ΑΕΚ

Ρογκαβόπουλος και Μωραΐτης άρπαξαν την ευκαιρία

Ο Δημήτρης Μωραΐτης της ΑΕΚ σε αγώνα με τον Κολοσσό την σεζόν  2020/21
Ο Δημήτρης Μωραΐτης της ΑΕΚ EUROKINISSI

Ο Λάνγκφορντ έβαλε την υπογραφή του στην νίκη της ΑΕΚ επί του Κολοσσού, ωστόσο αυτό που αποδείχθηκε με την καλή παρουσία των Ρογκαβόπουλου-Μωραΐτη είναι ότι η φιλοσοφία “Next Man Up” συνεχίζεται στην “Ένωση”.

Η δικαιοσύνη αποτελεί μεγάλη υπόθεση σε μία ομάδα. Το να ξέρει δηλαδή ο κάθε παίκτης ότι θα πάρει την ευκαιρία του αν προσπαθήσει. Η ΑΕΚ εφαρμόζει σταθερά αυτή την λογική εδώ και δύο χρόνια. Και ανταμείφθηκε για ακόμα μία φορά στην νίκη με 89-72 επί του Κολοσσού.

Η “Ένωση” τα χρειάστηκε κόντρα στους Ροδίτες. Κάτι οι απουσίες των Σλότερ, Ζήση, κάτι η μέτρια ψυχολογία μετά την ήττα από το Λαύριο, κάτι η χριστουγεννιάτικη ραστώνη, δεν ήθελε και πολύ να γίνει η ζημιά. Στο τέλος όμως, η κλάση της ΑΕΚ ήταν αρκετή για να πάρει την νίκη, αλλά – κυρίως – να αναδείξει για ακόμα μία φορά το βάθος της και την λογική ότι δεν περισσεύει κανείς σε αυτό το ρόστερ. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση και δουλειά.

Ο ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΡΟΓΚΑΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλάση του Κιθ Λάνγκφορντ έπαιξε τεράστιο ρόλο στην – τελικά άνετη – νίκη της “Ένωσης”. Δεν υποτιμάει κανείς ότι η εμπειρία του Ματσιούλις και η σταθερά καλή παρουσία του Βλάντο Γιάνκοβιτς βοήθησε στο να αποφευχθεί η γκέλα. Είναι δύσκολο όμως να αναφερθεί όμως κάποιος σε αυτό το παιχνίδι και να μην σταθεί στην παρουσία των Νίκου Ρογκαβόπουλου και Δημήτρη Μωραΐτη.

Ο Ρογκαβόπουλος ήταν αυτός που έκανε την αρχή, αφού – όντας πλέον σταθερό μέλος του ροτέισον – πέρασε στο παρκέ στην δεύτερη περίοδο και επιβεβαίωσε άμεσα ότι πλέον αισθάνεται άνετα. Ο τρόπος που κινείται μακριά από την μπάλα και κυνηγάει τα επιθετικά ριμπάουντ (πράγματα που αμφότερα είναι αρχικά προϊόν ενστίκτου) και η επαφή του με το καλάθι φάνηκαν χρήσιμα στην ΑΕΚ, που είδε τον 20χρονο γκαρντ/φόργουορντ να προσφέρει 12 πόντους με 3/3 σουτ, 5/5 βολές και 4 ριμπάουντ σε μόλις 9 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Ο ορισμός της οικονομικής στατιστικής, αλλά και μία απόδειξη ότι πλέον ο Ρογκαβόπουλος δεν βιάζεται πλέον να δείξει πράγματα, παρά αφήνει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν.

Αν όμως η παρουσία του Ρογκαβόπουλου δεν προκάλεσε έκπληξη – κάτι που σαφώς πιστώνεται αυτός πλέον, αφού έχει ανεβάσει τον πήχη – ήταν η παρουσία του Μωραΐτη που τράβηξε το ενδιαφέρον. Ο 22χρονος γκαρντ είχε αγωνιστεί μέχρι τον αγώνα με τον Κολοσσό σε μόλις τρία παιχνίδια, έχοντας συνολική συμμετοχή 11 λεπτών και 39 δευτερολέπτων. Κόντρα στην ομάδα που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός, όμως, έμεινε στο παρκέ για 11 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.

Ο Μωραΐτης μπήκε στο παρκέ στο 28ο λεπτό, όντας κρύος από τον πάγκο. Χωρίς να διστάσει δευτερόλεπτο ωστόσο – και με το παιχνίδι ακόμα να μην έχει ξεφύγει εντελώς – σημείωσε 5 σημαντικούς πόντους και έδωσε μία ασίστ στον Ματ Λοτζέσκι για ένα τρίποντο, με το οποίο οποίο πρακτικά η ΑΕΚ “κλείδωσε” την νίκη. Δεν είναι ακριβώς απλό για έναν παίκτη να έχει μείνει εκτός ροτέισον σχεδόν όλη την σεζόν και να κοιτάζει από τον πάγκο για 28 λεπτά και ξαφνικά να περάσει στο παρκέ και να βοηθήσει. Ο Μωραΐτης όμως έδειξε έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που προέκυψε από τις απουσίες και να φωνάξει (και αυτός) “παρών”.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΕΚ

Στην ΑΕΚ έχουν μία ξεκάθαρη φιλοσοφία ειδικά την τελευταία διετία, μετά την έλευση δηλαδή του Ηλία Παπαθεοδώρου. Μία φιλοσοφία που είχε αναλυθεί και από το τεχνικό επιτελείο της ομάδας στην μεγάλη συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει οι βοηθοί του Έλληνα κόουτς στο Sport24.gr πριν την έναρξη της σεζόν: Όλοι παίκτες θα έχουν κάποια στιγμή την ευκαιρία τους, αρκεί να την κερδίσουν από την παρουσία τους στις προπονήσεις. "Σε μία ομάδα όπως η ΑΕΚ, αλλά και όχι μόνο στην ΑΕΚ, δεν πρέπει να έρθει η σειρά σου, αλλά να την πάρεις την σειρά σου. Πρέπει να δράσεις". είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο άμεσος βοηθός του κόουτς Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Μενουδάκος.

Η λογική που ακολουθεί η ΑΕΚ είναι το “Next Man Up”. Ο επόμενος διαθέσιμος παίκτης δηλαδή. Στο επίπεδο που θέλει να βρεθεί η “Ένωση” δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης για κάποιον, είτε είναι ο καλύτερος παίκτης της, είτε ο 15ος παίκτης στο ρόστερ. Όλοι ξέρουν πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουν. Αυτό αποδείχθηκε την περσινή σεζόν όταν ήρθαν από το βάθος του πάγκου και καθάρισαν παιχνίδια παίκτες όπως ο Βασίλης Τολιόπουλος και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος. Αυτό φαίνεται να ισχύει και φέτος, αφού μπορεί σε κάποιο παιχνίδι να βρεθεί ξαφνικά λόγω των απουσιών 25 λεπτά στο παρκέ ο 36χρονος Δημήτρης Μαυροειδής και σε κάποιο άλλο να είναι ακόμα και εκτός 12αδας ενώ σε ένα άλλο μπορεί να περάσει χρόνο στο παρκέ ο Ρογκαβόπουλος ή – όπως κόντρα στον Κολοσσό – ο Μωραΐτης.

Αυτό που πλέον έχει γίνει σαφές στην ΑΕΚ είναι ότι τίποτα δεν χαρίζεται στον καθένα. Ο λόγος που ο Μωραΐτης πέρασε στο παρκέ στο 28ο λεπτό στον αγώνα με τον Κολοσσό και δεν ξαναβγήκε ήταν επειδή το κέρδισε με την παρουσία του, δεν του έγινε χάρη. Ο λόγος που πολλές φορές ο Ρογκαβόπουλος μπορεί να βρεθεί στο παρκέ περισσότερη ώρα από τον Λοτζέσκι είναι επειδή το κέρδισε και ξέρει ότι δεν θα βρεθεί στον πάγκο σε ανύποπτη στιγμή απλώς επειδή οι παίκτες πρέπει να παίζουν με το... ρολόι. Αν αξίζει κάποιος να παίζει, τότε θα παίζει.

Είναι σαφές ότι οι προσωπικότητες έχουν τον πρώτο λόγο στην ΑΕΚ. Παίκτες όπως ο Λάνγκφορντ, ο Ματσιούλις, ο Ζήσης, ο Σλότερ, ο Λοτζέσκι έχουν μεγαλώσει το brand name τη ομάδας. Ο λόγος ωστόσο που η “Ένωση” παραμένει ανταγωνιστική μέσα από τα προβλήματα είναι πως όλοι οι παίκτες ξέρουν ότι αν προσπαθήσουν, αν δείξουν κάτι, τότε θα πάρουν την ευκαιρία τους. Δεν θα τους χαριστεί κάτι. Είναι σίγουρο ότι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, θα πάρει αυτό που του αξίζει. Το “Next man up” έχει βρει απόλυτη εφαρμογή στην "Ένωση".

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ