EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Το προφανές, η διπλή ανάγνωση και το ερωτηματικό

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ EUROLEAGUE ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ EUROLEAGUE ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το προφανές για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο νέος ηγέτης της περιφέρειας και η διπλή ανάγνωση για τον Πιερ Τζάκσον. Τα πρώτα -όχι απολύτως ασφαλή- συμπεράσματα μετά το φιλικό με τη Ζάλγκιρις.

Το πρώτο τηλεοπτικό φιλικό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ απέναντι στη Ζάλγκιρις δεν συνοδεύτηκε με νίκη, δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά (ιδίως για την απόδοση της άμυνας), αλλά δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για το μέλλον. Αφενός γιατί πρόκειται για ένα σύνολο με πολλές αλλαγές (σε πρόσωπα και αγωνιστική κατεύθυνση), αφετέρου γιατί παίκτες πάνω στους οποίους στηρίζει πολλά ο Γιώργος Βόβορας (όπως ο Ζακ Όγκαστ) είναι ακόμη ανέτοιμοι και ως εκ τούτου δεν μπορούν κριθούν με ασφάλεια.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ

Για μία ομάδα που έχει αλλάξει ριζικά σε βασικούς τομείς της αγωνιστικής της παρουσίας, είναι ξεκάθαρο πως απαιτείται χρόνος προκειμένου να συνηθίσει τη νέα τάξη πραγμάτων. Πόσω μάλλον από την στιγμή που μεσολάβησαν έξι μήνες από το τελευταίο επίσημο παιχνίδι. Το τριφύλλι είναι υποχρεωμένο να διαφοροποιήσει την κατεύθυνσή του μέσα στο παρκέ, τόσο γιατί έχει νέο πρώτο προπονητή (Γιώργος Βόβορας) όσο κι επειδή απουσιάζει αυτός γύρω από τον οποίο στηνόταν η ομάδα κάθε καλοκαίρι (Νικ Καλάθης).

Αυτό από μόνο του αρκεί για να δικαιολογήσει την κακή εικόνα σε μεγάλο μέρος του αγώνα με τη Ζάλγκιρις.

Σε μια σεζόν που όλοι (παίκτες, ομάδες, προπονητές) χρειάζονται χρόνο για να ξαναβρούν ρυθμό και να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θέλει ακόμη περισσότερο προκειμένου να δείξει στο παρκέ όσα έχει κατά νου ο Γιώργος Βόβορας.

Πόσω μάλλον, όταν παίκτες που αποκτήθηκαν για να έχουν βασικό ρόλο στο rotation (Πιερ Τζάκσον, Ζακ Όγκαστ) μπήκαν αργά στην προετοιμασία, ή άλλοι που υπολογίζονται για πρωταγωνιστές ( Χάουαρντ Σαντ Ρος) έχασαν μια εβδομάδα προπονήσεων λόγω τραυματισμού.

Ο ΝΕΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ

Η απόκτηση του Νέμανια Νέντοβιτς έφτανε -από μόνη της- για να τον μετατρέψει στον νέο ηγέτη της πράσινης περιφέρειας. Πέραν του βιογραφικού και του ταλέντου, ήρθε κι η εικόνα του στο πρώτο τηλεοπτικό φιλικό για να καταδείξει πως όλα θα ξεκινούν και θα τελειώνουν σε εκείνον σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο δομής της επίθεσης. Ο 29χρονος γκαρντ πήρε πολλές αρκετές κατοχές ( είτε άμεσα στα πρώτα δευτερόλεπτα είτε μετά από σκριν μακριά από την μπάλα, για να προκύψει εν συνεχεία η συνθήκη για πικ εν ρολ), έτρεξε την πλειοψηφία των πικ εν ρολ στο διάστημα που ήταν στο παρκέ, κι εξελίχθηκε στον παίκτη που έκανε τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η διαφορά και να κυνηγήσει το τριφύλλι την ανατροπή στην τελευταία περίοδο.

Συνολικά, ήταν αυτός που επωμίστηκε τον βασικότερο ρόλο των αποφάσεων για το πώς θα "απλωθεί" το επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Σε αυτό το κομμάτι είναι καλύτερος άλλωστε από τον Πιερ Τζάκσον, που στηρίζεται περισσότερο στο ένστικτό του.

Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝ

Από την πλευρά του, ο Πιερ Τζάκσον ήταν πιο ασταθής κυρίως γιατί η συνεισφορά του στις δύο πλευρές του παρκέ δεν ήταν η ίδια. Από τη μία υποχρεώθηκε να αμυνθεί περισσότερο ενδεχομένως απ' ό,τι περίμενε (σ.σ.: η Ζάλγκιρις τον σημάδεψε και τον εξέθεσε αρκετές φορές στο πικ εν ρολ στην πρώτη περίοδο), από την άλλη πήρε επιθετικές πρωτοβουλίες -μετά το πρώτο δεκάλεπτο- προκειμένου να νιώσει καλύτερα μέσα στο γήπεδο. Όπως και να έχει, η παρουσία του στο παρκέ φαίνεται πως θα έχει κατά βάση διπλή ανάγνωση στη διάρκεια της σεζόν. Κι αυτό γιατί το γεγονός πως είναι... μικρός στο δέμας δεν θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα στην άμυνα στο πικ εν ρολ, όσο φιλότιμος κι αν είναι προκειμένου να "σπάει" τα σκριν και να κάνει τη δουλειά του στον επιθυμητό βαθμό.

ΤΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΤΩΝ ΨΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΚΟΝΤΩΝ

Την στιγμή που περιμένει τον Ζακ Όγκαστ να ανεβάσει ρυθμούς μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο Γιώργος Βόβορας έδειξε στη Zalgirio Arena πως η front line μπορεί να λειτουργήσει με πολλά διαφορετικά δίδυμα. Ο 43χρονος τεχνικός ανακάτευε συνέχεια την τράπουλα, δοκιμάζοντας αρκετές διαφορετικές συνθέσεις για την γραμμή ψηλών. Ο Γιώργος Παπαγιάννης παρουσιάστηκε πολύ πιο ευέλικτος σε σχέση με την περσινή σεζόν προκειμένου να μαρκάρει στην περιφέρεια (αν κι η βασική επιλογή του τεχνικού επιτελείου ήταν να τον κρατάει μέσα στα πικ εν ρολ), ο Ντίνος Μήτογλου μοιάζει να νιώθει πιο άνετα στο "5" (παρά στο "4") κι ο Μπεν Μπεντίλ ήταν πιο ουσιαστικός και σίγουρος για τις κινήσεις του μέσα στο γήπεδο, στην έναρξη της δεύτερης σεζόν του ως μέλος του τριφυλλιού.

Από την άλλη όμως, φαίνεται πως η απουσία ενός ακόμη χειριστή στο "1" μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στη διάρκεια της σεζόν. Όχι γιατί ο Χάουαρντ Σαντ Ρος δεν μπορεί να επωμιστεί αυτόν τον ρόλο, αλλά επειδή δεν είναι επιθετικός στον τρόπο που λειτουργεί μετά το πικ εν ρολ προκειμένου να δημιουργήσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα -έχει βέβαια το ελαφρυντικό πως προερχόταν από ολιγοήμερη απουσία από τις προπονήσεις. Την ίδια ώρα, που ο Μάρκους Φόστερ έχει κατά βάση στο μυαλό του πώς θα σκοράρει, δημιουργώντας ο ίδιος τις προϋποθέσεις γι αυτό.

ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Σε αυτό το σημείο, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της σεζόν, είναι υπερβολικά πρώιμο να ορίσει κάποιος το ταβάνι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο χρόνος θα είναι σύμμαχος στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, αλλά ταυτόχρονα θα είναι κι εχθρός, δεδομένου ότι ο πρώτος μήνας της EuroLeague είναι πολύ απαιτητικός (Χίμκι εκτός, Ολυμπιακός εντός, Βιλερμπάν εκτός, Μπαρτσελόνα εκτός, Φενέρμπαχτσε εντός, Ζενίτ εκτός, ΤΣΣΚΑ εντός).

Το "συν" για το τριφύλλι είναι πως θα λειτουργεί και θα πορεύεται έχοντας χαμηλά το κεφάλι, δίχως να το συνοδεύει η υποχρέωση για διεκδίκηση μιας θέσης στο Final Four. Το "πλην" όμως είναι πως η φανέλα από μόνη της προσθέτει πίεση και ευθύνες.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ