ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Οι γαύροι, οι τσιγγάνοι και ο "Υποβρύχιος"

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ πριν από αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ πριν από αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα EUROKINISSI

Mετά τον θρίαμβο στη Βαρκελώνη, ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει απόψε να αλώσει και το Βελιγράδι και ο Βασίλης Σκουντής ψηλαφίζει την αδελφοποίηση και τις παρτίδες του με τον Ερυθρό Αστέρα.

Δεν ξέρω εάν τα τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν ανήκουν στη λίστα με τα αγαπημένα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά ασφαλώς ένα από δαύτα κολλάει γάντι στην περίσταση...

Και κολλάει και μπορεί κιόλας να οιστρηλατήσει όλον τον Oλυμπιακό ενόψει της αποψινής επιχείρησης στο... δεύτερο σπίτι του. Το τραγούδι που ο συχωρεμένος Καναδός ποιητής, μυθιστοριογράφος και καλλιτέχνης έγραψε το 1986, εννοώ...

Αυτό που λέει "First we take Manhattan, then we take Berlin"!

Ατυχώς για τις συμπτώσεις το Μανχάταν δεν έχει ομάδα στην Ευρωλίγκα (αλλά μοστράρει τους Νικς στο ΝΒΑ), όσο για το Βερολίνο, οι Πειραιώτες θα το επισκεφθούν στις 18 Μαρτίου...

Δεν ταιριάζουν λοιπόν από γεωγραφικής και περιηγητικής πλευράς οι πόλεις, αλλά ταιριάζουν οι στίχοι και οι στόχοι: ο Ολυμπιακός πέτυχε διάνα τον πρώτο, που ήταν κιόλας ο δυσκολότερος και απόψε σημαδεύει τον δεύτερο, προτού ξαναγυρίσει στο σπίτι του, μετά από τρία απανωτά εκτός έδρας ματς (Βιτόρια, Μόσχα, Βαρκελώνη) για να υποδεχθεί τη Βαλένθια και στο καπάκι τη Ρεάλ Μαδρίτης...

Αναρωτιέμαι παρεμπιπτόντως τι μπορεί να γεννά "το γαρ πολύ (όχι της θλίψεως ή του έρωτος, αλλά) της Ισπανίας", καθόσον μέσα σε 22 ημέρες οι Πειραιώτες θα έχουν αναμετρηθεί και με τους τέσσερις πρεσβευτές της ιβηρικής χώρας στην Ευρωλίγκα...

Πλάκα πλάκα με τόση μαζεμένη ισπανική δόση, αντί για Ολυμπιακός, αλλά... Ολυμπιακόθ! Ο Μπαρτζώκας Μπαρτζόκαθ, ο Σλούκας Εσλούκαθ, ο Σπανούλης Εσπανούλιθ και δεν συμμαζεύεται.

Προς το παρόν βεβαίως ο Μπαρτζώκας και οι συν αυτώ δεν νοιάζονται για το θήτα στην κατάληξη, αλλά για το -ιτς...

Ο αποψινός αγώνας στο Βελιγράδι είναι πολλώ λογιώ ιδιάζων...

Εκτός από γείτονες, ομόδοξοι και ομόχρωμοι, ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας είναι επίσης και αδελφές ψυχές!

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι σε πείσμα των φιλικότατων σχέσεων και της αδελφοποίησης του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα, πολύ περισσότερες παρτίδες με τους Σέρβους έχει ανοίξει ο Παναθηναϊκός!

Μάλιστα αυτό το αλισβερίσι άρχισε εδώ και δεκαετίες, τόσο στο μπάσκετ, όσο και στο ποδόσφαιρο με αποκορύφωμα τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, όταν οι "Πράσινοι" νίκησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Aλεξάνδρας με 3-0, ανέτρεψαν το 1-4 του Βελιγραδίου και προκρίθηκαν στον τελικό του ΓουέμπλεΪ με τον Άγιαξ.

Ο (μπασκετικός) Ολυμπιακός γνωρίσθηκε με τον Ερυθρό Αστέρα στις 7 Νοεμβρίου του 2014 σε ένα... σουαρέ που παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη για κάμποσους λόγους: για τη συγκλονιστική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 18.000 νοματαίοι στη "Beogradska Arena", τραγουδώντας μάλιστα στα ελληνικά το "είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό", για την εκπληκτική άμυνα του Ολυμπιακού, ο οποίος ξέφυγε από τα δόντια του δεινόσαυρου Μπόμπαν Μαριάνοβιτς και για το βάπτισμα του πυρός του Γιάννη Σφαιρόπουλου!

Όντως εκείνο το βράδυ αποτελεί σταθμό στη ζωή του "coach Bullet", διότι σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση του, με την ιδιότητα του πρώτου προπονητή (μετά την πρότερη τριετή θητεία του ως assistant, επί ημερών Καζλάουσκας, Γκέρσον και Γιαννάκη) διαδεχόμενος τον Μίλαν Τόμιτς που έπαιξε τον ρόλο του υπηρεσιακού προπονητή μετά το διαζύγιο με τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Στην παρθενική αναμέτρηση με τον αδελφοποιτό του, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 62-57 (Σπανούλης 14, Ντάνστον 11-Μαριάνοβιτς 13π. και 14ρ., Κάλινιτς 10, Μπλάζιτς 10), ενώ η επιστροφή του στο Βελιγράδι, στις 22 Μαρτίου του 2017 εξελίχθηκε σε θρίλερ ολκής και κρίθηκε στην παράταση με ένα buzzer beater, που έφερε την υπογραφή ενός συνήθους υπόπτου...

Εκείνο το βράδυ στην "Kombank Arena" Ολυμπιακός κράτησε τους Σέρβους στους 17 πόντους στο πρώτο ημίχρονο (17-30), αλλά δέχθηκε ένα σερί 18-0 και βρέθηκε πίσω με 50-42.

Με τον εμπύρετο Βασίλη Σπανούλη να μένει άποντος στα 16 λεπτά που αγωνίσθηκε (για πρώτη φορά μετά από 166 σερί ματς με σκοράρισμα στον Ολυμπιακό), εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο Δημήτρης Αγραβάνης ο οποίος πέτυχε έντεκα απανωτούς πόντους και κράτησε όρθια την ομάδα του.

Στα 38'' και με το σκορ στο 64-64, έκανε βήματα ο Σπανούλης, στα είκοσι ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν άφησε τον Γκούντουριτς να εκτελέσει και ενώ απέμεναν τέσσερα δευτερόλεπτα ο Έρικ Γκριν έδωσε την ασίστ στον Γιώργο Πρίντεζη που πέτυχε το λυτρωτικό καλάθι, για να ακολουθήσει το άστοχο τρίποντο του νυν παίκτη του Ολυμπιακού, Τσαρλς Τζένκινς.

Το νταλαβέρι των δυο ομάδων στην Ευρωλίγκα άρχισε με πέντε απανωτές νίκες του Ολυμπιακού, ωστόσο οι Σέρβοι απάντησαν με δυο δικές τους (με την περυσινή να φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Λορέντσο Μπράουν που σκόραρε 34 πόντους), ενώ συν τοις άλλοις έχουν αναμετρηθεί και σε δυο φιλικούς αγώνες στο πλαίσιο του Διεθνούς Τουρνουά Κρήτης, στα Δυο Αοράκια του Ηρακλείου...

Μοιράζονται πολλά, το δίχως άλλο, οι δυο ομάδες: τα ερυθρόλευκα χρώματα, την αδελφοποίηση, το τραγούδι "είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό", με το οποίο μάλιστα οι Σέρβοι επένδυσαν ηχητικά την επίσημη παρουσίαση της ομάδας τους στις 20 Σεπτεμβρίου του 2016…

Μοιράζονται επίσης και κάμποσους παίκτες και προπονητές που έχουν βρεθεί και στα δυο μετερίζια: τον Μίλαν Τόμιτς, τον Στράτο Περπέρογλου, τον Ντράγκν Σάκοτα, τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, τους εστεμμένους στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό, Πέρο Αντιτς και Μάρκο Κέσελ, τον Κέβιν Πάντερ, τον Τσαρλς Τζένκινς (που μάλιστα έχει εγγράψει τρεις θητείες στον Ερυθρό Αστέρα) και τον Τέιλορ Ρότσεστι

Πώς προέκυψε η αδελφοποίηση των δυο συλλόγων; Δια της τεθλασμένης και ελέω του... Παναθηναϊκού, που τους σύστησε, τους έφερε πιο κοντά και τους ένωσε.

Το προξενιό συντελέσθηκε την πρώτη Οκτωβρίου του 1986, όταν ο Ερυθρός Αστέρας αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό στον επαναληπτικό αγώνα της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο και οι οπαδοί του, οι περιβόητοι "Delije" οι οποίοι ήλθαν στην Αθήνα για να σταθούν στο πλευρό της ομάδας τους δέχτηκαν την επίσκεψη ενός οπαδού του Ολυμπιακού, του αποκαλούμενου "Υποβρύχιου"!

Ο "Fat John", όπως τον βάφτισαν οι Σέρβοι, τους ζήτησε 200 εισιτήρια, τα πλήρωσε επί τόπου, τα πήρε και το βράδυ βρέθηκαν αναμεμειγμένοι όλοι μαζί να υποστηρίζουν τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ ύψωσαν κιόλας ένα πανό που έγραφε "Red Star good luck"!

Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε από το πρώτο ημίχρονο με 2-0, με τα γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου και του Χρήστου Δημόπουλου, αλλά δέχθηκε γκολ στο 89' από τον Τσβέτκοβιτς και αποκλείσθηκε, καθώς ο Ερυθρός Αστέρας "κουβάλαγε" ως ασπίδα το 3-0 του "Μαρακανά".

Οι ποδοσφαιρικές παρτίδες τους είναι κατά πολύ αρχαιότερες και υπερδιπλάσιες σε αριθμό. Αρχής γενομένης από τις 10 Απριλίου του 1952, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά και έως τις 8 Μαΐου του 2016 ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας είχαν παίξει μια ντουζίνα φιλικά ματς στο ποδόσφαιρο, με απολογισμό πέντε νίκες των Πειραιωτών, δυο των Σέρβων και πέντε ισοπαλίες.

Μετά από δώδεκα φιλικά ματς οι δυο ομάδες εδέησαν να βρεθούν αντιμέτωπες και σε επίσημους αγώνες στο πλαίσιο του Β' ομίλου του UEFA Champions League της περυσινής σεζόν.

Στις 2 Οκτωβρίου του 2019 στο "Μαρακανά" ο Ολυμπιακός προηγήθηκε χάρη στο γκολ του Σεμέδο με 1-0 στο 37, αλλά κατέρρευσε μετά την αποβολή του Μπενζιά και έφυγε ηττημένος με 3-1.

Στον επαναληπτικό αγώνα της 19ης Δεκεμβρίου του 2019 στο Νέο Φάληρο οι Πειραιώτες έπαιξαν τα ρέστα τους για να σώσουν την παρτίδα της πρόκρισης στο Europa League και λυτρώθηκαν στο 87ο λεπτό με το πέναλτι του Ελ Αραμπί, ενώ ο Σα είχε γυρισμένη την πλάτη του προς την εξέδρα!

Δεν άντεχε να δει δια ζώσης την εκτέλεση του πέναλτι και άρχισε να πανηγυρίζει ακούγοντας τις ιαχές των φιλάθλων, όπως είχε συμβεί και απέναντι, στο ΣΕΦ, στις 14 Ιουνίου του 1987, με τον Νίκο Φιλίππου και τον γιατρό της Εθνικής Κώστα Παρίση, όταν εκτελούσε τις ελεύθερες βολές στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, ο Αργύρης Καμπούρης!

Στην πρώτη φιλική αναμέτρηση τους τις 10 Απριλίου του 1952, οι Σέρβοι νίκησαν στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με 4-0, ενώ το πλέον σημαδιακό ματς υπήρξε εκείνο της 12ης Νοεμβρίου του 1994.

Τότε μεσούντος του εμπάργκο που είχε επιβάλει ο Ο.Η.Ε στη Σερβία, ο Ολυμπιακός (παρόντος και του Σωκράτη Κόκκαλη) πήγε στο Βελιγράδι και μπορεί να ηττήθηκε με 4-1, αλλά αυτή η κίνηση του γιγάντωσε ακόμη περισσότερο τις αδερφικές σχέσεις των δύο συλλόγων, μάλιστα οι Σέρβοι υποδέχτηκαν στο γήπεδο τον Ολυμπιακό με ένα πανό που έγραφε "Welcome Orthodox Brothers, Gate-7".

Παρεμπιπτόντως σε εκείνο το ματς είχε σκοράρει ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ενώ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με έναν υπέροχο γκολ του Γιώτη Τσαλουχίδη, που ωστόσο έμεινε χωρίς αντίκρισμα.

Τότε ο Ολυμπιακός (με προπονητή τον Τάις Λίμπρεχτς) είχε στην ενδεκάδα του τον πρώην παίκτη του Ερυθρού Αστέρα, Ιλια Ιβιτς και τον... Μαρσέλο Μπαλμπόα, από λάθη του οποίου προήλθαν και τα τέσσερα γκολ των Σέρβων, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός λίμπερο να κοπεί στα δοκιμαστικά!

Η αδελφοποίηση των οπαδών των δυο συλλόγων εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως: με την παρουσία των μεν και των δε σε ντέρμπι του ελληνικού και του σέρβικου πρωταθλήματος, με τα διάφορα "coreos" στην εξέδρα, με την κατάθεση στεφανιών εκ μέρους των Σέρβων στο μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας 7, με κοινές συμμετοχές σε ποδοσφαιρικά Τουρνουά ή ακόμη και σε πορείες και διαδηλώσεις...

Πριν από το ματς της 7ης Νοεμβρίου του 2014 οι μόνες επίσημες αναμετρήσεις των δυο συλλόγων, είχαν καταγραφεί-και μάλιστα μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στην Ευρωλίγκα του γουότερ πόλο.

Στις 13 Νοεμβρίου του 2012 στο (κατάμεστο από οπαδούς και των δυο ομάδων) "Παπαστράτειο" ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Ερυθρού Αστέρα με 9-8, χάρη στο γκολ που πέτυχε 18 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Ούγγρος Μπλάι Μάγιαρακ ο οποίος μάλιστα σκόραρε πέντε φορές. Στον επαναληπτικό αγώνα στο πλαίσιο του Β' ομίλου, στις 9 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι ο Ερυθρός Αστέρας πήρε τη ρεβάνς με 11-9.

Απόψε το γαϊτανάκι συνεχίζεται και μένει να φανεί ποιος θα τραγουδήσει πιο δυνατά το "είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό"!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ