ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ο κασκαντέρ Ντάριλ Μέικον

Ο Ντάριλ Μέικον με την φανέλα της Γαλατάσαραϊ
Ο Ντάριλ Μέικον με την φανέλα της Γαλατάσαραϊ BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE

Η Λάρισα ανάγκασε την ΑΕΚ στην τέταρτη ήττα της στα τελευταία επτά ματς της Stoiximan Basket League και ο Βασίλης Σκουντής αναπλάθει την τελευταία φάση του αγώνα και τον ρόλο του νεόκοπου γκαρντ της «Βασίλισσας».

Eπειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους, ευτυχώς είναι εξ αρχής σαφές πώς πρέπει να προφέρεται ο γκαρντ ο οποίος προστίθεται στο ρόστερ της ΑΕΚ...

Γράφεται Daryl Macon και διαβάζεται Ντάριλ Μέικον (κατά το... μπέικον) όχι Μέισον!

Το λήξαμε αυτό, πάμ’ παρακάτω...

Παρακάτω και μετά την αδόκητη ήττα της «Βασίλισσας» στη Λάρισα (με την οποία θα ασχοληθώ παρακάτω), τίθεται το ζήτημα τι σόι παίκτης είναι ο λεγάμενος και γιατί τον αλίευσε η ΑΕΚ από τα παράλια του Βοσπόρου.

Ο γεννημένος στις 29 Νοεμβρίου στου 1995, Αμερικανός πρώην παίκτης των Μάβερικς και των Χιτ είναι αυτό που επιζητούν πολλές ομάδες: ένας combo guard, πάει να πει ικανός να υποστηρίξει τις ανάγκες της ομάδας και στο «1» και στο «2»...

Δεδομένων των προβλημάτων που ενέσκηψαν τον τελευταίο καιρό με τους τραυματισμούς και αποψίλωσαν την περιφερειακή γραμμή της ΑΕΚ, ο Παπαθεοδώρου έψαχνε (και ελπίζει ότι βρήκε) έναν παίκτη πολλαπλών χρήσεων.

Τι σημαίνει αυτό; Ιδού...

Πρώτον, να έχει κάποιο σχετικό μέγεθος, να διαθέτει αθλητικά προσόντα και να μπορεί να παίξει και στις δυο θέσεις των γκαρντ...

Δεύτερον, να μπορεί να σουτάρει καλά και να συνδυάζει τη δημιουργία με την εκτέλεση, όπως το έκανε πέρυσι ο Κέντρικ Ρέι, σε σύγκριση με τον οποίο ο Μέικον θεωρείται ικανότερος ως πόιντ γκαρντ.

ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΙΘ

Τρίτον και σημαντικότερο, να μπορεί να σταθεί δίπλα και μαζί με τον Κιθ Λάνγκφορντ, αλλά και να παριστάνει τον... κασκαντέρ του και να βγει μπροστά, όταν ο 38χρονος γκαρντ δεν βρίσκεται στα φόρτε του ή κάθεται στον πάγκο.

Για να το πω απλά αυτό και να χρησιμοποιήσω ένα πολύ νωπό παράδειγμα, (η ΑΕΚ θέλει έναν παίκτη), που να βάλει ένα από τα σουτ στα οποία αστόχησε στον επίλογο του χθεσινού αγώνα στη Λάρισα, ο Λάνγκφορντ.

Μιας και το ΄φερε η κουβέντα στον χθεσινό αγώνα, που επιφύλαξε κιόλας την τέταρτη ήττα της ΑΕΚ στους τελευταίους επτά αγώνες της στην Α1 (Λαύριο, Παναθηναϊκός, Προμηθέας, Λάρισα) μετά το 21-0 το οποίο έτρεχε από τα τέλη Οκτωβρίου του 2019, δεν τέθηκε βεβαίως το δίλημμα «to foul or not to foul» στην τελευταία και , όπως αποδείχθηκε, μοιραία επίθεση των Θεσσαλών.

ΚΑΘΑΡΗ ΑΜΥΝΑ

Εκείνη τη στιγμή η ΑΕΚ προηγούνταν με διαφορά ενός πόντου και ο Παπαθεοδώρου ζήτησε «καθαρή άμυνα», άλλωστε όταν μια ομάδα έχει το προβάδισμα η επιλογή του φάουλ θεωρείται υψηλού κινδύνου, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για ένα ζήτημα διαχρονικού debate.

Στο αμέσως επόμενο κλικ συνέβη το ευκταίον για τους μεν, το απευκταίον για τους δε και ούτως ειπείν, Σμιθ και Λάρισα, σας είδα και λαχτάρησα.

Τι συνέβη και τι δεν συνέβη σε αυτή την τελευταία φάση ένθεν και ένθεν;

Το έψαξα και από τις δυο πλευρές και όντως η υπόθεση έχει ενδιαφέρον...

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑ ΔΥΟ

«Το σκεπτικό μας ήταν να πάρει την μπάλα ο Σμιθ και να διεισδύσει στη ρακέτα για να σκοράρει ή να πάρει το φάουλ» μου εξήγησε ο Νίκος Παπανικολόπουλος.

«Ρισκάραμε βεβαίως διότι ο Σλότερ είναι εξαιρετικός αμυντικός, αλλά προτιμήσαμε να πάει ο Σμιθ πάνω του στο ένας εναντίον ενός και μετά την αλλαγή στο σκριν, παρά να σημαδέψει ο Σμιθ τον Λάνγκφορντ στην αδύνατη πλευρά και να έρθει η βοήθεια από τον Σλότερ. Καλύτερα δηλαδή να είχε να αντιμετωπίσει έναν πολύ καλό αμυντικό, παρά να δεχόταν παγίδα. Ρισκάραμε και μας βγήκε».

Την ίδια στιγμή, στην αντίπερα όχθη, ο Παπαθεοδώρου είχε πάρει τις αποφάσεις του, για να μη γίνει φάουλ και να αναγκασθεί ο Σμιθ (τον οποίο θεωρούσε σίγουρο κάτοχο της μπάλας) να σουτάρει και όχι να πάει σε drive.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΚΡΙΝ

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ΑΕΚ είχε επιχειρήσει με πλείστους όσους τρόπους και παίκτες να αναχαιτίσει τον πρώην παίκτη του Ηφαίστου, που χθες βρέθηκε στη ζώνη του λυκόφωτος: και με άμυνα στο ένα μέτρο για να αναγκάζεται να σουτάρει και να μη διεισδύει και με hedge out (δυναμική έξοδος του ψηλού στο pick n’ roll) και με αλλαγές στα σκριν.

Στην ακροτελεύτια φάση, δόθηκε στον Μάρκους Σλότερ η εντολή να «πέσει» στον Σμιθ, με αλλαγή στο σκριν. Οντως ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2015, είναι εξαιρετικός αμυντικός και ειδικά σε τέτοιες φάσεις, αλλά και ο Σμιθ δεν πάει πίσω στην αποφασιστικότατα και στα τελειώματα των φάσεων.

Πήρε την μπάλα και ενώ ο Σλότερ βγήκε επιθετικά πάνω του, τον πέρασε, σκόραρε και όλα τα άλλα είναι ιστορία!

Photo Credits: Basketball Champions League

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ