμβόλαιο για το Basketball Champions League), ο Προμηθέας πρότεινε οι τέσσερις ομάδες του Super Cup να υπογράψουν ένα MoU (Momerandum of Understanding) πως όποιοι ξένοι χρησιμοποιηθούν στους αγώνες του Super Cup, να υπόκεινται στον κανονισμό του ΕΣΑΚΕ για τις αλλαγές της Stoiximan Basket League στον α' γύρο του πρωταθλήματος. Κάτι που νομικά βέβαια δεν είχε την παραμικρή δύναμη, αφού αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό του πρωταθλήματος.

Όπως και να έχει, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων προχώρησαν στην υπογραφή του εν λόγω MoU, συνεχίζοντας από εκεί κι έπειτα την πορεία τους εντός των συνόρων.

Βάσει λοιπόν αυτής της άτυπης συμφωνίας (επαναλαμβάνουμε πως ουδεμία νομική υπόσταση έχει βάσει των κανονισμών του ΕΣΑΚΕ, ήτοι ουδείς μπορείς έχει έννομο συμφέρον για να προσφύγει στη δικαιοσύνη), ο Τζαούν Έβανς δεν θα έπρεπε να αγωνιστεί στον εξ αναβολής αγώνα με το Λαύριο, αφού -δεδομένου αυτού- είναι η τέταρτη αλλαγή του Προμηθέα. Κι αυτό γιατί ο Τζεχάιβ Φλόιντ έπαιξε μόνο στο Super Cup, για 13'18'' σε ημιτελικό και τελικό της διοργάνωσης.

Έτσι, ο Προμηθέας μπορεί να ξεκίνησε τη regular season με πέντε ξένους (άρα ο επόμενος που αποκτήθηκε να θεωρήθηκε προσθήκη κι όχι αλλαγή), υπήρχε όμως η "βάση" για να θέσουν ζήτημα περί ηθικής σε βάρος του Προμηθέα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, η ΑΕΚ και το Περιστέρι.

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, όλο αυτό που έχει προκύψει επίσημα πλέον -μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ- από τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου αφορά μεν τον συνολικό αριθμό των ξένων που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει, εστιάζεται όμως στον Α' γύρο της Stoiximan Basket League (σ.σ.: ο Τζαούν Έβανς δηλώθηκε ως αλλαγή του Α' γύρου).

Γι αυτό κιόλας, η αχαϊκή ομάδα κινείται εδώ και αρκετές ημέρες για την απόκτηση ακόμη ενός περιφερειακού, που θα συμπληρώσει το παζλ για τα playoffs του πρωταθλήματος (αυτή την στιγμή ο Προμηθέας έχει πέντε ξένους).

Οι άλλες τρεις ομάδες λοιπόν (Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, ΑΕΚ, Περιστέρι) αυτό που έθεσαν ως ζήτημα στο τραπέζι ήταν μεν ο συνολικός αριθμός των ξένων της ομάδας του Μάκη Γιατρά, πλην όμως για ό,τι έγινε στη διάρκεια του Α' Γύρου.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΣΑΚΕ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΕΚ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ