ΛΗΜΝΟΣ

Πελεκάνος στο Sport24.gr: "Στο μυαλό μου δεν θα σταματήσω ποτέ το μπάσκετ!"

Πελεκάνος στο Sport24.gr: "Στο μυαλό μου δεν θα σταματήσω ποτέ το μπάσκετ!"

Ο Μιχάλης Πελεκάνος χάρισε στον Ήφαιστο Λήμνου τη νίκη επί του Λαυρίου με buzzer beater τρίποντο και μιλά στο Sport24.gr για αυτά τα μεγάλα σουτ που ανανεώνουν έναν παίκτη στην ηλικία των 39.

Από τον Πανελλήνιο στη Ρεάλ, από τη Μαδρίτη στον Ολυμπιακό, απο τον Πανιώνιο στον Οίακα Ναυπλίου κι από εκεί στον Ήφαιστο Λήμνου. Ο Μιχάλης Πελεκάνος έχει ζήσει το "πρώτος στο χωριό, δεύτερος στην πόλη" από όλες τις πλευρές, αποτελώντας πια, στην ηλικία των 39, μία vintage φυσιογνωμία της ΕΚΟ Basket League.

Μετά από μία καριέρα που απλώνεται σε τέσσερις ξεχωριστές δεκαετίες, από τα τέλη του '90, συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά: Να παίζει μπάσκετ, ανεξαρτήτως ομάδας, στόχου, ρόλου και χρόνου. Αποκτήθηκε από τον Ήφαιστο λίγο πριν το τζάμπολ της σεζόν για να προσδώσει εμπειρια στην ομάδα της Λήμνου.

Ίσως και καποιες στιγμές σαν αυτή:

Με αυτό το buzzer beater έδωσε στον Ήφαιστο μία μεγάλη νίκη επί του Λαυρίου, αφενός βάσει εξέλιξης που έφερε ανατροπή (απο το -16), αλλά και βαθμολογικού ενδιαφέροντος, αφού επιτρέπει στους νησιώτες να σκέφτονται μέχρι και τετράδα.

Στην ηλικία των 39 τα οποία κλείνει τον προσεχή Μάιο, ο έμπειρος φόργουορντ βρίσκει σε τέτοια σουτ, τέτοιες νίκες και βραδιές την ανανέωση και τα flash back που ψάχνει κάθε εν ενεργεία παίκτης της γενιάς του. Σκέψεις που -έστω και για λίγο- κυριαρχούν στο μυαλό του, επικρατώντας εκείνων που μοιραία φέρνει ο χρόνος και αφορούν το πλήρωμά του. Για την ώρα πάντως, ο Μιχάλης Πελεκάνος τις παραμερίζει για να ζήσει τη στιγμή, την οποία και μοιράζεται με το Sport24.gr.

Ξεκινήσατε πολύ άσχημα την αναμέτρηση, ενώ μπήκατε στην τέταρτη περίοδο από το -11. Τι ήταν αυτό που αλλάξατε για να επιστρέψετε;

"Όντως ξεκινήσαμε πολύ άσχημα το παιχνίδι. Προσπαθήσαμε και διορθώσαμε τα λάθη που κάναμε. Δεν τα παρατήσαμε σε κανένα σημείο του αγώνα και μείναμε ενωμένοι φροντίζοντας να χρησιμοποιήσουμε σωστά το δυνατό μας όπλο, την άμυνα. Φυσικά βοήθησε και ο κόσμος με την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησε. Μας έκανε να σκεφτόμαστε μόνο την την νίκη παρόλο που βρεθήκαμε μέχρι και στο -16".

Ήταν ένα μεγάλο σουτ από εσένα, ένα buzzer beater που πανηγυρίστηκε έντονα από ομάδα και κόσμο. Είναι από αυτές τις βραδιές που σε ανανεώνουν στην ηλικία των 39;

"Ήταν ένα μεγάλο σουτ στο τέλος του αγώνα. Αυτό που μετράει είναι η νίκη σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι από τις βραδιές που νιώθεις ανανεωμένος ναι, αλλά και ευγνώμων που μπορείς ακόμα να προσφέρεις και ειδικά να καταφέρεις να χαρίσεις τη νίκη στην ομάδα σου".

Η ηλικία των αθλητών είναι γνωστό πεδίο συζήτησης για πολύ κόσμο, σπάνια όμως από την αισιόδοξη οπτική. Ο κόουτς Μανωλόπουλος πάντως είπε ότι μπορείς να παίξεις πολλά χρόνια ακόμη. Εσύ τι απαντάς σε αυτό;

"Ακριβώς, η μεγάλη ηλικία των αθλητών έχει αρνητικό αντίκτυπο, θεωρούν πως δεν μπορείς να προσφέρεις. Σημασία όμως έχει πως νιώθει ο παίκτης. Αν είσαι υγιής σωματικά και ψυχικά τότε θα μπορείς να παίζεις και σε πιο μεγάλη ηλικία. Αν έχεις το πάθος σε συνδυασμό με την εμπειρία που σου προσφέρει η ηλικία τότε οι αποδόσεις σου είναι πολύ καλές. Η δίκη μου φετινή πορεία οφείλεται και στον κόουτς Μανωλοπουλο που με εμπιστεύτηκε. Εγώ θέλω πάνω από όλα να είμαι γερός κι από εκεί και πέρα θα δούμε ποσο ακόμα θα είμαι στα γήπεδα. Να σου πω την αλήθεια δεν έχω σκεφτεί ακόμα τη στιγμή που θα είμαι εκτός παρκέ".

Πελεκάνος στο Sport24.gr: "Στο μυαλό μου δεν θα σταματήσω ποτέ το μπάσκετ!"

Ο ΕΣΑΚΕ μάλιστα σε παρομοίασε πρόσφατα με τον... Βινς Κάρτερ, ως έναν παίκτη που έχει αγωνιστεί στις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες. Πόσο δύσκολο είναι να σταματήσεις αυτό που αγαπάς;

"Είναι παρά πολύ δύσκολο. Σε σημείο που δεν το συζητάω ακόμα και με τα κοντινά μου πρόσωπα. Έχω στο μυαλό μου ότι δεν θα σταματήσω ποτέ (σ.σ. γέλια). Ίσως δεν θέλω να το πιστέψω ότι κάποια στιγμή θα έρθει και αυτή η ώρα. Υπάρχει όμως και η προοπτική της προπονητικής που θα με κρατήσει κοντά στο άθλημα που αγαπώ".

Ανακοινώθηκες στο παρά πέντε της σεζόν, για να προσθέσεις εμπειρία στην ομάδα, σε παρκέ και αποδυτήρια. Πώς αντιλαμβάνεσαι τον ρόλο σου στον Ήφαιστο;

"Ανακοινώθηκα μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει φέτος το πρωτάθλημα. Είναι τέτοιο το ρόστερ του Ηφαίστου που ο κάθε παίκτης έχει ρόλο. Απλά ο δικός μου είναι πιο ιδιαίτερος. Είμαι ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης, θεωρητικά έχω περισσότερες εικόνες αλλά και όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζομαι με έχουν μάθει να είμαι πιο συγκρατημένος, πιο προσηλωμένος και συγκροτημένος. Όλα αυτά μπορούν να ωφελήσουν την ομάδα στο παρκε και στα αποδυτήρια".

Πελεκάνος στο Sport24.gr: "Στο μυαλό μου δεν θα σταματήσω ποτέ το μπάσκετ!"

Ποιο ήταν το κίνητρο που έδωσε σε εσένα για να βρεθείς στη Λήμνο;

"Το κίνητρο είναι ότι η ομάδα μου έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψω κ να αγωνιστώ ξανά στην Α1 συν το ότι με όλο το προπονητικό τιμ έχω συνεργαστεί και παλιότερα. Τους γνωρίζω σαν ανθρωπους κ έτσι έκαναν πιο εύκολη την απόφαση μου".

Έχεις δοκιμάσει τα πάντα στο μπασκετικό στερέωμα, από Ρεάλ μέχρι Ναύπλιο και από Ολυμπιακό μέχρι Ήφαιστο. Πώς βιώνεις την επιστροφή στην Α1 μετά από το πέρασμά σου στην Α2; Κοιτάζοντας πίσω σου αυτή την καριέρα νιώθεις σαν… συλλέκτης εμπειριών και εικόνων;

"Η συμμετοχή μου από το πρωτάθλημα της Ισπανίας και τη Ρεάλ μέχρι και το πρωτάθλημα χαμηλότερων κατηγοριών με την ομάδα του Ναυπλίου, μου προσέφεραν πολλές εμπειρίες και με βοήθησαν να βελτιωθώ σαν παίχτης αλλά και σαν άνθρωπος. Kοιτάζοντας πίσω μου βλέπω τις πολύ δυνατές στιγμές που έχω ζήσει με κάθε ομάδα που έχω αγωνιστεί και με κάνουν να θέλω να ζήσω κι άλλες".

Ο Ήφαιστος ήταν η ευχάριστη έκπληξη της περσινής σεζόν. Φέτος δείχνει να μην αποτελεί πια έκπληξη, αφού έχει εγκατασταθεί στα υψηλά βαθμολογικά κλιμάκια. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα; Πίεση υπάρχει;

"Η ομάδα μπορεί να φτάσει ψηλά, αλλά βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Έχουμε δει φέτος στην Α1 πολλές ανατροπές και εκπλήξεις. Αλλά ο Ήφαιστος έχει ένα πολύ δυνατό σύνολο. Διοίκηση, προπονητικό τιμ και ρόστερ. Δουλεύουμε όλοι σκληρά, μαθαίνουμε από τα λάθη, βελτιωνόμαστε. Πιστεύω δεν βρισκόμαστε τυχαία ψηλά στη βαθμολογία".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΛΗΜΝΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ