ΛΑΥΡΙΟ

Ο Μουράτος ανθίζει στο Λαύριο

Ο Μουράτος σε αγώνα Λαύριο - Άρης την σεζόν 2020/21
Ο Μουράτος σε αγώνα Λαύριο - Άρης την σεζόν 2020/21 EUROKINISSI

Ο Βασίλης Μουράτος παίζει το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του στο Λαύριο, θυμίζει περισσότερο από ποτέ πλέι-μέικερ και δείχνει έτοιμος να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Στα 23 του χρόνια ο Βασίλης Μουράτος δεν μπορεί να θεωρηθεί πιτσιρικάς. Δεν τον πήραν όμως και τα χρόνια. Βρίσκεται στη πιο παραγωγική του ηλικία. Το βασικότερο όμως είναι ότι δείχνει πλέον πιο ώριμος από ποτέ.

Προερχόμενος από μία συμπαθητική παρουσία την σεζόν 2018/19 με το Λαύριο, όπου είχε 6.8 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχής, ο νεαρός γκαρντ έμεινε στην ομάδα ελπίζοντας ότι θα έχει πιο ενεργό ρόλο. Ότι θα μπορέσει να βελτιωθεί, θα βγάλει πράγματα που ήξερε ότι είχε μέσα του. Ο Χρήστος Σερέλης πίστεψε σε αυτόν. Και ήδη μπορεί να νιώθει δικαιωμένος.

Έπειτα από 5 αγώνες στην Stoiximan Basket League ο Μουράτος δείχνει ήδη ότι έχει κάνει άλματα στην εξέλιξή του, έχοντας βελτιωθεί σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, αριθμώντας 10.8 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 4.8 ασίστ μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής. Αποκορύφωμα ήταν η χθεσινή (9/12) εμφάνισή του στον θρίαμβο του Λαυρίου επί του Άρη με 92-71, όπου ολοκλήρωσε αθόρυβα το παιχνίδι με 11 πόντους, 3 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 26 λεπτά συμμετοχής, στην πιθανότατα πιο γεμάτη (στατιστικά) εμφάνιση της καριέρας του μέχρι στιγμής. Μία εμφάνιση που έχει εξήγηση.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ

Ο Βασίλης Μουράτος ήθελε πάντα να παίζει. Αυτός είναι ο λόγος που δεν φοβήθηκε την σεζόν 2016/17 να αγωνιστεί δανεικός από τον Ολυμπιακό στην Α2 για χάρη του Ψυχικού. Αυτός είναι ο λόγος που πήγε στον Φάρο Λάρισας την σεζόν 2017/18. Και αυτός είναι ο λόγος που έπειτα από μία σεζόν που είχε μικρότερο ρόλο από ότι περίμενε στο Περιστέρι (2018/19), συμφώνησε από πέρυσι να ενταχθεί στο Λαύριο. Και αυτή του η απόφαση δείχνει φέτος να τον δικαιώνει.

Την φετινή σεζόν ο Μουράτος δείχνει να έχει ωριμάσει. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι είναι ο βασικός οργανωτής της ομάδας, ο ρόλος του άλλαξε σε σχέση με πέρυσι και η αυτοπεποίθησή του έχει ανέβει. Ο 23χρονος γκαρντ είναι ο βασικός δημιουργός του Λαυρίου, στήνοντας σχεδόν το 1/3 των Πικ εν Ρολ της ομάδας, όταν πέρυσι βρισκόταν σε τρίτο πλάνο σε αυτόν τον τομέα πίσω από τους Άλμαν και Γουάτσον. Δεν είναι όμως μόνο ότι έχει αυτό τον ρόλο, αλλά και ότι είναι πιο αποδοτικός. Οι αποφάσεις του είναι πιο σωστές, πασάρει στον σωστό χρόνο στους ψηλούς που ρολάρουν στο καλάθι, βλέπει καλύτερα το γήπεδο.

Το βασικό χαρακτηριστικό του νεαρού γκαρντ βέβαια παραμένει η επιθετικότητα. Όντας ένας παίκτης που αρέσκεται στο να διεισδύει προς το καλάθι, ο Μουράτος εξακολουθεί να κάνει την μεγαλύτερη “ζημιά” με drive, είτε σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός είτε έπειτα από σκριν που θα πάρει, σκοράροντας κυρίως στο “ζωγραφιστό”, παίρνοντας πάντα τον δεξιό διάδρομο, εκμεταλλευόμενος τα δυνατά του πόδια και τον δυνατό κορμό του. Αυτή η επιθετικότητά του είναι που έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζει 4.8 φάουλ ανά αγώνα όντας τρίτος στην σχετική κατηγορία στην Stoiximan Basket League πίσω μόνο από τους Βασίλη Καβαδά και Κιθ Λάνγκφορντ.

Παίζοντας σε μία ομάδα που της αρέσει να παίζει σε γρήγορο τέμπο, ο νεαρός γκαρντ απολαμβάνει την ελευθερία κινήσεων που έχει, εστιάζοντας στα δυνατά του σημεία. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν διστάζει να δοκιμάζει και το σουτ του από την περιφέρεια μετά από ντρίμπλα, έστω και αν είναι ασταθής σουτέρ, έχοντας 1.2/3.8 τρίποντα ανά αγώνα (31.6%), με όλες τις επιδόσεις (εύστοχα, προσπάθειες, ποσοστό) να αποτελούν ρεκόρ καριέρας.

Το βασικό όμως για τον Μουράτο είναι ότι τα κάνει όλα αυτά χωρίς να αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα. Εξακολουθεί να είναι αυτός που θα πιέσει σε όλο το γήπεδο τον αντίπαλο γκαρντ και να παίξει καλή άμυνα πάνω στην μπάλα, αλλά και να είναι ο παίκτης με ικανότητα να μαρκάρει ακόμα και τρεις θέσεις στην περιφέρεια χάρη στην σωματοδομή του.

ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ

Είναι σαφές ότι ο Μουράτος έχει να δουλέψει πολλά ακόμα στο παιχνίδι του. Το σουτ παραμένει το αδύνατο σημείο του, γεγονός που σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου ένα απλό “under” στα Πικ εν Ρολ που στήνει θα τον δυσκολέψει να είναι εξίσου αποδοτικός. Παράλληλα, εξακολουθεί να έχει μία ξεκάθαρη τάση να διεισδύει από τον δεξιό διάδρομο και τα τελειώματά του από αριστερά να μην είναι εξίσου αποδοτικά, την ίδια στιγμή το ποσοστό του στις βολές (μόλις 60%) είναι επιεικώς κακό για γκαρντ. Αυτό δεν αλλάζει όμως ότι έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά.

Ο Μουράτος δείχνει να καταφέρνει αρχικά να κάνει την απαραίτητη μετάβαση από την θέση του “combo γκαρντ” για όλες τις αποστολές σε πόιντ γκαρντ, γεγονός που τον ανεβάζει επίπεδο, αφού έχει ύψος 1.93 μέτρα και ικανότητα να επηρεάσει το παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ χάρη στην αθλητικότητά του. Οι αποφάσεις του στο παρκέ είναι πιο καλές, ο τρόπος που διαβάζει το παιχνίδι επίσης. Βλέπει πλέον πάσες και γωνίες πάσας που μέχρι πέρυσι δυσκολευόταν να δει με συνέπεια. Και είναι σίγουρο ότι όσο παίζει και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κόουτς Σερέλη θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Στα 23 του χρόνια πλέον, ο Μουράτος δείχνει να έχει βρει την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί στην καριέρα του. Έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά φέτος. Και είναι στο χέρι του να κάνει ακόμα περισσότερα, προκειμένου να ανέβει ακόμα ένα επίπεδο.

TAGS ΛΑΥΡΙΟ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ