ΛΑΡΙΣΑ

Ο Παπαδάκης κάνει ένα βήμα μπροστά

Ο Κώστας Παπαδάκης σε αγώνα Λάρισα - Ηρακλής την σεζόν 2020/21
Ο Κώστας Παπαδάκης σε αγώνα Λάρισα - Ηρακλής EUROKINISSI

Στα 23 του χρόνια ο Κώστας Παπαδάκης βλέπει την Λάρισα να τον εμπιστεύεται σε έναν σημαντικό ρόλο και ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο, όντας εκ των σημαντικότερων παικτών της ομάδας.

Ο Κώστας Παπαδάκης (23 χρονών, 1.91 μέτρα) δεν είναι ακριβώς καινούριος στα μπασκετικά δρώμενα. Στα 23 του πλέον, βρίσκεται στο προσκήνιο από τα 18 του χρόνια, όταν αγωνιζόμενος στον Κολοσσό πήρε τις πρώτες πραγματικές του ευκαιρίες σε υψηλό επίπεδο. Είναι όμως φέτος που κάνει ένα πραγματικό βήμα μπροστά.

Έπειτα από μία τριετία στην Ρόδο όπου ήταν μέλος του ροτέισον και μία περσινή (2019/20) σεζόν στον Παναθηναϊκό όπου συμπλήρωνε την “πράσινη” περιφέρεια, ο 23χρονος γκαρντ είδε την Λάρισα να του εμπιστεύεται φέτος έναν μεγάλο ρόλο. Και έχει αρπάξει την ευκαιρία με τον καλύτερο τρόπο, έχοντας μέχρι στιγμής 5.8 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ μέσο όρο με 42.1% στα τρίποντα σε 16 λεπτά συμμετοχής.

Αποκορύφωμα της καλής σεζόν του ήταν η χθεσινή παρουσία του στην σπουδαία νίκη της Λάρισας επί του Προμηθέα (85-81), όπου είχε 9 πόντους με 2/2 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 18 λεπτά συμμετοχής. Δεν είναι όμως τόσο οι αριθμοί του, όσο το γεγονός ότι είχε σημαντική συμβολή στην ανατροπή, αφού σημείωσε και τους 9 πόντους του από την στιγμή που η Λάρισα βρέθηκε πίσω με 47-62 στην τρίτη περίοδο, ενώ μοίρασε και τις 2 από τις 3 ασίστ του στην τέταρτη περίοδο, βοηθώντας τα μέγιστα τον εξαιρετικό Τζέρι Σμιθ. Για τους γνωρίζοντες ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση.

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ

Ο Παπαδάκης δεν ξεκίνησε από την ίδια βάση με τους άλλους διεθνείς γκαρντ της γενιάς του. Γεννημένος το 1998, έπεσε στις μικρές εθνικές πάνω στους 97αρηδες Αντώνη Κόνιαρη, Βασίλη Μουράτο και Νίκο Δίπλαρο, τον 98αρη Μιχάλη Λούντζη και τους 99αρηδες Δημήτρη Μωραΐτη και Γιώργο Καλαϊτζάκη. Παίκτες δηλαδή που ήταν πιο έτοιμοι από αυτόν σωματικά εκείνη την περίοδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην διαφημιστεί αντίστοιχα. Αλλά ίσως όλα να έγιναν για καλό.

Προερχόμενος από τις ακαδημίες “Triple Crown” των Ρεντζιά, Αλβέρτη, Παπανικολάου, ο Παπαδάκης βρέθηκε από το εφηβικό του Παναθηναϊκού στον Κολοσσό – όπου πήρε κάποιες ευκαιρίες αρχικά από τον Άρη Λυκογιάννη πριν ακόμα ενηλικιωθεί. Αυτό οδήγησε σε έναν μεγαλύτερο ρόλο στην Εθνική Νέων στο Eurobasket U20 του 2018, πίσω από την τριάδα των Μωραΐτη, Λούντζη, Καλαϊτζάκη, με τον ίδιο να ξεχωρίζει λόγω της ωριμότητάς του στο παιχνίδι.

Παίζοντας σε αυτό το επίπεδο ο Παπαδάκης έδειξε πράγματα. Πήρε περισσότερες ευκαιρίες στον Κολοσσό, βρέθηκε πέρυσι ως συμπληρωματικός γκαρντ στον Παναθηναϊκό με συμπαθητική παρουσία. Είναι όμως η Λάρισα που του έδωσε φέτος μία πραγματική ευκαιρία να ανθίσει.

ΤΟ ΣΟΥΤ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Ο Παπαδάκης εμφανίστηκε στο μπασκετικό προσκήνιο ως σουτέρ. Και ως τέτοιος συνεχίζει να συστήνεται και δικαίως. Την φετινή σεζόν σουτάρει με 42.1% στο τρίποντο και είναι η 4η από τις 5 σεζόν που αγωνίζεται στην Stoiximan Basket League που σουτάρει με ποσοστό καλύτερο του 40% πίσω από τα 6.75 μέτρα. Δεν είναι όμως απλώς το σουτ που τον κάνει να ξεχωρίζει, αλλά το γεγονός ότι μπορεί να απειλήσει τόσο μετά από ντρίμπλα, όσο και σε καταστάσεις Spot Up, προσόν σπάνιο για Έλληνα παίκτη.

Ο Παπαδάκης ξεκίνησε να αγωνίζεται κυρίως μακριά από την μπάλα στον Κολοσσό, που ήθελε να αξιοποιήσει το σουτ του. Σταδιακά ωστόσο ο νεαρός γκαρντ έδειξε ικανότητα με την μπάλα στα χέρια – ειδικά στο Eurobasket U20 του 2018 – ανοίγοντας τα μάτια του κόσμου. Αυτό είναι που τον έχει βοηθήσει να εξελίξει το παιχνίδι του, αφού πλέον δεν είναι απλώς ένας καλός σουτέρ, αλλά ένας παίκτης που μπορεί να στήσει ένα Πικ εν Ρολ και είτε να σουτάρει από την περιφέρεια – που είναι το δυνατό του σημείο και γενικά το προτιμά – είτε να πασάρει στον ψηλό που ρολάρει στο καλάθι.

Στην φετινή Λάρισα ο Παπαδάκης παίζει τόσο με την μπάλα στα χέρια όσο και χωρίς αυτή, αποτελώντας ουσιαστικά τον τρίτο πόλο δημιουργίας στην περιφέρεια πίσω από τον Τζέρι Σμιθ και τον Κεν Μπράουν. Το γεγονός ωστόσο ότι είναι εξίσου απειλητικός με και χωρίς την μπάλα στα χέρια είναι που τον κάνει σημαντικό στην προσπάθεια της Λάρισας, αφού εξασφαλίζει καλύτερες αποστάσεις με το καλό του σουτ.

Ενώ όμως ο περισσότερος κόσμος μπορεί απλώς να δει έναν σουτέρ με – ακόμα αδύναμο, αλλά σίγουρα καλύτερο από ότι σε νεαρή ηλικία – κορμί, αυτό που κάνει τον Παπαδάκη να ξεχωρίζει είναι το θράσος του. Ο νεαρός γκαρντ είχε δείξει από μικρή ηλικία – όπως όταν στα 17 του “καθάρισε” ένα παιχνίδι του Κολοσσού με το Ρέθυμνο – ότι δεν φοβάται στα κρίσιμα. Ήταν το δικό του βάπτισμα του πυρός σε υψηλό επίπεδο και μία απόδειξη ότι δεν έχει πρόβλημα υπό καθεστώς πίεσης, κάτι που έκτοτε έχει δείξει αρκετές φορές, όπως και στον χθεσινό(6/1) αγώνα με τον Προμηθέα.

Ο Παπαδάκης είναι ξεκάθαρο ότι έχει πολλά πράγματα να δουλέψει ακόμα. Το σώμα του θέλει ακόμα δουλειά. Σε επίπεδο αθλητικότητας βρίσκεται πίσω. Χρειάζεται κάποιες φορές να είναι πιο συγκεντρωμένος. Έχει όμως δύο-τρία στοιχεία που τον έχουν βοηθήσει ήδη να ξεχωρίσει (σουτ, διάβασμα του παιχνιδιού) και μία ομάδα που του δίνει την δυνατότητα να μάθει από τα λάθη του. Το πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα εξαρτάται καθαρά από αυτόν.

TAGS ΛΑΡΙΣΑ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ